Techno Viking avvisar kompromiss, rättegången fortsätter

Skärmavbild 2013-02-18 kl. 17.07.38Den tyske konstnären Matthias Fritsch, kanske mest känd som mannen bakom kameran då internetfenomenet Techno Viking skapades, berättade i december om den rättegång han då var på väg att dras in i. Den fortfarande okände personen som blev känd som Techno Viking efter att filmen där han med bar överkropp dansade i en tysk technoparad har stämt honom för den uppmärksamhet som memet innebar, och rättegången inleddes i januari.
Nu kommer beskedet att Techno Vikings advokater avvisar förslaget på kompromiss som domarna kommit med. Det berättar Fritsch för Ajour över mail.
– Rättegången fortsätter nu, och kommer sannolikt bli viktigare eftersom den slutliga domen kan bli vägledande i liknande framtida fall.
Kompromissen hade inneburit att Fritsch, utan att erkänna att han brutit någon lag, skulle ta ner filmen från sin hemsida, bara använda enstaka och anonymiserade bilder på Techno Viking och dessutom betala 70% av rättegångskostnaderna samt 6 000 euro av de pengar han tjänat mellan 2008 och 2010. Men det tackade alltså Techno Viking nej till, till Fritschs stora förvirring.
– Jag förstår inte riktigt varför, vad mer vill målsägaren och hans advokater ha?
Vad den nu förlängda processen kommer innebära för det mem som Techno Viking är vet han inte, men han tycker tanken är spännande.
– Det handlar om samma gamla fråga som förut – är det på riktigt eller är det fiktion? Kommer tittarna inse måttet av fiktion, eller kommer de nu vända sig mot sin inspirationskälla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *