Mats Odell: Jag har inte köpt lägenhet till mina barn

I dagarna har ett gammalt citat från Odell dykt upp till ytan igen och börjat cirkulera i sociala medier. Framförallt är det en bild på ett tidningsklipp som skickats runt på Facebooksidor och Twitter.

Citatet kommer från en krönika som Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra, skrev redan i augusti förra året:

Jag minns att förre bostadsministern Mats Odell fick just den frågan på en pressträff. Han svarade: ”Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.” Jag blev lika stum som när pensionären rappade till mig med sin käpp, skriver Skarrie i sin krönika.

Citatet kommer samtidigt som Odell är som mest utsatt av tryck, efter förlusten om partiledarposten i Kristdemokraterna mot Göran Hägglund.
Men citatet är falskt.
På sin Facebooksida skriver Mats Odell i dag:

Susanna Skarries berättar i ett mejl sin egen version om vad som hände:
– Jag har sett att KD dementerar. Vad skälen till det är vet jag inte, kanske för att citatet har ryckts ur sitt sammanhang och för att Odell sa det när han var mycket ny som bostadsminister och i ett sammanhang där han inte räknade med att det skulle citeras. Det hela skedde på en releasefest för tidningen Hemma i HSB för fem år sedan. Det var alltså ingen presskonferens i gängse mening, även om det säkert var en del pressfolk där. Mats Odell fick frågan av Pia Johansson hur ungdomar ska kunna få en bostad i Stockholm. Då berättar han att han och hans fru gått in och hjälpt sina barn köpa lägenheter och att de är mycket nöjda med den lösningen. På upprepade frågor om problemet hade han inget annat svar än att bostadsbristen för unga är något som ska lösas inom familjen, inte av samhället. Andemeningen i hans svar var uppenbar, vi var många som reagerade på det och diskuterade det efteråt. Men det var som sagt fem år sedan och Odell kan ha ändrat uppfattning sedan dess.
Det du återger nu skiljer sig väl ganska kraftigt från den bild du gav i krönikan. Hur kommer det sig?
– Det tycker inte jag. Det viktiga för mig är själva sakfrågan, andemeningen i det han säger. Och jag är medveten om att jag kan ha missuppfattat det han så till vida att han istället för att köpa lägenheterna kan ha gått i borgen för köpen. Men fortfarande handlar det om att han visar på en lösning som långt ifrån alla kan använda sig av.
– Jag anar att mitt citat kanske används av Odells fiender som ett slagträ i en intern strid inom KD, något jag inte alls är intresserad av. Jag är intresserad av alla dem som inte kan gå i borgen för sina barns bostadsköp, säger Susanna Skarries.
Uppdaterat: Susanna Skarries har nu själv bloggat om citatet.
Uppdaterat2: Sveriges Radio har nu gjort en egen uppföljning om saken
Lyssna: Ur 16-sändningen: ”Vi har varit medsökande på lån”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Jonas says:

  Han lånar pengar av banken till sina barns lägenhet. Det är just vad man brukar kalla köpa en lägenhet till sina barn. Alla har inte möjlighet att ta miljonlån, inte ens föräldrar.

  • pipopp says:

   Nej. Det betyder att han lovar banken att betala lånen OM barnen inte skulle klara av det.

   • Linnea says:

    Och faktum kvarstår att långt ifrån alla föräldrar kan göra det.
    Men det är väl fint och bekvämt att slippa ta itu med ett strukturellt problem genom att kalla det ett individuellt problem.

 2. uffe mossberg says:

  Är det här ett kritiskt inlägg angående källkritik? Nämen så bra då. Odell säger ju själv att han inte sagt vad journalisten har hört och skrivit. Så då är det ju så. Eller hur? Därför kan man ju lätt konstatera och slå fast att uppgifterna om barnens lägenheter är en lögn. Men det var väl skönt.

  • Systran says:

   Med tanke på hur pålitliga allianspolitiker varit i media tidigare så är väl detta säkert också sant. Tack för att ni tog reda på sanningen genom att fråga Odell själv. Fin grävande journalistik.

  • Kennet Öhlund says:

   Källkritikskola, Uffe: Exakt vad som sades på mötet är omöjligt att veta om ingen trollar fram en inspelning.
   Om Odell inte har köpt en lägenhet till sina barn, utan varit medtecknare på lån, så är det mycket osannolikt att han skulle ha sagt att han har köpt lägenheter. Sålunda talar sannolikheten för Skarrie har hört fel alt. missuppfattat Odell.
   Tillämpar vi sannolikhetsgrundad källkritik så kommer vi fram till att Odell med stor säkerhet inte har sagt det han påstås ha sagt. Längre går det inte att ”gräva” när det gäller en oinspelad utsaga.

   • Bengt Eliasson says:

    Vad spelar det för roll vad Mats Odell säger, ty nu är Kristdemokraterna så små att t o m Teskedsgumman skulle ha kunnat vara medlem i partiet.
    Och det är detta vi måste eftersträva: att KD lämnar Riksdagen så att det kan bli en ny regering, vilket Sverige förtjänar.

 3. Daniel says:

  Jonas. Han har varit medtecknande på lånen. Det innebär att han skulle bli betalningsskyldig om barnen ej betalde lånen. Så har fallet inte varit och han har alltså inte köpt någon lägenhet till sina barn.
  När jag pluggade och inte kunde få lån till att köpa en gammal bil som jag behövde så skrev min pappa under lån som medtecknare. Han betalade dock inte en krona för bilen utan det gjorde ju jag. Saken är exakt densamma. Min far betalade inget för bilen och han lånade inte ens ut pengarna till mig utan han stod som en riskförsäkring för att banken skulle vilja ge ett lån till en student.
  Det är ren och skär lögn att säga att Odell köpt bostäder till sina barn.

 4. […] kom dementin, som gör hans trovärdighet till noll även i alla andra sammanhang. Ljuger man så ljuger man och […]

 5. Linnea says:

  Emanuel, en fråga bara! Är (eller har varit) kristdemokraterna en arbetsgivare till dig?

  • Linnea says:

   (alltså, uppdragsgivare*)

   • Nej, de är ingen arbetsgivare, men däremot hyrde de mig för en föreläsning om sociala medier under deras kommun och landstingsdagar i helgen. Jag vet inte om du syftar på att jag därmed står i någon jävsituation i det här fallet? Så är hursomhelst inte fallet. Jag har inga kommande uppdrag och är inte heller beroende av det. Det var en engångstillfälle som jag, liksom till exempel journalisterna Jonathan Leman och Per Gudmundsson, var inbjuden till.

    • Linnea says:

     Jävsituation är väl att ta i, det handlar ju bara om en struntgrej egentligen. Inga offentliga upphandlingar eller något sånt allvarligt. 🙂 Jag bara undrar hur ”ideologiskt färgad” du är, med tanke på din bakgrund på Dagen och inom frikyrkorörelsen, osv.

     • Förstår. Det är väl en fråga som är lätt att förstå. Men om jag nöjer mig med att säga att jag inte röstar på KD, aldrig varit aktiv i KD så kanske det är tillräckligt.
      Det där är ju för övrigt det stora problemet, både för de med religiös bakgrund och kristdemokrater – att de alltid kommer förknippas med varandra, men ingen av dem vill det.
      Well, ett stickspår.

 6. Lars-Olof Eliasson says:

  Jag kan för mitt liv inte förstå vad det är för fel att hjälpa sina barn till en lägenhet? Dessutom var påståendet felaktigt.

 7. Björn says:

  Det är fortfarande verklighetsfrånvänt att som kommentar på bostadssituationen för unga säga att föräldrarna kan gå i borgen för sina barns bostadslån…
  1. Det ska genom statens försorg finnas bostäder åt alla, detta betalar vi hög skatt för.
  2. Att bostäder i en stad är så löjligt dyra att ungdomar inte själva kan få ett lån är ju fasansfullt.
  3. OBS!!! Alla har inte föräldrar som KAN!!! för att dom inte har RÅD!! enligt BANKEN!! att gå i borgen för ett lån. Föräldrarna blir nekade av banken och FÅR!!! inte gå i borgen.
  4. Odells ”tips” är bara för höginkomsttagare och inte för en bred familjepolitik.

 8. Det är ju märkligt att den här fejkade bilden har ett större sanningsvärde än den så kallade kungabilden, där kungen sades besöka nån stripklubb. Varför är det ingen som utför ens den mest enkla källgranskning av materialet.

  • Björn says:

   För att det är allmän känt hur Knugen är?
   För att i vissa lägen spelar ”sanningen” ingen roll eftersom ”sanningen” är värre än fiktionen?
   Vems sanning berättas?
   Segraren skriver alltid historien…

   • Piraten Gretteheim says:

    ”det är allmän känt hur Knugen är”
    Det lät intressant. Du menar att allt som skrivs om kungen är med sanningen överensstämmande. Jobbar du på Aftonbladet?

 9. […] av Mats Odell som långt efter att det först publicerades, och dementerades som felaktigt, har fortsatt att spridas just som ett citat av Mats […]