Spotify-investerare skapar pris – som ska konkurrera med Nobel

Den ryska IT-mångmiljardären Jurij Milner har skapat ett eget Nobelpris för prestationer inom fysik, The fundamental physics price. Prissumman är på tre miljoner dollar, att jämföra med andra stora vetenskapspris, Shawpriset och Kavlipriset, vilka båda ligger på det i jämförelse nästan blygsamma en miljon dollar. Inte ens Nobelprisets prissumma, som ligger på drygt en miljon dollar, är större. Milners pris är alltså nästan större än alla de tre största vetenskapspriserna – tillsammans. Med andra ord är detta för tillfället det monetärt sett mest prestigefyllda vetenskapliga priset i världen.
Nio personer har redan belönats med priset och har alltså mer eller mindre över en natt förvandlats till miljonärer; de delar nämligen inte på priset, utan varje enskild person får tre miljoner dollar var. Dessa första nio pristagare valdes ut personligen av Milner; i framtiden kommer dock vinnarna utses av tidigare pristagare. Enligt stiftelsen som delar ut priset kan vem som helst nominera en person till att bli pristagare, vilket man kommer kunna göra online på deras hemsida.
Milner, som under 80-talet studerade fysik i Moskva, är tidigare känd för att på kort tid ha gjort sig en förmögenhet tack vare investeringar i diverse sociala medier, och har därmed blivit en av de första ryssarna att i större skala ge sig in på den branschen. Han är en av ägarna till livejournal, har placerat pengar i Zynga, Socialcam, Twitter och femdubblade förra året sina stora investeringar i Facebook. Intressant är också att Milner är en av de som investerade i Spotify när tjänsten lanserades i USA förra året.
Kritik har redan framförts mot det nya priset, eftersom de bedrifter som belönas inte behöver vara teorier som bevisats empiriskt. Milner motiverar dock denna ordning med att han på det sättet vill ”hylla revolutionerande idéer som för det teoretiska tänkandet framåt.”
TEXT: Thomas Hermansson, FotoDebray Riveros

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Ytterst tveksam prestige. Tror inte någon ’riktig’ forskare kommer att vilja ha Milners blodspengar de första åren. Men orkar han hålla i så kanske.

  • Forskare says:

   Det ar nog snarare sa att just riktiga forskare vill ha pengarna.
   Kanske det finns en och annan genusvetare som skulle tacka nej men de kommer inte vinna…
   Prispengar anvands inte till att kopa dyra foremal utan for att fortsatta att finansiera forskning.
   Tre miljoner dollar innebar att man kan tilsatta flera forskartjanster under flera ar, ngt som alla ’riktiga’ forskare ar intresserade av!

   • Hmm says:

    Om du googlar lite om Jurij så skulle du se att det finns rätt många forskare, framförallt inom naturvetenskap och fysik, som inte vill kopplas ihop med honom. Men alla har väl inte råd att vara kräsna så….

    • Hmm says:

     Du som tryckt tumme ned, jag håller med dig. Visst är det tråkigt att vi värderar våra forskare, framförallt i Sverige, så lågt att de inte kan behålla sin intighet pga att vi betalar dem så dåligt?

    • Forskare says:

     Ja och som vanligt sa finns det vissa manniskor som tror att det finns oandligt med pengar.
     Sa ar inte fallet! Varje forskare ar tacksam att fa fortsatte och nagon som inte accepterar priset ar repsektlos mot forskningen (om det inte ar Perleman-stil)
     Tycker dessutom att det ar ganska tveksamt att skattepengar anvands till sadant har (forvisso battre an de flesta andra saker som pengarna anvands till men anda…)