Krönika: Sänkt biljettpris på HockeyVM – men inte om du sitter i rullstol


Med anledning av debatten kring det höga biljettpriset under HockeyVM skriver Daniel Erkstam om en biljettplats som inte subventioneras.
I går deltog jag i Torsdagsaktionen utanför Rosenbad. Det är en utnötningskampanj som pågått varje torsdags morgon sedan december. Aktionen handlar om att tiden går utan att otillgänglighet lyfts in i lagen om diskriminering. I dag är det 539 dagar sedan utredningen (promemorian) ”Bortom fagert tal” kom fram till att otillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar är diskriminering. Många länder har en sådan lagstiftning sedan många år, det finns en majoritet i Riksdagen för ett sådan lagändring men regeringen förhalar frågan. Förbundet DHR och eldsjälen Maria Johansson har startat kampanjen och fler och fler organisationer för människor med funktionsnedsättningar ansluter sig.
Hans Filipsson var också med utanför Rosenbad igår. Han är initiativtagare till Marschen som är en årlig marsch som kämpar för exakt samma sak som Torsdagsaktionen. Och Hans hade en färsk upplevelse av hur människor med funktionsnedsättningar diskrimineras dagligen:
Förra veckan skulle Hans han boka biljett till hockeymatchen Sverige-Ryssland i Globen som äger rum ikväll. Då Hans sedan länge har tyckt att Ticnets försäljningssätt är märkliga för människor med rörelsehinder och speciellt människor som använder rullstol spelade han in samtalet för att dokumentera vad de sa. Att ringa (och då bara under vissa öppettider) är enda alternativet då möjlighet att boka ”Rullstolsplatser” i Globen och andra arenor via webben inte finns. Det kostar dessutom extra. Redan där kommer första diskrimineringen.
Det andra handlar om biljettpriset. Det har varit mycket snack om att hockeybiljetterna i den pågående VM-turneringen har varit för dyra och att det är en anledning till att läktarna varit så tomma hittills. Hockeyförbundet har sänkt priserna så den billigaste platsen till kvällens match kostade 415 kronor. Men för rullstolsburna finns bara särskilda platser och den billigaste (enda) alternativet för Hans var en biljett för 1340 kronor. Alltså mer än tredubbla.
Hans har idag bloggat om det hela på Fulldelaktighet.nu. I kväll är han på matchen. Men historien slutar inte där. För Hans kommer att lämna in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Och liknande historier kommer nog tyvärr att återkomma i framtiden. Det här var ett klockrent fall av diskriminering. Men det är även dags att människor med funktionsnedsättningar som inte kommer in på restauranger, konferenslokaler, butiker och andra allmänna lokaler räknas som diskriminering.
Uppdaterat: TV4 skriver (där också bilden är lånad med tillstånd (C))
TEXT: Daniel Erkstam, bloggare på erkstam.se och sedan länge intresserad av funktionshinderfrågor och tillgänglighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Gustaf says:

  Shit, om det här är samma snubbe som de intervjuade i TV4 under uppladdningen inför matchen så gav han ett väldigt snurrigt intryck.

 2. Carina Svendsen says:

  Ekonomin har vi ju kommit att göra till något väldigt komplicerat.
  I grunden handlar det ju om att man har ett handikapp, som självklart påverkar ens liv, allt annat vore ju konstigt.
  Jag vill nog ändå påstå att ser man till hur lite detta påverkar ens/någons liv så kan vi inte begära så mycket mer. Att kräva att alla människors liv ska vara exakt samma, oavsett vilka förutsättningar naturen gett oss, är ohållbart, ska man sedan ta hänsyn till hur människor ”upplever” sina liv, så är det ogörbart.
  Eller menar vi att allas liv ska vara exakt lika oavsett vilka förutsättningar naturen gett oss? Innebär det att jag som sjuk eller handikappad kan kräva vad/att andra människor ska göra saker för mig? Det är väldigt lätt att kräva saker, och dessa krav är ju något som spelar ”ekonomin” i händerna ”klart vi måste satsa på dom här…och det finns ju inte pengar så det räcker till alla…”. Eller hur var det nu?
  Rent ekonomiskt så har det ju satsats enorma resurser, sjukvård, handikappsanpassning, sociala resurser osv. osv, det HAR alltså subventionerats till ”förbannelse”.
  Jag önskar också en värld där alla får lika mycket betalt, och alla betalar lika mycket, men ska man prata om orättvisor i ekonomin, och beräkna kostnader på traditionellt sätt, så spenderas det enorma resurser på just minoriteterna.
  (sen är ju inte det satsningar som som fullt ut kommer dom till godo, att Skanska kan ta 3ggr så mycket betalt för att man kan bygga något som är handikappsanpassat, kommer ju inte dom handikappade till godo rent ekonomiskt, men faktum kvarstår att vi har dom kostnaderna, så som det fungerar idag, samma sak gäller ju t.ex. boende för ensamkommande flyktingbarn som kostar 3-4000kr om dagen, men som ju inte alls kommer _dom_ till godo, så man kan alltid diskutera vem/vad som kostar)

  • Eh…jag vet inte exakt i vilken ände jag ska börja. För det var så mycket snurrigt i en och samma kommentar. Hur Hans diskriminering i frågan om priset på en hockeybiljett till slut kom att handla om ensamkommande flyktingbarn hängde jag inte riktigt med på. Men det är iaf helt säkert att du och jag har väldigt olika människosyn.
   Och helt kort: Funktionsnedsättningar har människor. De föds man med eller ännu vanligare så får man dem någon gång under livet. Funktionshinder finns i samhället. Och DE är problemet, inte funktionsnedsättningarna. Det är funktionshinder på Globen som gör att inte Hans kan välja att sitta på precis vilken plats han vill i hela Globen för att se en match. Men det vore orimligt att begära att Globen skulle ha byggts så varje plats vore tillgänglig oavsett funktionsnedsättning. Så då vore absoluta minimikravet vara att han kunde gå och se en match till samma pris som alla de som kan välja att sitta vart de vill och då till olika priser.

   • Carina Svendsen says:

    Men är det diskriminering när alla inte får betala lika mycket, men det är inte diskriminering om/när inte alla får lika mycket betalt?
    Varför ska ekonomin vara rättvis när vi betalar, men inte när vi får betalt?
    Självklart kan man säga att det är i samhället funktionshindren finns, man kan också säga att dom finns i naturen, och att samhällena i så stor utsträckning det bara är möjligt är byggda för att överkomma dessa.

    • Nej, jag tycker inte det är diskriminering att korvgubben får mindre betalt än en bankdirektör. Men jag tycker det är diskriminering om inte man kommer in på kommunens bibliotek pga rörelsehinder. Om priset på hockeybiljetten på Globen hade varit tredubbelt för kvinnor jämfört med män, araber jämfört med amerikaner, homosexuella jämfört med heterosexuella så hade det kanske varit enklare att förstå att det vore diskriminering. Men då det handlar om en grupp som du redan tycker har subventionerats till ”förbannelse” så kanske det är svårare att förstå. Hans Filipsson borde kanske vara glad att samhället har bekostat en rullstol, liksom. Så…. I rest my case.

     • Carina Svendsen says:

      Okej, problemet är ju att det inte fungerar, på egentligen något plan.
      Så du har inget emot att ”diskriminera” en rullstolsbunden korvgubbe, genom att betala mindre för honom, men när den rullstolsbundna korvgubben ska gå på hockey, då ställer du dig upp för honom? (no pun intended)
      Om korvgubben blir just det för att han kanske har ett fysiskt eller psykiskt hinder, så…då vill du inte stå upp för honom?
      Problemet uppstår ju att för att bankdirektören ska KUNNA få mer betalt, så måste någon betala mer FÖR honom, och om någon som kostar mer, ska betala lika mycket, så måste någon annan betala för honom? Så du betalar gärna för att han ska få gå på hockey, men väljer han att inte gå på hockey (kanske för att han inte har råd, med sin dåliga lön som korvgubbe) så…
      Och om det tar en byggnadsarbetare dubbelt så lång tid att bygga en handikappsanpassad Globen, så menar du att dom ska göra det för halva timpengen?
      Om alla ska betala lika mycket, så måste alla få lika mycket betalt, annars fungerar aldrig ekonomin, det är ju lätt av visa matematiskt.

     • Eh… Du förstår ju faktiskt inte riktigt vad diskriminering är.
      Om någon betalas mindre i lön för att denna tillhör någon av de i diskrimineringslagen skyddsvärda grupperna är det diskriminering i juridisk mening.
      Det tar inte längre tid att bygga en ramp än en trappa. Var har du fått detta ifrån? Det faller på sin egen orimlighet. Om Globen (och resten av Sverige) istället hade byggts rätt från början hade alla kunnat delta i och ta del av samhället. Är inte det något bra?
      PS Skippa ”rullstolsbunden”. Det är närmast förnärmande att du kallar mig och andra det. Lika lite som du är ”skobunden” är jag bunden till min rullstol.

    • Carina, hur menar du att det inte var diskriminerande att jag fick betala sammanlagt 1009 kronor för min biljett till hockey-VM för att jag använder rullstol, medan du fick betala 395 kr? Läs gärna Diskrimineringslagen!

 3. […] skriver om biljettpriserna HÄR på Fulldelaktighet.nu och på vad Daniel Erkstam skriver på  Ajour HÄR! Här är ett inslag från tv4! Och här kan man läsa […]

 4. […] Igår fick jag möjlighet att skriva på Ajour.se om min vän Hans Filipsson som fick betala tredubbla priset för hockeybiljetten till gårdagens match Sverige-Ryssland. Anledningen: Han sitter i rullstol. Läs inlägget här. […]

 5. […] har bloggat om detta flera ggr tidigare, nu senast i slutet av november. Men jag har även skrivit ett par krönikor på Ajour.se om detta ämne som jag är mycket engagerad […]