Sveriges första gymnasie-lipdub

Sedan några år tillbaka finns det en trend i USA med Lipdub för skolor. Lipdub, att mima i en videoproduktion till en låt, används i flera sammanhang, men just för skolor har det blivit ett populärt sätt att skapa virala videos som gör reklam för skolan.

Idén är att göra en typ av musikvideo där man visar upp hela skolans miljö och dess elever i en enda tagning.

Och nu har trenden även nått svenska gymnaiseskolor.

Trelleborgsskolan Söderslättsgymnasiet samlade i början på terminen hundratals nyfikna elever på en kick-off för att visa videoklipp på de amerikanska förlagorna. Snart började idéerna sprudla och på bara en vecka satte elever och lärare ihop ett manus för hur deras program skulle visas i filmen.

I veckan var det så dags för den färdiga produkten. Sveriges första gymnasie-lipdub. Det är långt ifrån lika spektakulärt som de amerikanska förlagorna, inte heller är det taget i en enda tagning, eller mimar ens till musiken. Men: Ändå kul försök!

Värt att titta på är då de amerikanska förlagorna. Allt började med den här (läs mer om bakgrunden här – tipstack @gaslampa):

Här är den största och kanske mest välkända. Otroligt ambitiöst:

Eller den här, som har filmat en lipdub baklänges:

Uppdaterat: Fredrik påpekar i kommentarsfältet att det gjorts åtminstone två lipdubs från universitet/högskolor i Sverige tidigare! Därmed är Trelleborgsklippet kanske bara första gången det sker med en gymnasieskola.

Och de svenska högskoleförlagorna är faktiskt minst lika ambitiösa! Kolla tex Varberg här:

Eller Uppsala här:

Uppsala LipDub 2010 from Carl Idermark on Vimeo.