Arkiv för
Ajour

17 maj

Experimenterar vidare med kommentarer

Vi fortsätter att testa oss fram lite med Ajour-kommentarerna. Vårt kommentarssystem har blivit allt bättre. Det fick sig ett rejält test på vår rekordpost med 250+ kommentarer. Då blir det tydligt vilken viktig funktion rangordnade trådar blir för sällanläsaren av kommentarerna. Men här blev det också viktigt att skruva på karma-inställningarna. Tillräckligt låg ”karma”, det vill säga nedröstningar på en kommentar, gör att kommentaren inte bara hamnar längst ner i kommentarstråden, utan också fälls ihop. Därefter måste man aktivt välja att klicka på den för att läsa. I den hektiska debatten var det många som röstade ner kommentarer som man tyckte hade ”fel” åsikter. Helt i sin ordning, men vår karmainställning ska hantera det och inte fälla ihop saker som bara är ”fel”. Därför höjde vi denna nivå. Läs vidare →

6 maj

Nytt veckorekord för Ajour

Vi berättade förra veckan hur Ajour blev ett halvår och slog två nya rekord – ett angående antal unika webbläsare på en dag och ett om antal kommentarer.
Men när hela veckan är sammanräknad står det klart att vi även slog veckorekord. 71 259 ”unika besökare” (webbläsare) besökte Ajour förra veckan.
Det innebär att vi slår vårt förra rekord på 63 000 med drygt 8 000 unika. Läs vidare →

16 december

Ajour byter besättning på tekniksidan

Från och med i dag byter Ajour person på en av grundarstolarna. Thord Daniel Hedengren säger adjö och på hans plats kommer i stället Christian Bolstad.
Christian Bolstad har lång och gedigen erfarenhet av att bygga publiceringssystem på WordPress. I dag är han senior wordpress-specialist, utvecklare och delägare i webbyrån Carnaby och Hippies. Dessutom har han skapat flera oberoende medborgarjournalistiska projekt tidigare. Bolstad var också hjärnan bakom utvecklingen när Aftonbladet skapade metoden och sajten Livegranskning, och med hjälp av den granskade svenska grundskolan i höstas.
Vi skiljs som vänner med TDH och tycker det är väldigt spännande att Christian Bolstad tar plats! Nu ska vi komma igång ordentligt med sajtbygget!
Följ vår utveckling på ajour.se/livebygget.

1 november

18 oktober

Första dygnet med Ajour

Nu har vi varit online i drygt ett dygn, och det är läge att sammanfatta. Ja, det är meta. Nej, Ajour kommer inte i huvudsak att handla om Ajour. Men eftersom vi bygger sajten i realtid, med hjälp av feedback från dig, vill vi plocka upp och samla reaktioner så att du som vill engagera dig får en bra bild av vad vi gör och även av den kritik som riktas mot oss.
Läs vidare →

16 oktober

Ajour skjuter från höften

Jag är medgrundare till Ajour skrev jag på TDH.se, återpostat nedan för dig som missat.
Det var egentligen det viktiga, för där andra skrivit långt och fint om ambitioner och ideal, så har jag en liten annan vinkling. Jag tycker nämligen det är kul att bygga saker, skaka om och testa, skjuta från höften. Verkligen skjuta från höften faktiskt, det är bland det roligaste som finns.
Därför gillar jag tanken bakom Ajour, möjligheten att skaka om och göra saker på ett annat vis, redaktionellt och tekniskt. Läs vidare →

Min väg till Ajour

Jag var ett ganska ensamt barn. Inte överdrivet alls, jag hade enstaka, framförallt tillfälliga vänner i perioder. Vänner som jag kände mig trygg med, och kunde vara mig själv tillsammans med. Men jag kände mig ofta annorlunda och missförstådd. Inte minst kände jag att jag inte riktigt förstod andra jämnåriga.
Jag var det där barnet som oftast gick direkt hem från skolan, och ägnade mig åt mina böcker, mina ritböcker och mina skrivböcker.
Människor intresserade mig. Men jag tror att jag hellre hörde deras historier än lekte med dem. Jag föredrog alltid att prata, framför att göra saker. Än idag har jag svårt att föreställa mig vad som kan slå en helkväll med riktigt bra snack med smarta och intressanta människor. Läs vidare →

15 oktober

Mitt mest spännande projekt hittills


I dag är en väldigt, väldigt stor dag. Äntligen kan jag berätta om ”Den där nya grejen”, något av det bästa och mest spännande projekt jag har varit med i.
Det är spännande eftersom det är utanför det etablerade, eftersom jag gör det tillsammans med ett drömlag och eftersom det är ett experimenterande jag längtat efter.
Vi kallar det Ajour. Läs vidare →