Spotify-investerare skapar pris – som ska konkurrera med Nobel

Den ryska IT-mångmiljardären Jurij Milner har skapat ett eget Nobelpris för prestationer inom fysik, The fundamental physics price. Prissumman är på tre miljoner dollar, att jämföra med andra stora vetenskapspris, Shawpriset och Kavlipriset, vilka båda ligger på det i jämförelse nästan blygsamma en miljon dollar. Inte ens Nobelprisets prissumma, som ligger på drygt en miljon dollar, är större. Milners pris är alltså nästan större än alla de tre största vetenskapspriserna – tillsammans. Med andra ord är detta för tillfället det monetärt sett mest prestigefyllda vetenskapliga priset i världen.

Nio personer har redan belönats med priset och har alltså mer eller mindre över en natt förvandlats till miljonärer; de delar nämligen inte på priset, utan varje enskild person får tre miljoner dollar var. Dessa första nio pristagare valdes ut personligen av Milner; i framtiden kommer dock vinnarna utses av tidigare pristagare. Enligt stiftelsen som delar ut priset kan vem som helst nominera en person till att bli pristagare, vilket man kommer kunna göra online på deras hemsida.

Milner, som under 80-talet studerade fysik i Moskva, är tidigare känd för att på kort tid ha gjort sig en förmögenhet tack vare investeringar i diverse sociala medier, och har därmed blivit en av de första ryssarna att i större skala ge sig in på den branschen. Han är en av ägarna till livejournal, har placerat pengar i Zynga, Socialcam, Twitter och femdubblade förra året sina stora investeringar i Facebook. Intressant är också att Milner är en av de som investerade i Spotify när tjänsten lanserades i USA förra året.

Kritik har redan framförts mot det nya priset, eftersom de bedrifter som belönas inte behöver vara teorier som bevisats empiriskt. Milner motiverar dock denna ordning med att han på det sättet vill ”hylla revolutionerande idéer som för det teoretiska tänkandet framåt.”

TEXT: Thomas Hermansson, FotoDebray Riveros