Rekord i Vasaloppet ger bil – men bara om du är man

Jörgen Brink vann i dag Vasaloppet för tredje gången. Vibeke Skofterud för första gången. Både gjorde starka insatser och slog rekord. Aldrig förr har det det gjorts ett snabbare Vasalopp. Det innebär att Volkswagen gör en extra bonus – med en bil.
Men bara om du är man. Damklassen blir utan.
Jonas Medin har talat Marcus Thomasflok, informationschef på Volkswagen Group Sverige. Här är hans rapport:

Volkswagen har gjort ett avtal med Vasaloppet där man varit överens om att belöna eventuella rekordlopp i Vasaloppet, respektive Tjejvasan. Det betyder att Jörgen Brink som vann dagens Vasalopp på rekordtid (16 sekunders marginal) får en bil, men att Vibike Skofterud (rekord med 9 minuters margina) blir utan.
Marcus håller det för otroligt att Volkswagens beslut ändras i efterhand. Han är inte orolig för badwill. Detta trots att ämnet varit uppe både under SVT:s sändning och diskuterats på Twitter:
– Nej det kan inte bli så. Det viktiga är att vi håller vårt avtal.
Där emot öppnar Marcus för omvärdering i framtida sponsringssamarbete med tanke på den uppmärksamhet som damklassen får i media.
Man kan med lite perspektiv konstatera att eftersom det finns både en potentiell bil för damer och en för herrar så kanske det inte är en så stor sak. Men med tanke på vilken uppmärksamhet Vasaloppet får så kanske det främst är ett PR-fel att värdera Tjejvasan framför Vasaloppets damklass. Speciellt med dagens utfall är det lite av en PR-mina då det kan uppfattas som att Volkswagen gynnar män framför kvinnor.
Aftonbladet har pratat med Skofterud: ”Det är för dåligt”
Pressmeddelande.
TEXT: @medinjonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Rickard says:

  Volkswagen är felstavat på ett ställe i texten.

 2. Oskar Hane says:

  Alternativ rubrik: ”Rekord i Vasaloppet ger bil, om du är först i mål”.

 3. Carina Svendsen says:

  Helt orelaterat (typ)..som jag bara måste få skriva någonstans, efter som jag inte Twittrar (typ)
  Man måste ju älska GP’s rubrik:
  ”Pippa snabbare än Kungen”
  eftersom jag inte tror att dom är medvetna om vad dom skriver, nyliberala frikyrkliga GP skulle aldrig våga.
  Frågan är om hon får någon bil för det.

 4. AV says:

  Antingen bonusbil på tjejvasan eller i damklassen i riktiga vasaloppet. Det är redan rättvist mellan herrar och damer. De har en chans var att vinna bil. Frågan är om tjej-bilen ska gå till damen som åkte 3 mil snabbast eller 9 mil snabbast? Så slår curlingen mot riktigt duktiga kvinnor.

 5. Åsa says:

  Bara en kan ju vara snabbast i Vasaloppet. Den som kommer först över mållinjen. Samma sak med Tjejvasan.
  Att det sedan finns flera klasser inom både loppen innebär ju inte att alla som är snabbast i sin klass ska få en bil. Det finns ju fler klasser än damklassen i Vasaloppet. Det finns olika åldersklasser och det finns en klass för veteraner. De får heller ingen bil om de gör det snabbaste loppet genom tiderna i sin klass.

 6. Björn says:

  Alternativ rubrik:
  Rekord i Tjejvasan ger bil – men bara om du är tjej….