Arkiv för
terje hellesö

2 mars

Flashbackare får hedersomnämnande av Guldspade-juryn

Idag offentliggjordes de nominerade till ett av journalistvärldens mest prestigefyllda priser: Guldspaden.
Förra året riktades skarp kritik mot att juryn valde att ställa in kategorin ”webb” på grund av för dåligt underlag. Då föreslogs bland annat Flashback till en nominering för deras gräv kring Bjästa. Men någon sådan blev det inte, eftersom juryn ansåg att inget av bidragen höll tillräckligt hög klass.
Pressen ökade således på juryn att i år få till en webbkategori. Och en sådan blev det, med etablerade medier – Aftonbladet och SVT – nominerade.
Men juryn passade också på att ge ett hedersomnämnande till två oetablerade bidrag. Läs vidare →

16 januari

Fuskande fotografen Terje Hellesö ställer upp i offentlig debatt – se det live

Ikväll gästar fotografen Terje Hellesö, som vi skrivit om flera gånger tidigare, Publicistklubben i Stockholm. Terje Hellesös bildfuskande blev ett begrepp i och med att Språkrådet uppmärksammade att ”terja” en bild (manipulera) som ett nytt ord. Under debatten kommer han att berätta om bildfusket och även att ta ansvar för sitt fusk.
Jag vet inte om det här är första gången Terje Hellesö ställer upp i en intervju, men oavsett det kan det bli mycket intressant:

6 december

Krönika: Flashback utgörs av delar men kritiseras som helhet

När Johan Hakelius i mitten av november lyfte ett varningens finger för att glorifiera journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som i skrivande stund står anklagade för terrorbrott i Etiopien, lät inte kritiken vänta på sig. På Twitter lackades det, och Rodeos chefredaktör Johan Wirfält skrev att Hakelius pysslade med ”konspirationsteorier”. Och jag är benägen att hålla med. Trots att jag alltid uppskattat Hakelius insatser i mitt favoritradioprogram Spanarna i P1 är han här ute och cyklar: när journalister riskerar fängelsestraff för att de gjort sina jobb är gränslöst stöd den enda rimliga reaktionen. Att, som Hakelius gör, passa på att påpeka hur lite man bör hålla med om Perssons och Schibbyes politiska åsikter bara för att man kan är djupt osmakligt.
Läs vidare →

16 november

Flashbackanvändare får mediepris från SR

Användare från forumet Flashback belönades idag av Sveriges Radios journalistikprojekt Medieormen med priset Årets Medieorm 2011. De fick priset eftersom de under samlingsnamnet Flashbackgrävarna avslöjat spelet bakom Terje Hellesøs fotoförfalskningar. Enligt juryns motivering visade användarna på Flashback ”hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande”. Användaren Lodjuret på Flashback kommenterar priset med att det är modigt att ge det till forumsanvändarna, och att de känner sig hedrade. Eftersom Flashbackgrävarna är en anonym grupp doneras prissumman på 10 000 kronor till Reportrar utan gränser.
Mer läsning om Terjefallet finns på Ajourskribenten Emanuel Karlstens blogg.