Krönika: Sänkt biljettpris på HockeyVM – men inte om du sitter i rullstol

Med anledning av debatten kring det höga biljettpriset under HockeyVM skriver Daniel Erkstam om en biljettplats som inte subventioneras.

I går deltog jag i Torsdagsaktionen utanför Rosenbad. Det är en utnötningskampanj som pågått varje torsdags morgon sedan december. Aktionen handlar om att tiden går utan att otillgänglighet lyfts in i lagen om diskriminering. I dag är det 539 dagar sedan utredningen (promemorian) ”Bortom fagert tal” kom fram till att otillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar är diskriminering. Många länder har en sådan lagstiftning sedan många år, det finns en majoritet i Riksdagen för ett sådan lagändring men regeringen förhalar frågan. Förbundet DHR och eldsjälen Maria Johansson har startat kampanjen och fler och fler organisationer för människor med funktionsnedsättningar ansluter sig.

Hans Filipsson var också med utanför Rosenbad igår. Han är initiativtagare till Marschen som är en årlig marsch som kämpar för exakt samma sak som Torsdagsaktionen. Och Hans hade en färsk upplevelse av hur människor med funktionsnedsättningar diskrimineras dagligen:

Förra veckan skulle Hans han boka biljett till hockeymatchen Sverige-Ryssland i Globen som äger rum ikväll. Då Hans sedan länge har tyckt att Ticnets försäljningssätt är märkliga för människor med rörelsehinder och speciellt människor som använder rullstol spelade han in samtalet för att dokumentera vad de sa. Att ringa (och då bara under vissa öppettider) är enda alternativet då möjlighet att boka ”Rullstolsplatser” i Globen och andra arenor via webben inte finns. Det kostar dessutom extra. Redan där kommer första diskrimineringen.

Det andra handlar om biljettpriset. Det har varit mycket snack om att hockeybiljetterna i den pågående VM-turneringen har varit för dyra och att det är en anledning till att läktarna varit så tomma hittills. Hockeyförbundet har sänkt priserna så den billigaste platsen till kvällens match kostade 415 kronor. Men för rullstolsburna finns bara särskilda platser och den billigaste (enda) alternativet för Hans var en biljett för 1340 kronor. Alltså mer än tredubbla.

Hans har idag bloggat om det hela på Fulldelaktighet.nu. I kväll är han på matchen. Men historien slutar inte där. För Hans kommer att lämna in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Och liknande historier kommer nog tyvärr att återkomma i framtiden. Det här var ett klockrent fall av diskriminering. Men det är även dags att människor med funktionsnedsättningar som inte kommer in på restauranger, konferenslokaler, butiker och andra allmänna lokaler räknas som diskriminering.

Uppdaterat: TV4 skriver (där också bilden är lånad med tillstånd (C))

TEXT: Daniel Erkstam, bloggare på erkstam.se och sedan länge intresserad av funktionshinderfrågor och tillgänglighet.