Omni satsar på snabba nyheter

Nyfikenhet är stor inför nyligen släppta nyhetstjänsten Omni från mediekoncernen Schibsted. Den finns just nu ute i en betaversion för att testas av en första utvald grupp nyhetskonsumenter. Målsättningen från redaktionen är hög och man beskriver tjänsten som ”ett nytt sätt att uppleva nyheter”.
Ambitionen är att sammanställa och erbjuda alla mediers perspektiv och nyheter på ett och samma ställe. Egna reportage utlovas inte, däremot snabba nyhetsöversikter med korta sammanfattningar och länkar som tar läsaren vidare direkt till ursprungskällorna. Med andra ord, inget sökande och surfande runt om på nätet för nyhetskonsumenten. Det ska Omni med sin redaktion stå för, utlovar man.
De första dagarna då jag betatestar nyhetstjänsten Omni drabbas boxningssverige av chock. Boxaren Frida Wallberg knockas hårt i en mästarmatch där hon ska försvara sin titel. Medvetslös faller hon ihop i ringen och transporteras i ilfart till Karolinska sjukhuset där hon under natten opereras för hjärnblödning.
omni01Det är självfallet en svår upplevelse för Frida Wallberg, hennes familj och team. Men det är också en händelse som får stort genomslag i nyhetskanalerna och därmed också blir en utmaning för redaktionen på Omni att följa. Eftersom matchen gick en fredagkväll och operationen av Frida, som fått hjärnblödning, skedde natten mot lördag med ett efterspel kring hennes tillfrisknande under helgen, måste redaktörerna på Omni vara på tå och ha full beredskap också efter kontorstid om man vill spegla skeendet just när det händer.
Just nu, när detta händer, i detta ögonblick. Att bevaka utifrån det perspektivet är en utmaning som Omni måste klara av att hantera om man vill slå igenom stort också med snabba nyhetssammanställningar från olika mediekanaler vid kriser och katastrofer. Omni har idag ca 20 medarbetare, hälften journalister, hälften it-utvecklare. Det är ingen stor skara, men trots det lyckas redaktionen under hela helgen följa och spegla nyhetsflödet kring Frida Wallberg.
Redan tidigt på lördag morgon får jag av Omni en snabb sammanfattning av vad som hände under boxningsmatchen på fredag kväll med ett par första länkar till Aftonbladet och TV4 Play för ytterligare information. Under lördagen växer sedan antalet länkar med krönikor, kommentarer och nyheter från Expressen, Aftonbladet, Sveriges Radio, SVT och dessutom kampsportsajten MMA-nytt.
För att underlätta i nyhetsflödet har Omni lagt upp en funktion som kallas Mina ämnen. Det är en slags personifiering som gör att att jag kan lägga till taggarna ”Frida Wallberg”, ”Wallbergs knockout” och ”Boxning” och därigenom lätt hitta fram de nya länkar ur nyhetsflödet som Omni plockar fram.
Det blir intressant att följa till hösten om Omni som en fullt utbyggd tjänst kan fortsätta med att på detta sätt ge snabba överblickar från pågående nyhetslägen.
Ett intressant grepp, vid sidan om nyhetsflödet, är också det ledarsvep redaktionen ställer samman en gång om dagen med länkar till ledare i tidningar som Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. För den som vill veta mer om vad som händer ute i resten av landet blir dock bevakningen för mager här.
Omni mobilMed en rubrik som Ledarsvep krävs det mer än inblickar i de fyra, fem största nationella tidningarna för att det ska kunna kallas svep. Jag som vant mig vid Sveriges Radios ledarsvep, där det också getts plats för lokaltidningarnas ledarsidor, saknar hos Omni inspelen från det lokala. Det finns så många kloka ledarskribenter ute i landet som förtjänar att lyftas fram. Här skulle jag gärna se att Omni breddade sig och även speglade de lokala rösterna.
Det gäller över huvud taget den lokala bevakningen hos Omni. I denna första betaversion satsar redaktionen framför allt på nationella och internationella nyheter. Delvis kan det vara för att man riktar sig mot en nyhetstörstande målgrupp i storstäderna. Men också för att det krävs en hel del resurser för att kunna täcka upp den lokala nyhetsbevakningen.
Resultatet är i vart fall att jag saknar nyheter från min hemstad Umeå och andra orter ute i landet. Det utbudet kommer in till Omni först om någon av nyheterna blir en riksangelägenhet. Som när Northland-gruvan uppe i Pajala går knackigt eller styckmordet i Boden. Det innebär att jag idag måste komplettera Omni med andra appar eller nyhetsflöden som täcker de lokala nyheterna jag är intresserad av att följa. Vilket innebär att Omni inte kan vara min enda ingång till nyheterna, och därigenom kommer Omni att få leva med en hård konkurrens från de andra källorna jag använder.
Det finns flera grundstenar för att satsningen med Omni ska lyckas. Appen är snygg och och användarvänlig. Det går lätt att förstå hur den fungerar med nya nyheter som hela tiden droppar in.
Stora mediekoncernen Schibsted står bakom. Det ger en garanti för att projektet har ekonomiska muskler som håller innan annonsintäkterna börjar strömma in.
Folket bakom har stor erfarenhet av nyhetsproduktion. De tidigare Aftonbladetanställda Markus Gustafsson och Ian Vännman är grundare och kan ge den nödvändiga erfarenheten. De övriga anställda är journalister och it-vecklare, åtta, nio i vardera gruppen som kommer att jobba nära varandra. Det innebär att nyhetsproduktionen kan inspirera teknikutveckling och tvärtom.
Rollerna i nyhetsrummet på Omni sägs vara lite annorlunda mot hur traditionella redaktioner byggts upp. Alla ska göra så mycket som möjligt av allt. Det innebär att redaktören också är reporter, att reportern också är redaktör och bildredaktör, att alla kan vara nyhetschefer.
Alla redaktörer ska också jobba med utvecklingen och ha fingertoppskänsla för hur nyheter i en app fungerar för nyhetskonsumenten.  Det innebär också att man arbetar nära it-utvecklarna på företaget. Nyhetspresentation och nyhetsutveckling går hand i hand.
Jag kommer att följa Omni med intresse under hösten. Kanske kan den bli en nyhetstjänst som förmår vara centralen dit jag går för den snabba överblicken av nyhetsläget. Det första intrycket är i vart fall klart intressant.
/Mikael Hansson
Mikael är redaktör för InfoTech Umeå. Han bloggar på blogg.vk.se/mikael. Medlem i Digitaliseringskommissionens it-expertgrupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. P.K says:

    Ser ut som en snarlik version av appen circa, http://cir.ca/

  2. Varg i Veum says:

    I princip är väl Omni som Googles nyheter? Har Omni alltså säkrat rättigheterna från all sorts media för att få länka till dem?