Media kopplar misstänkt CIA-flyg till OMG Chemicals, men hur är det egentligen?

DN rapportertar idag tillsammans med ett antal andra medier att Amnesty har satt upp en Gulfstream IV med registernummer N510MG på sin lista över flygplan misstänkta för att ha gjort transporter åt CIA.
Planet används idag för transporter åt det NASDAQ-noterade bolaget OMG Chemicals som i ett uttalande säger

-Jag har ingen aning om varför det här planet finns med på listan och har inte alls hört talas om det tidigare, säger Jöran Sopo som är vd för OMG i Karleby.

Men, redan 2006 landade frågan kring planet på den danska utrikesministerns bord vilket fick dem att ta fram uppgifter kring det.

Under perioden 1 januari 2001 till 2 maj 2006 gjordes totalt 18 passeringar över danskt luftrum med planet, enligt svar från Folketinget. Räkningen för detta skickades till OMG Chemicals. Av dessa resor har nästan samtliga gjorts mellan Cleveland (placering av bolagets huvudkontor) samt Helsingfors eller Kruunupyy.
Amnesty gör ingen koppling i sin rapport mellan OMG Chemicals och CIA utan menar att planet använts för fångtransporter under perioden 2002-06. Det man pekar på i rapporten är just resorna från Cleveland till Finland. Med anledning av den danska uppgiften kring vem som bar ansvaret för flygningarna kan man ifrågasätta Amnestys uppgifter eller i alla fall be dem komplettera dem.
Är det någon som har grävt vidare i planet och kan sprida mer ljus över frågan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *