Skrev "dårhus" om sitt jobb på Facebook – fick sparken

En kommunvikarie på ett äldreboende i Gällivare har sagts upp efter att ha Facebookat om arbetsplatsen som ett dårhus.
– Det gör fler än jag bland de jag arbetar med och det vi syftar på är inte de boende utan att vi får springa som dårar, säger den anonyma vikarien till nsd.se.
Det är inte första gången i Sverige som någon får sparken på grund av Facebook. I januari förra året fick en bemanningsanställd på Volvo sparken efter att han beskrivit sin arbetsplats som ”dårhus”. Mannen som skrev kommentaren förklarade då själv att han haft en dålig dag, hans mor hade precis insjuknat. När hon senare dog tog han sjukledigt tre dagar. När han kom tillbaka blev han uppkallad till ett möte där hans chefer hade en utskrift av facebookstatusen och gav honom sparken.
– De har verkligen inte skött det bra. De kunde ju ha frågat: Hur mår du egentligen?, sa mannen i efterhand till SR.
Kvinnan i Gällivare upplevde en liknande situation. Hon menar att hon och hennes kollegor kallar arbetsplatsen ”dårhus” eftersom de springer som dårar. När hon blev uppsagd ifrågasatte hennes chefer också varför hon hade checkat in på arbetsplatsen.
– De undrade vad jag hade för syfte med det, säger kvinnan till Nsd.se
Men mest förvånad är hon över hur hennes chefer över huvudtaget fick tag på uppgifterna. Hennes facebooksida är stängd för alla utom närmaste vänner och släkt.
Kvinnan har nu kontaktat advokat som gett henne rådet att polisanmäla.
Läs hela artikeln hos NSD. Läs även juristen som hävdar den vikarierandes rätt till yttrandefrihet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Jonas says:

  Otippat att advokaten vill att hon polisanmäler… Bloggade om detta när det begav sig hos Volvo: http://grenfeldt.com/arbetsgivarens-sida-av-myntet – Din digitala identitet är en del av din totala identitet.

 2. alex says:

  Allt är Facebooks fel, förr använde vi nicknames och allt var bra.

 3. Patrick says:

  Arbetsgivarna har helt uppenbart skött det osnyggt i dessa fallen, men vi bör också betrakta det generella fenomenet ur arbetsgivarens synvinkel. Skulle du vilja ha anställda som istället för att ta upp sin kritik med arbetsgivaren, talar illa om arbetsplatsen i ett offentligt forum?
  Visst skall vi värna om yttrandefriheten, men vi borde även värna mer än vi gör om arbetsgivarens rättigheter att ha engagerade och positiva medarbetare.

  • Jocke says:

   Då kanske arbetgivare över lag ska börja bry sig mer om sina anställda och faktiskt förtjäna den lojalitet de enligt lag anser sig ha rätt till?
   Jag vill kunna kritisera min arbetsgivare, och vice versa. Visst ser jag helst att det sker mellan fyra ögon, men ibland är det inte alltid ett alternativ.

 4. johan says:

  Vilket sorts äldreboende var det hon jobbade på? Om detta var ett demensboende kan man faktiskt förstå att arbetsgivaren inte gilled kommentare, oavsett om den yttrades i ett privat sammanhang eller inte.