Mats Odell: Jag har inte köpt lägenhet till mina barn

I dagarna har ett gammalt citat från Odell dykt upp till ytan igen och börjat cirkulera i sociala medier. Framförallt är det en bild på ett tidningsklipp som skickats runt på Facebooksidor och Twitter.

Citatet kommer från en krönika som Susanna Skarrie, chefredaktör för Hem & Hyra, skrev redan i augusti förra året:

Jag minns att förre bostadsministern Mats Odell fick just den frågan på en pressträff. Han svarade: ”Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.” Jag blev lika stum som när pensionären rappade till mig med sin käpp, skriver Skarrie i sin krönika.

Citatet kommer samtidigt som Odell är som mest utsatt av tryck, efter förlusten om partiledarposten i Kristdemokraterna mot Göran Hägglund.

Men citatet är falskt.

På sin Facebooksida skriver Mats Odell i dag:

Susanna Skarries berättar i ett mejl sin egen version om vad som hände:

- Jag har sett att KD dementerar. Vad skälen till det är vet jag inte, kanske för att citatet har ryckts ur sitt sammanhang och för att Odell sa det när han var mycket ny som bostadsminister och i ett sammanhang där han inte räknade med att det skulle citeras. Det hela skedde på en releasefest för tidningen Hemma i HSB för fem år sedan. Det var alltså ingen presskonferens i gängse mening, även om det säkert var en del pressfolk där. Mats Odell fick frågan av Pia Johansson hur ungdomar ska kunna få en bostad i Stockholm. Då berättar han att han och hans fru gått in och hjälpt sina barn köpa lägenheter och att de är mycket nöjda med den lösningen. På upprepade frågor om problemet hade han inget annat svar än att bostadsbristen för unga är något som ska lösas inom familjen, inte av samhället. Andemeningen i hans svar var uppenbar, vi var många som reagerade på det och diskuterade det efteråt. Men det var som sagt fem år sedan och Odell kan ha ändrat uppfattning sedan dess.

Det du återger nu skiljer sig väl ganska kraftigt från den bild du gav i krönikan. Hur kommer det sig?

- Det tycker inte jag. Det viktiga för mig är själva sakfrågan, andemeningen i det han säger. Och jag är medveten om att jag kan ha missuppfattat det han så till vida att han istället för att köpa lägenheterna kan ha gått i borgen för köpen. Men fortfarande handlar det om att han visar på en lösning som långt ifrån alla kan använda sig av.

- Jag anar att mitt citat kanske används av Odells fiender som ett slagträ i en intern strid inom KD, något jag inte alls är intresserad av. Jag är intresserad av alla dem som inte kan gå i borgen för sina barns bostadsköp, säger Susanna Skarries.

Uppdaterat: Susanna Skarries har nu själv bloggat om citatet.

Uppdaterat2: Sveriges Radio har nu gjort en egen uppföljning om saken

Lyssna: Ur 16-sändningen: ”Vi har varit medsökande på lån”