Berättelsen bakom Ajours logga


Gillar ni loggan? Den är gjord av den fantastiske Gustaf Öhrnell och jag älskar idén och utförandet. Vi kommer att kunna leka med den i flera moment på sajten, men allt det här förklarar Gustaf egentligen bäst själv. Såhär beskriver han loggan:
Jag har velat ta fasta på det faktum att Àjour bygger på en sammanslutning skribenter som kompletterar varandra och ger olika ingångar i ett givet ämne. Därför är logotypen uppbyggd som ett pussel, där A:ets accent grave motsvaras av en nedåtgående snip. Logotypen kan alltså repeteras, haka i sig själv och bilda pratbubblor i en konversation som hela tiden fortgår och utvecklas. Däri ligger en diskret formmässig lekfullhet, som kompletterar det annars strama grafiska utförandet, där den svarta rektangeln ger tyngd och seriositet. A:et och r:ets 45-gradit ställda ben gör att typografin står stadigt och stabilt, men utan att bli statisk.
Logotypen fungerar bra i enkel svart/vitt, vilket innebär en mångsidighet då den kan appliceras på vad som helst – tygkassar och T-shirts såväl som dess primära användning på webben.
Logotypen finns i två utföranden. En med det fullständiga namnet, och en där bara begynnelsebokstaven lyfts fram. Denna enklare, kvadratiska, variant är tacksam eftersom den i webb-sammanhang kan användas som exempelvis avatar, favicon eller som en app-ikon. Logotypens dubbla utföranden medger överlag en flexibel användning.

Jag älskar idén lika mycket som jag älskar loggan!
Här kan ni hitta Gustaf Öhrnell och se mer av hans fantastiska illustrationer och formgivning.
Förhoppningsvis kommer vi att få se mer av honom även i andra Ajour-sammanhang..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Thord Daniel Hedengren says:

  Logotyper är svårt, för såväl beställare som grafiker. Gustaf ska ha en eloge för att han tålmodigt (?) anpassat och korrigerat efter våra synpunkter och förslag.

 2. viktor says:

  grymt fin logga!
  bra val!

 3. Martin says:

  Men, påminner den inte lite om Rambölls logga? http://www.ramboll.se/

 4. unni drougge says:

  Grymt kongenial logga!

 5. […] tror att vi måste låta vårt eget tyckandes DNA smälta samman med alla de berättelser som flyter runt omkring oss i den nya verkligheten. Vi lever våra liv i realtid. Realtid är det […]