Klubben F12 anklagas för rasism igen – "För mycket förortsfolk"

För ett år sedan blev det stora rubriker efter att klubben F12 anklagades för att ha avslutat kontrakt med en klubbvärd för att han släppt in ”för mycket förortsmänniskor”. Nu anklagas klubben för att ha stängt ute en DJ – av samma skäl.
– De ville inte att vi skulle fortsätta köra. Att vi drog dit fel publik, för mycket förortsfolk, säger DJ Sammy K Sound safari.
Men F12 förstår ingenting.
– Det här att ”dra rastistkortet”, det är så töntigt så det är helt overkligt, säger Jens Segrén, driftansvarige på F12.
DJ Sammy K Safari hade egentligen inte tänkt att göra någon grej av saken. Han fick för några dagar sedan reda på att hans torsdagsspelningar på utestället F12 i Stockholm blivit inställda. Beskedet fick han genom sin kontaktperson från klubben som menade att ansvariga tyckt att han drog för mycket ”förortsfolk”. När hans bekanta hörde talas om saken spred de det på nätet. Några klippte sönder sina VIP-kort på F12, andra gjorde skämt-sms om F12 och artisten Lilla namo gjorde en ironisk flyer om hur F12 inte accepterar ”förortsfolk”.
Därför väljer nu DJ Sammy K att berätta om händelsen.
– Egentligen tycker jag bara det att jävligt tragiskt. Det är 2012 och känns löjligt. Det här händer ju hela, hela tiden. Inte bara på F12. Det hände förra året, det kommer att hända i år igen och det kommer förmodligen att hända nästa år också. Det är ingen hemlighet att många klubbar inte vill ha dit för mycket förortsfolk. Så är det ju bara. Ett faktum, säger Sammy K.
Han menar att många inte vågar berätta om det eftersom de är beroende av uppdragsgivare de kritiserar. Att samma människor styr scenerna och ingen vill stöta sig med dem. Men den här gången är Sammy K inte rädd om sitt eget skinn. Dels för att han spelar utanför Stockholm, dels för att han spelar annan typ av musik.
Hans klubb på utvalda torsdagar på F12 har nu ställts in. Gårdagens spelning ersattes av någon annan och de två spelningar som var kvar vet han inte vad som händer med. Den gäst-DJ från New York som han har bjudit in för torsdagens spelning får åka tillbaka tomhänt. Upprepade gånger har han försökt att få tag på ansvariga för att få en förklaring eller ersättning, men menar att han inte har fått svar.
– Hela grejen är jättekonstig. Jag har lite svårt att förstå själv vad som händer, säger Sammy K.
På F12 har man en klarare bild av vad som hänt. De menar att det handlar om bristande kommunikation mellan underleverantörer. Driftchef Jens Segrén är den som är ytterst ansvarig och också den som pekats ut som den som sagt att Sammy K drar för mycket förortsfolk. Jens Segrén förklarar att de har olika underleverantörer som är ansvariga för klubbarna. Att underleverantörerna i sin tur är ansvariga för att boka DJ:s. Det är här bristen på kommunikation funnits. Först fanns önskemål på DJ Sammy K om att tona ner musik som var för ”hård” och kunde stöta bort turiste och engångsbesökare. När Sammy K inte tog till sig av kritiken nådde problemet Jens Segrén som krasst föreslog att det då bara var att byta ut DJ. Något om ”förortsfolk”, ska aldrig ha yttrats.
– Det här med ”förortsfolk”…, säger Jens Segrén suckandes. Varje år är det såhär. Vi har en ganska blandad publik på Fredsgatan. Det här att dra rastistkortet, det är så töntigt så det är helt overkligt.
Du har aldrig sagt så?
– Nej, jag har aldrig sagt någonting sådant.
Att DJ Sammy K inte fått någon information beklagar Jens Segrén, men menar att det är hans klubbkollega – som har fått all information och den som F12 främst har haft kontakt med – som är den som borde informerats.
Av vilken anledning skulle Sammy K ha hittat på det här citatet?
– Ingen aning, det känns ju konstigt att säga att han ljuger. Men det här är det vanligaste skälet: Så fort något inte funkar börjar man prata om ”förortsfolk”. Vad är det egentligen? Jag är från Dalarna så jag har ingen aning, jag är inte så insatt i förortsgrejen. Det här handlar om musiken. Det är vad det handlar om. Och att de verkar ha väldigt svåra samarbetsproblem.
– Jag tycker det känns lite överdrivet.
Det här är andra gången på ett år som ni blir anklagade för att ha sagt det här citatet. Finns det någon grund för anklagelserna?
– Nej, det finns ingen grund.
Finns det något problem med för många gäster som är ”förortsfolk”?
– Nej.
Inget alls?
– Däremot finns det problem med för stora grabbgäng. Ett gäng grabbar på nio personer är inte det första jag vill ta in.
– Men det här med invandrarkortet… Det är 2012, det är så mixat hos oss att det är overkligt. Och varför, om det nu är så: varför skulle vi ha sådana här klubbar, som till 99 procent har en publik som är inte svennebanan? Varför skulle vi ta in dem? Det är så jävla overkligt att gå in i den här diskussionen.
– När man drar det här kortet, är det som att säga ordet häxa för 500 år sedan. Min flickvän är från Iran och jag vet inte, jag har rest runt hela världen, försöker göra det mest mångkulturella stället i stan, så är man rasist och så ska man bli uthäng som rasist på Facebook och Instagram.
Så det är inte ett problem alls om det är 99 procent som har annan etniskt ursprung än Sverige?
– Vad är det för frågor? Vad spelar det för roll vad folk kommer från? Vi gör ingen skillnad, säger Jens Segrén.
För DJ Sammy K:s del är saken utagerad. Han räknar inte med någon förändring.
– Jag räknar inte med att F12 kommer att reagera överhuvudtaget. Situationen är som den är, vi kommer inte jobba där mer och vet inte vad de skulle kunna göra. De skulle aldrig erkänna.
Däremot välkomnar han reaktionerna.
– Det är bra att folk reagerar. Jag att bara det, att folk reagerar så hårt, belyser att problemet finns.
Transparens: Personen som reagerade mot ”förortsfolk” förra året var Ajours medgrundare, Damon Rasti. Han har därför hållts utanför skapandet och publiceringen av den här artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Dreadnallen says:

  Bästa sättet att kolla F12:s ”förorts”-policy vore väl att regelbundet flashmobba dem med stora grupper med besökare från förorten? 🙂

 2. Simon K says:

  Fast lite skönt måste det ändå vara att man insisterar på att man aldrig över huvud taget på något vis ska ha pratat om ”förortsfolk”… och i samma andetag menar på att grabbgäng, för det är ju en OK grej att dra kammar över. Eller, jag vet inte, missade jag något mellan raderna?

  • CB says:

   Det är väl inget konstigt att uttrycka att man vill hålla en balans mellan tjejer och killar? Klart som fan dom inte vill ha in 9 grabbar om det är en majoritet av killar inne på F12.

 3. Pi Enell says:

  För det första är F12 en privat inrättning och bör naturligtvis få ha exakt vilka regler på vem som får komma in som de känner för.
  För det andra är just omskrivningen från invandrare till förortsfolk ganska ful just för att undkomma diskrimineringslagstiftningen. Dock förstår man ju F12 helt och hållet. Många klubbar har blivit ”förstörda” sedan just stora invandrargrupper har intaget stället och varit hotfulla och otrevliga.

  • O. says:

   Eftersom krogverksamheten bedrivs yrkesmässigt spelar det ingen roll att F12 ägs privat. (Jf 9§ SFS 2003:307).
   Klädkod, åldersgräns, medlemskrav och annat är okej – så länge reglerna är tydligt uppsatta. Urval utifrån etnicitet är däremot ett lagbrott.
   Varför skulle just invandrargrupper förresten vara våldsammare än vita svenskar? Många klubbägare ser det tvärtom som ett problem att invandrare köper mindre alkohol dvs stället tjänar mindre pengar.

   • Rikards says:

    Därav benämningen ”förortsfolk”, spelar ingen roll vilken etnicitet, det som spelar roll är att de uppför sig dåligt.

 4. Rikards says:

  Hej, jag har precis startat en klubb. På den vill jag inte att man ska komma in om man är högljudd eller har gymnastikkläder på sig. Alla andra är varmt välkomna.
  Nu till mitt dilemma:
  Räknas jag då som rasist?
  Mvh
  R.S.