Utvisade Jean Kabuidibuidi tillbaka på svensk mark

Jean Kabuidibuidi, mer känd för Ajours läsare som ”Pastor Jean”, är åter i Sverige. Vid lunchtid i dag landade han i Sverige efter att ha utvisats  från Sverige den 23 februari år.
Ajour har flera gånger tidigare skrivit om Jean Kabuidibuidi. Bland annat om uppgifter att svenska poliser mutat kongolesiska tjänstemän och sänt när Jean själv berättat om utvisningen. I Sverige har flera organisationer kämpat för Jeans rätt att komma tillbaka och i dag vid lunchtid möttes han av vänner och familj på Arlanda.
Enligt hjälporganisationen Diakonia har ”Nelson mandelas vänner” berättat hur Jean Kabuidibuidi torterats av landets säkerhetspolis efter att han landat i Kongo.
Jean har lyckats återvända till Sverige genom ett arbetstillstånd.
Läs mer: Pressemeddelande, Nyheter24, Dagen. Uppdaterat: TV4 ikväll:
Den%20utvisade%20kongolesiske%20pastorn%20Jean%20Kabuidibuidi%20%C3%A5terv%C3%A4nder%20till%20Sverige
Läs våra tidigare texter om Pastor Jean här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Vankelhane says:

  Jo, ….. betalar alla dom som kämpat Jeans ”rätt” för hans försörjning, sjukvård och pension Sverige (eller är det som vanligt elaka jag som skall sköta det över skatten)? Generositet som bekostas av andra är ju inte speciellt beundransvärd ….

 2. Pi Enell says:

  Jag tycker Ajour är rätt medium att gräva djupare i sådant som svensk dussinmedia inte vågar ta i. Därför är det tråkigt att även Ajour så okritiskt skriver om ”Pastor Jean” och den påstådda tortyren.

  • Okritiskt? Vi skriver väl så neutralt man kan om rapporter och uppgifter om saken och skriver om det eftersom det i sin tur kommer från trovärdiga källor. Har du indicier på att något inte stämmer är du välkommen att tipsa! emanuel@ajour.se

   • Pi Enell says:

    Ni verkar visserligen inte köpa storyn om tortyr rakt av, vilket är bra, men jag saknar ändå en problematisering av fallet. Om du t ex skimmar igenom tråden om den pastorn på Flashback framgår att mycket tyder på att det inte alls har skett någon tortyr och att stora delar av hans historia skulle vara lögn.