Skojarannonser allt vanligare på Facebook


Ännu en skojare att undvika
Desperata tider kräver desperata åtgärder brukar det heta och vem kan vara mer desperat än en person som dels vill sluta röka och dels saknar en iPad 3? (jag är medveten om att den heter Nya iPad, men annonsen formulerar det som en iPad 3)
Så verkar i alla fall företaget som står bakom ovanstående annonser resonera.
Men vad är det här för erbjudanden egentligen?

Klickar man sig vidare möts man av en enkät bestående av en fråga och därefter kommer man till själva tävlingen (länk till den här).
Här ska alla varningsklockor ljuda likt en vuvuzuela-utrustad hemmaklack. Ingenstans går det att hitta uppgifter kring tävlingsvillkor och vad den adress man skickar in kommer att användas till.
Eftersom det går att fylla i precis vilka uppgifter man vill i formuläret är det dock inga svårigheter att ta sig vidare (ett exempel på det här). Nästa sida i processen är en enkel bekräftelse på att man deltar i tävlingen (fortfarande inget om hur själva tävlingen fungerar) och därefter ett erbjudande på en elektronisk cigarett (skärmdump).
Det är nu det riktigt roliga börjar. Erbjudandet om ett paket till mycket lägre pris är en prenumerationstjänst vilket framgår om man klickar på villkoren. Om man som jag (eller som mitt alter ego) tycker det här verkar toppen skickas man till nästa erbjudande. Vi tar dem i den ordning de kommer.
Gemensamt för samtliga är att de är registrerade av Norma Shierley på företaget  Lanigan Consultancy LTD. Företaget är registrerat på Malta med adressen The Orchard, Lourdes Lane vilket råkar vara samma adress som till Victor Schranz & Associates (stilpoäng för hemsidan).
Lanigan Consultancy LTD arbetade tidigare med det svenska bolaget MTM Trading International som har blivit anmält till Konsumentombudsmannen (KO) av Anders NymanKnyt.se (tidigare Cint.se) för vad som av anmälaren ansåg vara vilseledande marknadsföring. Idag finns inte MTM Trading kvar och Lanigan jobbar istället med ett danskt bolag vilket vi snart ska titta närmare på.

1. Totalt-Detox.se
”Total-Detox är ett naturligt plåster som rensar ut, absorberar fett och drar gifterna ur ditt system när du sover.”
Oj, det är ju minst sagt revolutionerande. Nästan för bra för att vara sant. (Hint: det ÄR för bra för att vara sant).
Poängen här är att man får ett gratis paket men i samma veva går med på att börja prenumerera på produkten. Kostnad per månad 298:- i minst fyra månader.
Så här smidigt avsäger man sig sin prenumeration.
”Abonnemanget kan avslutas när som helst. Var dock uppmärksam på att när du har gjort din beställning, mottagit och öppnat ditt provpaket är du bunden till 3 månaders prenumeration. Din uppsägning gäller fr.o.m. att du har fått en bekräftelse, från oss, att vi har tagit emot din uppsägning.
OBS. Vi kräver dock att din uppsägning är oss tillhanda med en månads varsel.”
Till sin hjälp för att skicka ut varorna använder man danska företaget Kentucky Rose (Ryttervænget 2-4, 5900 Rudkøbing).
 

2. Bli-brun.com
Samma företag bakom domänen men här har man även langat in en VeriSign Trusted-logga som bara är en inklippt bild och inte klickbar för bekräftande av certifikatet som brukligt är – om det inte som i det här fallet är rent ljug. Mer humor – man använder som trovärdighetsskapare en hudläkare vid namn Jenny Lind. Någon sådan existerar inte i Sverige, däremot finns det hudklinik på Jenny Linds väg.
Genomför man en beställning får man ingen bekräftelse och några köpvillkor förutom de få raderna vid beställningsformuläret går inte att hitta.

3. Smileaway.se och Gratis-Smileaway.se

Fakead VeriSign-knapp, 100% pengarna tillbaka garanti som motsägs i köpvillkoren längre ner på sidan och Kentucky Roses som sköter hanteringen även här.
 

4. Gratis-zytrexin.se

Det här som hävdas vara det ett av de bäst säljande bantningsmedlen i USA har marknadsförts på några svenska större webbplatser men är numera borttaget efter anmälningar. Samma företag som skött registreringen av domänen, danskarna som hanterar utskicken, fakead VeriSign-knapp och inte en tillstymmelse till innehållsförteckning.
De har listat några personer som berättar om hur fantastiskt mycket bättre de mår nu när de använt Zytrexin. Det lustiga är att Alice Lindberg verkar ha en tvilling
Varför det här är viktigt att uppmärksamma är att uppenbarligen är det en lönsam affär att erbjuda varor med diskutabelt ursprung eller funktion med oklara köpvillkor vilket leder till att konsumenter fastnar i avtal de inte tillräckligt väl informerades om i samband med att de går med på att ta emot ett vad de uppfattar vara gratis prov.
Rent moraliskt är det här så klart helt åt helvete och vore det inte för personer som exempelvis Anders Nyman skulle de få fortsätta härja fritt. Rekommendationen är att alltid anmäla annonser som de här när man ser dem på Facebook (hur man gör hittar du här).
Har du sett fler exempel på annonser i stil med de ovan, tipsa gärna i kommentarerna så fortsätter vi bygga ut posten vartefter.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] Det är bra. Däremot annonserar samma danska skojare fortfarande på Facebook – se artikel på Ajour och kommande inlägg […]

 2. Ludophile says:

  Bra och nyttigt inlägg. Men, psst: VeneZUEla, vuvuZEla.

 3. Taddy says:

  Har nu även fått mejl från de glada skojarna:
  VIKTIG RÖKVANA-UNDERSÖKNING!
  – Vill du förändra dina rökvanor?
  Kära Taddy
  Vi håller på att göra en kort undersökning om svenskarnas rökvanor. Vi önskar att se hur stor effekt ett hälsosammare alternativ till rökning har på dig?
  Du kan hjälpa oss undersöka svenskarnas rökvanor genom att svara på en fråga och samtidigt har du möjlighet att vinna den nya iPad!
  – Svara på 1 fråga och vinn den nya iPad här –
  Med vänliga hälsningar
  Redaktionen på HÄLSONYHETER
  PS!
  Hanna gick ner 16,4 kilo med Fat Killer!
  Jättesuccé i Sverige. Fat Killer är lösningen på fetma och betecknas som ett genombrott i forskning inom viktminskning. Prova Fat Killer gratis i en månad och se skillnaden själv. Läs mer här!

 4. Elin says:

  Hej!
  Vart hittade du informationen om Total-Detox?? Går ej att komma in på deras hemsida, kan därför ej heller komma åt deras e-postadress!!
  Tacksam för svar!

 5. […] även under 2012. Flest exempel finns det som rör privatpersoner som blivit lurade av falska annonser, nättjuvar och bedragare. Under året har det också pratats en del om att köpa gillare på […]

 6. Hej tittade idag tisdagen 29 Januari 2013 på erbjudande av Zytrexin som bantningsmedel. I första hand sökte jag på nätet efter namnet och även på Fass. Jag vill gärna veta vad jag ger mig in. jAG HITTADE INGET. Tydligen så annonseras det fortfarande.
  Nej, för att gå ner i vikten finns ingen genväg. Motion varje dag i form av promenad samt MINSKA på PORTIONERNA.