Piratpartiet portas från Gamexmässan

Uppdaterad 3/11: I dag startar Sveriges största spelmässa, Gamex, och affischnamnet Piratpartiet är fortfarande portat. Men SSU har, efter prövning, fått fortsatt tillstånd att ställa ut.
Som Ajour skrev i går blev Gamex affischnamn Piratpartiet portade efter att ledningen menat att mässdeltagare inte ska behöva ta del av politisk åsikter. I alla fall inte sådana som handlar om fildelning. Eller i alla fall sådan som handlar om fildelning och kommer från Piratpartiet. För samtidigt som Piratpartiet portades tillåts SSU, som vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning, ställa ut.
I går sa mässchefen Björn Wengse till Ajour att SSU:s politiska åsikt går stick i stäv med mässans idé, men att de skulle prata om det internt innan de fattar beslut. I dag meddelade han mässans beslut om SSU:
-Samma regler gäller också för dem, men vi har förhört oss och de kommer inte att ifrågasätta hur man spelar dataspel eller de regler som gäller för det, säger Björn Wengse till SVT.
Ajour har förgäves sökt Gamexmässan för ytterligare kommentar.
Uppdaterat3: Piratpartiets ordförande Anna Troberg skriver själv i SVTdebatt: ”Detta är vad jag förbjöds säga på Gamex-mässan

Spelnördar har redan börjat köa inför Gamex-mässan imorgon. Foto: @tesas


Originalartikel, publicerad 2/11:
Imorgon inleds Gamex, Sveriges största dataspelsmässa, på Kistamässan. Här samlas spelnördar med spelutställare – och politiska partier. Så var det åtminstone planerat. Tills igår. Då fick Piratpartiet veta att de, trots betald mässplats, inte längre är välkomna.

Det är Kistamässans mässchef Björn Wengse som har tagit beslutet. När Ajour når Gamex-mässans pressansvariga,  Marika Metsola Renström, menar hon att misstaget beror på en nyanställd som inte förstått reglerna.
– Misstaget handlar om att det här är en spelmässa i första hand. Där besökarna ska hitta nyheter, träffa spelutvecklare och ha kul. Inte ta del av politiska åsikter.
– Vi välkomnar politiska partier hos oss, vi lever i ett öppet samhälle. Men i det här fallet handlar det om ett parti som skapar oro för våra utställare och sprider kontroversiella åsikter. Etablerade partier skapar inte oro på samma sätt, säger Marika Metsola Renström.
Hon menar att Gamexmässan är neutral och inte kan uttala sig om några politiska partier.
Du säger att besökarna inte ska behöva ta del av politiska åsikter, ändå tillåter ni SSU att ställa ut?
– [lång tystnad] De skapar inte oro på samma sätt. Vi såg på Piratpartiets hemsida att de aktivt sökte aktivister. Mässan ska inte förknippas med det. Vi respekterar natudligtvis att de med lagliga medle försöker bedriva sin partipolitik.
Men gäller då förbudet även mot fler partier?
– Det får bli en internfråga. Vi kommer ge beslut om det senare i så fall.
Varför det inte togs ett gemensamt beslut om alla partier vill Marika Metsola Renström inte säga. Hon hänvisar i stället till mässchefen Björn Wengse. Han menar att beslutet även gäller andra partier.
– Skulle andra partier på något sätt bedriva en partipolitik som skapar oro på mässan, då är det inget att snacka om. SSU ska vi kolla upp. Det är ingen skillnad mellan partier
SSU vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning.
– Ja, då går det stick i stäv med mässans idé.
Men när hela samhället går igenom en digital tid där fildelning blir allt större och vanligare, är det inte viktigt att diskutera sådana frågor?
– Jo, den diskussionen är intressant, men inte på den här mässan, säger Björn Wengse.
Piratpartiet valde att under dagen skicka ut ett pressmeddelande om att de blev portade. Enligt Björn Wengsjö var Piratpartiet knappast förvånade när de kontaktades av honom. Björn Wengsjö hänvisade till en paragraf i deras avtal där arrangören vädjar om att inte sprida partipolitisk propaganda. Björn Wengsjö var förvånad över att de inte protesterade över beskedet eller argumenterade om att de inte skulle ”propagera”. Men han tycker inte heller att det är hans uppgift att komma med sådana lösningar.
– Det här är väl deras sätt att driva politik, säger Björn Wengse.
Uppdaterat: I kommentarerna skriver ”Jonathan” att Gamex använt Piratpartiet som dragarnamn på sin annonsering i Stockholms tunnelbana. Efter en snabb efterlysning på Twitter återkommer Piratpartiet med en bild på saken:

Foto: Anna Troberg/Piratpartiet


Väl värt att notera är att även SSU syns på affischen, dock mindre profilerat på sista raden, trea från slutet.
Uppdaterat2: Nu har även Piratpartiets ordförande Anna Troberg reagerat och svarat på flera av Gamex uttalanden i texten ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] har bloggat och Ajour har ett reportage om händelsen. […]

 2. Jan Lindgren says:

  Nu stämmer det ju tyvärr inte att det är en person som har gjort ett fel – det har varit flertalet personer som har sökt oss och har velat ha oss på mässan.
  Och det vi menade med aktivister är ju att vi skulle ha folk att stå i montern på själva mässan… Hur är det dåligt? Ska vi ha en tom monter eller?

  • Alexander says:

   Kan inte ni attackera tillbaka och anmäla de eller nåt? De har ju använt ert namn bara för att få ditt en massa människor för att sedan porta er precis innan mässan började?! Om inte namnet så var det falsk marknadsföring.
   Det hela känns väldigt olagligt. Så ska man inte få hålla på.

   • Tom Bror says:

    Fast handlar inte Piratpartitet i grunden om att ingen skall tro att de äger något? …vilket i ett vidare resonemang rent filosofiskt gör att precis som fildelare gör sig ett namn på andras jobb utan att betala tillbaka något för den reklam som de själva får, så är det väl också helt OK att man använder sig av Piratpartietsnamn, men sen inte vill göra rätt för sig?
    – Eller är det samma vanliga hyckleri om att allt skall vara fritt, förutom det som är mitt, som gäller fotfarande? 😉
    Eller är det OK när t.ex. skivbolag och filmbolag attackera tillbaka när någon använt deras saker? Ena gången handlar det om att luta sig mot lagen och vad som olagligt, nästa gång så är det som är olagligt och lagen i sig inget som man bry sig om….

 3. Jonathan says:

  Det står btw på Gamex reklam i T-banan med större bokstäver än SSU att PP deltar.

 4. Antingen tillåter man politiska organisationer eller så gör man det inte. Det förmodligen klenbegåvade Björn Wengse nu håller på med är inte värdigt ett demokratiskt land. Man äcklas.

 5. Pastor Bentonit says:

  Ännu en pinsam lakej ertappad. Nej, två. Pinsamt, sa Bull.

 6. Alexander says:

  Så tråkigt att en så stor organisation ska hålla på så här som 5åringar.
  Om de inte vill ha politik på mässan, FINE! Men då ska man inte låta andra partier vara med och säga det redan från början.
  Blir bara arg..

 7. Tony says:

  Tycker det är bra att de portas, sånna som förespråkar att folk ska begå brott och inte göra rätt för sig har inget på en spelmässa att göra.

  • Jan Lindgren says:

   Vi förespråkar inte att folk ska begå brott – det sköter folk alldeles på egen hand utan vår inblandning.
   Det vi vill göra är att ändra lagarna, vilket är en helt annan sak. 🙂

 8. suprema says:

  Vem fan skriver spelnördar i en ”tidning”….?
  det kallade man det när man var ung på 90 talet.
  shape up!

  • Viktigpetter says:

   Det är dålig stil av Gamex att neka ett specifikt företag pga. hur de ser dem och inte hur dom faktiskt är.
   Det är även dålig stil av en ”professionell” journalist att förolämpa all de människor som stödjer Gamex genom att stämpla dem som nördar.
   Shape up all of you!

  • Say what? Sedan när gick ”spelnörd” tillbaka till att vara något negativt! Välkommen tillbaka från 90-talet.
   /stolt spelnörd

 9. Spelsajt dissar Gamex efter portning av Piratpartiet…
  Idag drog spelmässan Gamex igång, men utan tidigare annonserade Piratpartiet. En dag före mässan skulle öppna ringde Gamex ansvarige upp Piratpartiet och meddelade att de inte längre är välkomna – trots att de betalat mässplats och funnits med på…

 10. fredrik says:

  Usch va tråkigt… gamex känndes kreddit… nu tappa man bollen… i värsta MSI-Dreamhack anda! Nattmössa!