Mitt mest spännande projekt hittills


I dag är en väldigt, väldigt stor dag. Äntligen kan jag berätta om ”Den där nya grejen”, något av det bästa och mest spännande projekt jag har varit med i.
Det är spännande eftersom det är utanför det etablerade, eftersom jag gör det tillsammans med ett drömlag och eftersom det är ett experimenterande jag längtat efter.
Vi kallar det Ajour. Och för några kommer det att vara en sajt som kommer att utmana sätten vi gör journalistik.
För andra kommer det att vara en nyhetssajt som skapar ett nytt förhållande till nyheter.
För ytterligare några kommer det bara att vara texter, personer och bloggar.För mig själv är det ett sätt att praktisera mina idéer om hur journalistik borde byggas på nätet.
Jag tror att allt berättande måste ha en tydlig avsändare, någon vi kan relatera till. Jag tror också att allt kan uppfattas intressant med ett gott berättande. Att det inte finns ett egenvärde i att rapportera bara för att man måste.
Jag tror vi behöver låta berättaren älska sin story mer, följa den både före och efter publicering.
Jag tror att den behöver göras kollektivt. Som med Wikipedia eller Reddit, där läsare blir deltagare – för att deras medverkan belönas, inte skuffas undan.
Jag tror att tekniken måste finnas i journalistikens DNA. Att utvecklare är webbens redigerare. Att berättaren aldrig får slava under tekniken, utan låta tekniken vara en skjuts.
Jag tror att vi måste bort från alla måsten kring affären. Låta journalister främst vara journalister.
Jag tror att alla är journalister.
Kommande sex dagar kommer sex personer presentera sig som en del av Ajour. De kommer att berätta vad de vill göra, sina förväntningar, kanske något om förhoppningar. Det är sex personer som i mina ögon är Sveriges främsta, men också en brokig skara, spretig i bakgrund och kunnande. Några av dem kommer du att känna igen, andra kommer du att lära känna.
Det finns inga jag hellre skulle göra det här med, de är exakt det drömlag som jag själv vill vara en del av.
Alla är vi grundare i det projekt som börjar den 17 oktober.
Alla har var sin pusselbit till det som kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Kul. Grattis. Bra initiativ.

  2. […] har fått stor uppmärksamhet. Grundarna lade en hel del krut på lanseringen och utnyttjade sina icke försumbara nätverk i framför allt sociala […]