Rysk lag kommer blockera Wikipedia

Statsduman sammanträder, 2011. CC-BY-SA 3.0Statsduman sammanträder, 2011. Fotobank.er, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Statsduman sammanträder, 2011. Fotobank.er, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons


 
KORRIGERAD: Den 1 augusti kommer den ryska duman att stifta en lag som kommer att blockera tillgången till Wikipedia. Lagen är tänkt att stoppa brott mot upphovsrättslagen genom att tvinga internetleverantörer att blockera sidor som länkar till upphovsrättsskyddat material. Syftet är kanske välvilligt men det finns två problem:
För det första saknar många ryska internetleverantörer den tekniska kunnigheten att blockera enskilda sidor och tvingas därför blockera hela webbplatser. En enskild sida som innehåller en länk till upphovsrättsskyddat material skulle alltså riskera att hela sajten blockeras.
För det andra finns det många webbplatser som har så många länkar att det är omöjligt att kolla dem alla för att se om det finns någonting där som bryter mot upphovsrättslagen. Wikipedia, till exempel, innehåller flera miljoner artiklar, och många av dem länkar till externa sajter. Säkerligen finns det några länkar där som går till upphovsrättsskyddat material. Att kräva att inga länkar utåt ska leda till upphovsrättsskyddat material (eller att de sajter som länkas till inte lägger till upphovsrättsskyddat material efter att någon länkat dit) är helt enkelt ett sätt att stoppa ett fritt internet.
Det här är inte första gången webbplatser riskerar att blockeras på grund av liknande lagförslag. I oktober 2011 stängde italienskspråkiga Wikipedia ner under två dagar för att protestera mot ett lagförslag som ville tvinga webbplatser att korrigera artiklar som misshagade individer eller organisationer, något som skulle hindra Wikipedia från att fungera och leda till blockering. Protesten fick stor uppmärksamhet och till slut ledde till att politikerna ändrade i lagförslaget. Mest känd är dock amerikanska SOPA, som i januari 2012 ledde till att massor av webbsajter stängde ner, inklusive engelskspråkiga Wikipedia.
Än så länge, meddelar företrädare för ryska Wikipedia, har de som redigerar Wikipedia inte nått konsensus om huruvida man ska stänga Wikipedia i protest. Vid ett tillfälle när ryska Wikipedia låg nere, skriver en av dem, ledde det till att ukrainska Wikipedia fick fem gånger fler besökare, något som inte behagade den ryska regeringen, som förtryckt språket under många år. Om man inte kan hindra det också, så finns möjligheten att man väntar tills man kan blockera båda två.
[Artikeln har efter publicering korrigerats av författaren vad gäller tidigare blockeringar i Ryssland, efter klargöranden från ryska läsare. Exemplet har ersatts med ett annat från listan över tidigare Wikipedia-protester.]
Om författaren: Lennart Guldbrandsson, författare och skrivcoach sedan 2001, som bloggar under namnet Mr Chapel. Är aktiv på Wikipedia sedan 2005, var med och grundade Wikimedia Sverige och är Sveriges förste statliga wikipedian.  Finns på Twitter som @aliasHannibal.