Så fixar du à till a och andra tips och trix till din Iphone


(
foto: JM3)
Miljoner svenskar har köpt en Iphone. Det är den pryl i världen som sålt bäst sedan rubiks kub lanserades. Men ändå vet vi så lite om den.
Visst, vi surfar, laddar ner appar, smsar och ringer.
Men det finns så mycket mer. Som förenklar, gör Iphone roligare och bättre.
Irriterar du dig på att ”a” alltid blir ”à”? Att hemknappen lagt av? Att telefonen plötsligt zoomat in? Då har du tips och lösningar här. Bidra gärna i kommentarsfältet eller på taggen #iphonetrix med saker du undrar över eller vill tipsa om så gör vi världens bästa lista!
Förenkla:
– Klicka överst på telefonens skärm för att skrolla till toppen på en sida. Perfekt när du till exempel skrollat ner långt på en webbsida och behöver komma överst på sidan igen. Eller när du är i kontaktboken och vill gå upp överst till söket.
– Har hemknappen lagt av? Inställningar – Allmänt – Hjälpmedel – AssistiveTouch. Vips! En virtuell hemknapp. (tips: @viktorCalmen)
Tangentbordet:
– Autocorrect rättar alltid ”a” till ”á”. Ta bort det genom att gå in på inställningar-> allmänt -> tangentbord och välj ”lägg till nytt kortkommando”. Skriv ”a” i fras och ”aa” i kortkommando. Kräver ios5. (tips via @stellan) Telias blogg har också fler tips på hur du kan använda kortkommandon.
– Klicka snabbt två gånger på mellanslag för att skapa en punkt.
– Tryck och håll in fingret på ”.” för att välja ”…”
– Använder du ofta engelska och svenska när du skriver? Du kan växla snabbt mellan engelskt och svenskt tangentbord/autocorrect genom att aktivera ”internationellt tangentbord” i inställningar -> allmän -> tangentbord -> utländska tangentbord. När du gjort det dyker det upp en ny knapp bredvid mellanslagsknappen, där du enkelt kan växla mellan utländska tangentbord/autocorrect. Det fungerar också att hålla inne den lilla jordgloben för snabbyte av språk, då slipper man trycka sig igenom alla för att komma tillbaka till svenska. Bra om man har flera internationella tangenbord att byta mellan (tips: Jochen).
– Vill du byta snabbt mellan teckensidan och bokstavsidan? Tyck och håll inne ”123”-knappen och dra fingret till rätt siffra/bokstav. Släpp och du kommer automatiskt tillbaka till den teckensida du var på.
– Tryck två gånger snabbt på ”shift” för att aktivera ”capslock”, det vill säga bara stora bokstäver. Tryck igen för att avaktivera. (kräver aktiv inställning i inställningar->allmänt->tangentbord ”aktivera skiftlås”. (via @mymlan)
Snabbkommandon:
– Gör en skärmdump – ett foto av exakt det som syns på skärmen – genom att trycka på hemknappen och stängavknappen samtidigt. Bilden sparas i ”bilder”.
– Har telefonen låst sig? Håll ner hemknappen och stängavknappen samtidigt i 15 sekunder. Då startas telefonen om. (tips via @nilserikjonas)
– Dubbelklicka på hemknappen för att få upp de senast använda programmen. På så sätt kan du enkelt växla mellan olika program. Tryck och håll in på ett av programmen för att avsluta det helt.
– Dubbelklicka på hemknappen och svep till vänster för att låsa skärmen i liggande eller stående läge. Perfekt när du ligger i sängen och skärmen vill vrida sig åt olika håll. (via @petrajankov)
– ”Klicka” med tre fingrar på skärmen för att zooma in på skärmen. Klicka med alla tre fingrar igen för att zooma ut. Kräver att du aktiverat ”zooma” under ”hjälpmedel”. (tips @juliamjornstedt)
– Klicka tre gånger på hemknappen för att växla till/från svartvitt läge för att få upp alternativen: slå på vitt på svart, slå på zoomning, slå på VoiceOver.
– Dra med fingret från toppen av telefonen och neråt. Då kommer en meny av snabbkommandon upp. Bland annat väder och vilka senaste notiser du fått.
Musik:
– Tryck två gånger snabbt på svarsknappen på ditt headset för att lyssna på nästa låt.
– Tryck tre gånger snabbt på svarsknappen på ditt headset för att lyssna på föregående låt.
– Tryck två gånger långsamt på svarsknappen för att spola 5 sekunder fram i låten.
– Tryck två gånger på headsetknappen, men håll den intryckt efter andra trycket för att spola frammåt. Gör likadant fast med tre tryck för att spola bakåt (via Jonathan)
– I låst läge: Tryck två gånger på hemknappen för att få upp playknappen/ff/rw/paus.
Kartan:
– Tryck på pilen i nedre vänstra hörnet en gång för fokusera kartan på din position. Tryck en gång till och kartan visar i vilken riktning du tittar. (via @matsarn)
Spara batteri:
– Sänk ljusstyrkan – den drar mycket batteri. Du sänker på inställningar -> ljusstyrka. Sätt den på ungefär hälften.
– Stäng av 3G och Wifi när du ändå inte ska använda datatrafiken på ett tag. Behöver du nät och är på en plats med mindre bra 3g-täckning men bra wifi-täckning drar det mycket mindre batteri att använda wifi. 3G drar mest batteri när telefonen behöver söka efter och byta master / nätverk. (tips via @johanronstrom)
– Stäng av notifieringar (notiser som kommer upp när någon nämnt dig på Facebook till exempel) –  de drar mycket batteri.
– Stäng av väder och börswidgeten (via @hejgustav)
– Köp din Iphonespel spel bli därmed av med reklam som drar överlägset mest batteri. (via @robingothberg)
– Sätt inte på/av skärmen varje sekund för att kolla meddelanden. Det aktiverar mycket ”under huven”. (via @per_jansson)
– Det finns en myt om att det sparar batteri om man stänger ner alla program i ”applikationsswitchern” (dubbelklicka på hemknappen för att komma åt den). De enda program som drar batteri är de man använder, det vill säga det program man har framme och de som för tillfället gör något i bakgrunden; Spotify, Instacast, Skype osv. Notifikationer från program i applikationsswitchern drar däremot batteri, men notifikationer stängs inte av för att man ”stänger” programmet. Då måste man, som vi skriver här ovan, stänga av notifikationer i inställningar. (via @thurfjell) Se mer diskussion om saken i kommentarsfältet.
Kameran:
– Vänder man kamerabilden mot sig, och därefter vänder den mot en spegel, får man en så kallad ”bild-i-bild-bild”. (via @jjosefsson)
– Använd volymknappen som avtryckare för att ta en bild (kräver ios5) (tips via @vaarenius)
– Det funkar också att ta foto med volymknappen på headsetet. (via @wennborg)
– Använd Headsetet som mikrofon när du spelar in video. Ljudet riktas mycket bättre.
– Gå direkt till kameran från låst läge (utan att behöva slå in pinkod) genom att trycka och dra uppåt på den lilla kameraknappen (kräver ios5) (via @petrajankov)
– För en snabb preview av fotot du nyss tog, svep med fingret från vänster till höger. (via @mrfrej)
Ringsignal:
– När någon ringer: Stäng av ringsignal utan att lägga på luren genom att klicka på volymknappen. (via @jonathannordin)
– Under Hjälpmedel i Inställningar kan man slå på Anpassade vibrationer. Alla kontakter kan få sitt eget vibrationsmönster! (via @mrfrej)
Epost:
– För att snabbt fortsätta på ditt senaste utkast i mail, håll in knappen Compose (”papper o penna”) i nedre högra hörnet. (via @mrfrej)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. ”- Stäng av wifi.”
  Det är inte riktigt så enkelt. Är man på en plats med mindre bra 3g-täckning men bra wifi-täckning så drar det mycket mindre batteri att använda wifi. Det drar mycket batteri när telefonen måste söka efter, och byta master / nätverk. Är man på en plats en längre stund med god wifi-täckning (t.ex. hemma, jobb, skola) så tjänar man oftast batteritid på att ha wifi påslaget (förutsatt att man använder datatrafik mer än man ringer/SMSar)

 2. Tipset om att ”stänga ner” program i applikationsswitchern (dubbelklicka för att komma åt den) för att få längre batteritid är en myt. De enda program som drar batteri är de man använder, det vill säga det program man har framme och de som för tillfället gör något i bakgrunden; Spotify, Instacast osv. Notifikationer från program i applikationsswitchern drar däremot batteri, men notifikationer stängs inte av för att man ”stänger” programmet. Då måste man, som artikeln helt rätt tipsar om, stänga av notifikationer i Inställningar.
  I övrigt många bra tips!

 3. Anton says:

  Musik punkt fyra: räcker med dubbelklick på hemknappen 🙂

 4. Jonathan says:

  Musik:
  Tryck två gånger på headsetknappen, men håll den intryckt efter andra trycket för att spola frammåt. Gör likadant fast med tre tryck för att spola bakåt.

 5. Bra artikel! Kan man tänka sig en motsvarande för iPad (där man exempelvis snabbt får fram citattecken genom att hålla ner knappen med frågetecken och punkt)?”

 6. Henrik J says:

  Tysta ringsignalen vid inkommande samtal genom ett tryck på av-knappen. Avvisa/skicka upptaget vid inkommande samtal genom två tryck på samma knapp.

 7. Jochen says:

  Angående att byta språk på tangentbordet: det fungerar att hålla inne den lilla jordgloben för snabbyte av språk, då slipper man trycka sig igenom alla för att komma tillbaka till svenska. Bra om man som jag har fyra språk som jag byter mellan.

 8. Ulf Seijmer says:

  Om fått ett sms kan du svara på det utan att låsa upp telefonen genom att sätta fingret på meddelandeiconen som syns på den låsta skärmen och svepa åt höger. Detsamma gäller om du missat ett samtal, det går bra att ringa upp utan att låsa upp iPhonen genom att sätta fingret på luriconen och svepa åt höger.
  Angående batterisparande så drar ju även Bluetooth ström och kanske inte används av alla.

 9. […] Så fixar du à till a och andra tips och trix till din Iphone […]

 10. Paul says:

  Hej, hur gör man i iPhone 4S för att stänga av ”pip” ljudet när man knappar in ett telefonnummer manuellt, alltså inte ringer via telefonboken?

 11. Cissi says:

  Hej har en bild på min låsta skärm på iphone som jag vill spara och framkalla men hittar inte igen den i kamerarullen/bilder…kan jag rädda den?

 12. Cissi says:

  Hej kan du/ni hjälpa mig? Har en jättefin bild på min dotter när hon är liten på den låsta skärmen men hittar den inte i kamerarullen, måste ha råkat raderat…kan jag på nå sätt spara den/överföra till kamerarullen/framkalla!?utan att apparna mm blir med på bilden?skicka gärna svar på mailen mejja80@hotmail.com tack på förhand! En ledsen mamma…

 13. Christina says:

  Jag har råkat slå av ljudet på telefonen för inkommande samtal, såg symbolen fladdra förbi, men kan inte slå på det igen, och i inställningar ser det helt ok ut, måste vara en annan snabbfunktion som jag inte hittar. Kan nån hjälpa mig?