Arkiv för
Piratpartiet

7 mars

Om politik, passion och sociala medier – men framförallt om vad det kan åstadkomma tillsammans

Vad händer med politiken när den slutar engagera? Kanske skapar det större utrymme för de som lyckas hitta engagemanget?
Den här texten handlar egentligen om ett filmklipp som du borde se. Om Kony. Så skippa hela texten och titta bara på klippet om du har lite tid. Men låt mig börja i en ände som för mig gav klippet kontext.
Förra veckan deltog jag i en panel som diskuterade Demos nya undersökning om Sverigedemokraterna på Facebook. Ulf Bjereld har redan skrivit lite om det här på Ajour. Jag ska inte upprepa det han sa, men hela samtalet satte igång tankarna. Läs vidare →

3 november

Piratpartiet portas från Gamexmässan

Uppdaterad 3/11: I dag startar Sveriges största spelmässa, Gamex, och affischnamnet Piratpartiet är fortfarande portat. Men SSU har, efter prövning, fått fortsatt tillstånd att ställa ut.
Som Ajour skrev i går blev Gamex affischnamn Piratpartiet portade efter att ledningen menat att mässdeltagare inte ska behöva ta del av politisk åsikter. I alla fall inte sådana som handlar om fildelning. Eller i alla fall sådan som handlar om fildelning och kommer från Piratpartiet. För samtidigt som Piratpartiet portades tillåts SSU, som vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning, ställa ut.
I går sa mässchefen Björn Wengse till Ajour att SSU:s politiska åsikt går stick i stäv med mässans idé, men att de skulle prata om det internt innan de fattar beslut. I dag meddelade han mässans beslut om SSU:
-Samma regler gäller också för dem, men vi har förhört oss och de kommer inte att ifrågasätta hur man spelar dataspel eller de regler som gäller för det, säger Björn Wengse till SVT.
Ajour har förgäves sökt Gamexmässan för ytterligare kommentar.
Uppdaterat3: Piratpartiets ordförande Anna Troberg skriver själv i SVTdebatt: ”Detta är vad jag förbjöds säga på Gamex-mässan

Spelnördar har redan börjat köa inför Gamex-mässan imorgon. Foto: @tesas


Originalartikel, publicerad 2/11:
Imorgon inleds Gamex, Sveriges största dataspelsmässa, på Kistamässan. Här samlas spelnördar med spelutställare – och politiska partier. Så var det åtminstone planerat. Tills igår. Då fick Piratpartiet veta att de, trots betald mässplats, inte längre är välkomna.

Det är Kistamässans mässchef Björn Wengse som har tagit beslutet. När Ajour når Gamex-mässans pressansvariga,  Marika Metsola Renström, menar hon att misstaget beror på en nyanställd som inte förstått reglerna. Läs vidare →