Krönika: 40 000 svenskar är Facebook-lurade


Iphone 5 är lanserad, en svensk Apple store likaså och en fejkad Apple-sida på Facebook har lurat över 40 000 svenskar att tro att de kan få en gratis Iphone. Är vi svenskar så lättlurade? Och vems är ansvaret? Internetmarknadsföraren David Nilsson reder ut.
Vi har alla sett dom: Facebook-tävlingarna där man bara ska gilla, kommentera eller dela ett inlägg för att få något gratis eller ha chansen att vinna något dyrt. Ofta handlar det om populära varumärken eller produkter. I många fall en kombination av båda.
Den “tävling” som fick mig själv att inse hur lättlurade vi är var en iPhone 5-tävling från “Apple Sverige” på Facebook. Varningsklockorna började ringa när jag såg deras röriga toppbild. I adressen hittade man facebook.com/AppleSverig3 – knappast en adress som en officiell Apple-sida skulle välja. Tävlingen i sig krävde att man skulle gilla sidan, gilla inlägget och även dela bilden. Ingen av delarna är tillåtna sätt för att utföra en tävling på Facebook.
Istället för att skriva en lång utläggning om Facebooks regler och riktlinjer så tänker jag bara sammanfatta det med två rader:

 •  Inga tävlingar får utföras direkt på Facebook genom att man ska gilla, kommentera eller dela.
 •  En tävling måste ligga utanför Facebook vilket den bara gör om man hänvisar till en flik på sin Facebook-sida eller en annan hemsida.

Genom att luras har personerna bakom fejksidan “Apple Sverige” fått över 41.000 gillare på ett par dagar och kan nu trycka ut mer eller mindre seriösa budskap till de personerna. Kanske börjar de bli nervösa att sidan ska stängas ner för de har redan gjort reklam för en tävling med samma upplägg. Denna gången är det sajten MacSkal.se som står bakom.
Även om det är lätt att vara naiv och för stressad för att ens kolla om en sida verkar seriös så måste jag ge en stor känga till Facebook. Idag är det för lätt att skapa en sida för vilket varumärke som helst utan att stöta på några hinder. Och med en “tävling” kan man snabbt få upp antalet gillare för att fortsätta luras och göra reklam för andra sidor som man kanske äger eller får lite pengar från. Själv anmälde jag “Apple Sverige” och om man ska tro kommentarerna på sidan så är jag långt ifrån ensam. Att Facebook inte gjort något åt saken är bara tråkigt och skrämmande.
Nästa gång du ser en tävling på Facebook, fråga dig: Är det för lätt eller bra för att vara sant?
Svarar du ja så gör du nog bäst i att inte gilla, dela eller kommentera. Det gör både dig och dina hundratals kompisar på Facebook både gladare och säkrare.
TEXT: David Nilsson 
(Relaterat: ”Folk tror att Iphone 4S är en Iphone 5” – via @resedrommen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Marcus Hansson says:

  Tydligaste varningsklockan är ju att det är Apple som skulle vara avsändare. Apple är totalt ointresserade av sociala medier och har noll närvaro.

 2. Lars Aronsson says:

  Ytterligare en brist hos Facebook är att de själva skapar en massa ”gemenskapssidor”, baserade på Wikipedia-artiklar, som ingen äger och som den rättmätige ägaren av namnet inte kan ta över. Ett sådant exempel är Svenska Akademien, som har 167 fans, men ingen ägare, inga updates, och all information som finns är text ur engelska Wikipedia,
  http://www.facebook.com/pages/Svenska-Akademien/138380542847027

 3. Bra artikel men den kunde ha blivit fullständig om du hade nämnt att inte alla gått på det. En del personer har kommenterat gruppen och tävlingen som BOGUS (jag bland flera andra).