Ljudupptagning av "gubbslemsdebatten" hittad – här lyssnar du

För två veckor sedan hölls journalistkonferensen Gräv i Göteborg. Under första kvällen satt bland andra Robert Aschberg, Täppas Fogelberg, Janne Josefsson och Maria Sveland i en panel och diskutera högt och lågt. Enligt de flesta som var där var det mest lågt, då feministiska falanger kallades fascistiska och Maria Svelands utseende kommenterades på scenen. Till sist fick två journalister nog och avbröt debatten med frågor om det verkligen var okej att bete sig som de gjorde.
Debatten har kallats ”gubbslemsdebatten”, efter att Täppas Fogelberg först kallade sig själv gubbslem och en av de journalister som sedan avbröt debatten återanvände begreppet. Men någon ljudupptagning inte publicerats. Fram tills nu. Kristianstadsbladet publicerar i dag en text där reportern Inga-Lill Bengtsson utgått från att någon annan hade en bandning – ”alla satt med sina telefoner uppe”. Men nu, två veckor senare, publcierar hon alltså sin bandning. Så att alla kan skapa en egen uppfattning om vad som hände.
Ljudfilen finns hos Kristianstadsbladet som nedladdningsbar fil. Förhoppningsvis finns filen att streama inom kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Tobbe says:

  Efter att ha lyssnat på hela debatten så framstår Svelands bloggpost som en ren fantasiprodukt. Josefsson är inte aggressiv och inte skriker han heller. Dessutom riktar han främst sin kritik mot de journalister som har intervjuat Sveland och inte mot Sveland själv.
  Där sjönk förtroendet för både Sveland och Mirjamsdotter ett par pinnhål ytterligare. Josefsson får antagligen ännu ett par supportrar ute i stugorna.

 2. Majken W says:

  Ajdå, va pinsamt – talande i sig.. att ajour benämner den här personen som skrålade ”Gubbslem!” och som försökte förstöra debatten (och som har kopplingar till ajour) för ”journalisten” i artikeln ovan. Istället för att pudla fortsätter man mörka sin partiskhet. Ohederligt.

 3. Erik Gertkvist says:

  Jag är troligtvis en av få som tror att fakta fortfarande har någon betydelse. Därför är det deprimerande att denna inspelning offentliggörs först nu, istället för direkt efter TV-programmet. Likaså är det obegripligt varför inte arrangörerna, i dessa smartphonens tidevarv, inte själva videofilmade tillställningen. Det var väl självklart att någon skulle bli missnöjd och hävda både det ena och det andra – samt att bildbevis skulle kunnat eliminera alla påståenden?

  • Talmud says:

   Det är väl troligen så att det finns 20-30 inspelningar men det dröjde innan någon vågade avslöja att de hade en. Det har väl märkts att Sveland har makt i media, bara hennes ord fick massor av redaktioner, omfattande hundratals journalister, att genast ta ställning. Efter att inspelningen kom ut och det visade sig att Sveland och Miriamsdotter hittade på medan Josefsson, Fogelberg, Matsson m.fl. talade sanning så har inte en enda gjort avbön.
   Hon som släppte inspelningen lever nog farligt nu.

 4. […] Ajour skriver om ljudupptagningen – men ovanligt neutralt måste jag säga, även om man slirar lite på sanningen fortfarande: […]

 5. Trollan says:

  Intressant det här med journalister och sanningen….
  Jag läser vad Sofia skrev ordagrant:
  Klart är att Josefsson hävdade att feminismen är fascistisk
  I bandupptagningen kan sen folk med hörförståelse konstatera att det inte alls är klart. Utan han kritiserar falanger – till exempel de som hyllar Scum och sådant.
  Och nu verkar det helt klart att det handlat om falanger -.utan att ifrågasätta att det inte är den historia din kollega kom med tidigare. Snygg försök till räddning.