Det handlas med 141% mer tonfisk än vad som fiskas

I en ny rapport från PEW Environment presenteras data som visar att den mängd tonfisk som handlas med överskrider den rapporterade tillåtna fiskekvoten med 141%. Frågan är då – Var kommer fisken från? Stora delar av hanteringen kring en enligt flera källor överfiskad art känns milt sagt diskutabel. Nästa gång du står där vid sushidisken kan det vara värt att välja bort mer än jätteräkan. Hela rapporten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Kajsa Garpe says:

    Fisket efter tonfisk är en beklämmande historia. Den blåfenade tonfisken hotas av utrotning och det är i sanning ett rejs efter den sista indviden. Ett ojämnlikt rejs efter som den ena parten besitter all teknologi i världen – den andra är en imponerande snabbsimmande och tjusig fisk, som råkar ha ett alldeles särdeles åtråvärt kött. När den blåfenade tar slut blir det den gulfenades tur, osv..
    Det ohållbara och i många fall uppenbart olagliga fisket efter tonfisk och den förskräckliga produktionen av jätteräkor hör ihop. De drivs bägge två av vår efterfrågan, den självklarhet med vilken vi tycker att vi ska kunna äta vad helst vi vill från hela världen, varje dag och till ett lågt pris.
    Om vi börjar tänka efter, och tacka nej ibland, så sänker det inte bara efterfrågan, det skickar också en signal till politiker att här är något att uppmärksamma, här finns ett konsumentstöd för en fråga som kanske är politiskt obekväm. Alltså, konsumentmakt är superviktigt, men för att stävja den galenskap som håller på att ta kål på världens hav och kuster, behövs också en vettig fiskepolitik och strängare importregler som tar hänsyn till hur fisket/fiskodlingen gått till. Första steget mot ett levande hav i framtiden: ta aktiva beslut angående vad du väljer att äta. Andra steget: engagera dig!
    Stort tack Johan, för att du uppmärksammar denna rapport och vår kampanj mot jätteräkor. Jag ser fram emot att följa din sajt.
    /Kajsa Garpe, sakkunnig tropiska marina ekosystem och fiske, Naturskyddsföreningen