Bloggutmaningen #Blogg100 väcker nytt liv i svenska bloggosfären

Fredrik Wass - Blogg100

Fredrik Wass. Foto: Tobias Björkgren


Har du en egen blogg som kanske inte har varit så aktiv de senaste åren? Det är nog många som känner igen sig i det. Istället för att blogga läggs allt mer tid på Facebook och Twitter och allt mindre tid på de lite längre, mer eftertänksamma blogginläggen.
Den senaste veckan har #blogg100 seglat upp som en trend på Twitter och Facebook har fyllts av inlägg om utmaningen. Hundratals avsomnade bloggar har vaknat till liv och sedan den 23 januari har våra flöden fyllts av blogginlägg om allt mellan himmel och jord.

Bakom utmaningen ligger bloggaren och frilansjournalisten Fredrik Wass. Fredrik Wass funderade på hur han skulle hitta tillbaka till bloggandet så han utmanade sig själv förra året och fick då med sig ett tjugotal bloggare på utmaningen. I år bestämde han sig för att göra samma sak.
– Blogg100 är en bloggutmaning för den som känner att den behöver komma tillbaka på banan med sitt bloggande efter att kanske haft en blogg några år men inte gett den så mycket kärlek. Utmaningen går ut på att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar, säger Fredrik Wass till Ajour.
Han tror att ur kvantitet så föds kvalitet, att en högre frekvens på bloggandet även leder till bättre inlägg.
– Det är helt enkelt lättare att få fram guldkornen i sanden om man ser till att få fram sand överhuvudtaget, i brist på en bättre metafor, säger Fredrik Wass.
Egentligen var det här mest en utmaning för hans egen skull och han hade inga tankar alls på att det skulle växa som det gjort. För vuxit har det gjort, i år är det betydligt fler som är med – hittills är 430 bloggare med. Och även runtomkring bloggarna är engagemanget stort. Det har satts ihop RSS-flöden, analyseras, samlats ihop och det finns såklart en Twingly Liveboard som följer flödet. Videotjänsten Netflix klev dessutom in och bestämde sig för att belöna alla som går i mål med 100 dagars abonnemang gratis.
Vad hoppas du att den här utmaningen leder till?
– Förhoppningsvis leder det till mängder av bra blogginlägg och bra läsning framförallt. Jag hoppas även att många hittar gnistan i sitt bloggande igen och påminns om hur utvecklande det kan vara att fördjupa sig i ett ämne som en tycker om och är intresserad av, säger Fredrik Wass.
En organisation som bestämt sig för att vara med är Utrikesdepartementet. De bloggar sedan länge på UDbloggen men de kände att de behövde tillföra lite nytt liv till bloggandet.
Teo Zetterman jobbar på press- och kommunikationsenheten och är en av personerna bakom UDbloggen.
Vad hoppas ni få ut av Blogg100?
– Jag skrev häromdagen att det är en utmaning att hålla en blogg vid liv. Det är nog något som många som har en blogg kan känna igen sig i. Förhoppningen är att vi kan ge mer läsvärde till de som redan följer UDbloggen och mer skrivglädje för oss som jobbar med den. Kan vi dessutom locka nya läsare och fler medarbetare att blogga är det ett plus, säger Teo Zetterman.
Det kommer att vara upp till 15 personer på Utrikesdepartementet som kommer att bidra i utmaningen. Men för att lyckas så behövs det planeras lite.
– Vi bloggar ju i tjänsten och tanken är att vi ska bidra till #blogg100 på ordinarie arbetstid. Inget helgarbete alltså vilket kräver lite planering. Sen kommer vi att behöva ett schema över vem som bloggar vilken dag.
Teo Zetterman avslutar dessutom med en liten uppmaning till andra myndigheter och departement.
– Till och börja med vore det roligt att se fler myndigheter börja blogga. Inom regeringskansliet har vi ett par andra departement som redan bloggar. Med risk för att reta upp våra vänner där så borde de vara med i blogg100!
Det är inte för sent att anmäla sig till utmaningen. De som börjar ett par dagar efter de andra får helt enkelt bara avsluta det några dagar senare.
– Att komma i mål är inte det viktiga med #blogg100 tycker jag. Fokus ligger på glädjen i att upptäcka bloggandet igen, om så bara för några veckor. Det är ingen tävling, snarare en pepp att komma igång, hälsar Fredrik Wass.
Länkar:
Här kan du anmäla dig till #blogg100
.
Deltagarförteckning.

Fredrik Wass skriver här om hur du enklast följer #blogg100
.
TEXT: Henrik Löwenhamn, frilansande webbkommunikatör. Har tidigare jobbat som webbkommunikatör på Riksantikvarieämbetet och Gotlands turistförening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Missförstå mig rätt; modebloggarna är föregångarna, de fattade instinktivt hur webben funkar, värdet av uppmärksamhet och hur man monetariserar. Nu är det upp till oss andra att gör om reptricket. Inte minst för företag. Ett tecken på att twittrarna är på väg tillbaka är utmaningen #blogg100 igångsatt av frilansjournalisten Fredrik Wass. Den går ut på att alla som vill kan utmana sig själva och publicera minst ett inlägg om dagen i 100 dagar i sträck och märka varje inlägg med  #blogg100 på Twitter. Förra året var 20 personer med, nu är det över 500. […]

  2. […] Intervju med Fredrik Wass om #Blogg100 Internetworld: Han startade en bloggstorm Ajour.se: Bloggutmaningen #Blogg100 väcker nytt liv i svenska bloggosfären Sydsvenskan: Blogg100 listad under “Snackisar” (bild från Martin Persson). På […]

  3. […] senaste veckan har #blogg100 blivit en snackis i bloggosfären. För att reda ut vad #blogg100 egentligen är gjorde vi en liten intervju med […]

  4. Ja, snacka om utmaning alltså, Det jag inte förstår är bara varför det ena skulle behöva slå ut det andra?

  5. […] Vill man hänga med och hitta folk som pratar om projekten kan man med fördel göra det via twittertaggarna: #blogg100 och #kod100 (även om den förstnämnda nu är så populär på Twitter att även spammare använder sig av den). Ajour.se har intervjuat Fredrik Wass om projektet här. […]

  6. […] Jag har idag gjort debut på Ajour.se idag. Med ett inlägg om #blogg100. […]

  7. […] vidare. Det är roligt att se vilken vitamininjektion #blogg100 är i den svenska bloggosfären. Ajour uppmärksammar idag initiativet och från UD bidrar vi med några ord om varför vi deltar. Fredrik Wass, […]

  8. Palle says:

    Bra artikel som tydliggör ett par av sakerna jag inte förstått (än).
    /Glad deltagare som lyckats hittills.