Svenska appen Osom ska utmana Blocket

osommontage
Osom är en helt ny tjänst för att sälja prylar, kläder och annat på nätet och den lanseras idag. Ajour har ställt några snabba frågor till en av grundarna, Anton Johansson, för att reda ut vad Osom är och varför vi ska sälja våra gamla snygga prylar där.
Vad är Osom?
– Osom är en köp- och säljapp för snygga saker. Vi kallar Osom ”Instagram möter Blocket” eftersom vi inspirerades av Instagram när vi byggde tjänsten. Kort och gott är det en social köp- och säljapp för snygga saker som vintage, mode, kläder och skor.
Hur fungerar det?
– Som på Instagram, fast allt man lägger upp är till försäljning! Nästan i alla fall. Du tar kort på det du vill sälja, gör bilden fin med ett filter, lägger på pris och beskrivning inklusive hashtags, dela och vips så är den ute till försäljning. Det tar bara några klick att sälja något.
För att köpa saker så kollar man i sitt flöde. Man kan välja att leta bland de man följer, se allt som säljs i Sverige eller allt i världen. Man kan även följa favoritbloggare och det går även att söka fram varor.
Hur får man spridning på sin annons?
– Just nu måste man logga in med Facebook, dels för att vi vill bygga vidare på de sociala kopplingarna mer och mer, dels för att det också skapar störe förtroende i communityn om folk använder sina riktiga profiler, namn och bilder. Så, alla kan dela till Facebook. Vi jobbar dock på att även kunna dela enkelt till bloggar, Tumblr, Twitter, Pinterest och Instagram. Spridning blir det dock såklart även i appen, man kan ”Osom:a” saker och de som får många Osom’s hamnar i ”Most Osom’d”.
Anton säger att de inte ville göra ännu en bilddelningsapp utan att allt ska vara till salu. I framtidsplanerna finns att införa någon sorts betallösning direkt i appen och de har även funderat på om det går att koppla på någon form av budgivning. Android-app kommer framöver och fokus ligger även på att det ska bli ännu lättare att hitta saker att köpa och att kunna sätta betyg på säljarna.
Vilka ligger bakom Osom?
– Vi är ett helt fantastiskt team som gjort detta! Jag är så himla stolt över att vi har ett så grymt duktigt team. Jag var tidigare marknadschef på Twingly, och har startat Headler. Björn Fant jobbade tidigare på Videoplaza, Marcus Svensson jobbade tillsammans med mig på Twingly och vår designer Eric Martinsson är också samme Eric som jag startade Headler med. Sedan har vi två fantastiska apputvecklare i Markus Lagerström och Christoffer Vestin, som var utvecklare på MTG förut.
Till sist, hur uttalar man egentligen Osom?
– Som ”awesome”, såklart!
Appen är gratis att ladda ner från App Store och det kostar heller ingenting att sälja via Osom. Leta efter Osom Market i App Store.
TEXTHenrik Löwenhamn