Volkswagen ändrar sig – ger bil även till damrekordvinnaren

I söndags skrev Ajour om hur Volkswagen hyllade den som gjorde rekord i loppet – men bara i herrklassen.
Men nu har Volkswagen svängt och ger även Vasaloppets damvinnare Vibeke Skofterud, som slog Vasaloppsrekordet med nio minuter, en bil.
Jag har försökt nå informationschefen Marcus Thomasfolk för att ställa ett par frågor till honom om vad det var som påverkade VW i beslutet att nu – trots att avtalet sa något annat – belöna Vibeke med en bil för sitt rekordlopp. Tyvärr är det upptaget hos Marcus denna eftermiddag.
Det var det emellertid inte i söndags när jag ringde och frågade hur de tänkte när de inte belönade den kvinnliga rekordtiden i Vasaloppet på samma sätt som den manliga. Då sa Marcus Thomasfolk att det var ”otroligt” men inte ”omöjligt” att man skulle kunna ändra beslutet.
Idag, ett par dagar senare, har man alltså övervägt och tagit intryck av påtryckningar bland annat från sociala och traditionella medier och valt att ändra sitt beslut. I pressmeddelandet låter det som att man verkligen omvärderat sakfrågan.
– Frågan om hur även företag kan ta ett större socialt ansvarstagande är ju mycket aktuell och därför hoppas jag att vårt initiativ även kan sporra andra organisationer att tänka bredare. Även om det ju faktiskt är lite ovanligt för en samarbetspartner att i efterhand lägga sig i vem som faktiskt får del av priserna i en idrottstävling så inser vi att det finns en stark förväntan på oss och andra företag att vi i alla lägen gör det som är rätt. Även om vi spelar en mindre roll i sammanhanget, säger Marcus Thomasfolk.
Grattis Jörgen Brink och Grattis Vibeke Skofterud (@vibekeskofterud)
Pressmeddelande från Volkswagen
Ajours tidigare text och intervju med Volkswagen.
TEXT: Jonas Medin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Ni missar ju det allra viktigaste. Vad får dom för bil? Får dom samma sorts bil?
  🙂

 2. MrArboc says:

  Betyder det att de i jämlikhetens namn tar bort rekordbilen i ”TjejVasan” till kommande år alternativt jobbar för en speciell ”KillVasa” med en bil i pris för rekord?
  Jämlikhet handlar väl om rättvisa mellan könen, samma möjligheter för män och kvinnor?
  (För övrigt tycker jag att TJEJVasan är ett fånigt namn – alla som åker är väl kvinnor? Men det är ett delvis annat ämne…)

 3. Adam Alexander says:

  Mitt inlägg kan tolkas som aningen spretigt men jag antar att din skidteknik är mer spretig än mitt sätt att utrycka mig i skrift.
  Du får ha överseende att skrivspåret inte är min hemmabana.
  Min synvinkel på det hela är i varje fall att företaget som sponsrar sätter spelreglerna. VW har helt enkelt valt att satsa på det som dom anser ger mest för pengarna. Ingen klagar väl på att svenska spel satsar mer på herrhockeyn kontra damhockeyn? Eller att Zlatan tjänar mer än Marta? VW sponsrar inte med en bil bara för att dom är så snälla, finns isf bättre välgörande ändamål att satsa på. Att sen VW får ge vika för opinionen är inte konstigt med tanke på att det skulle kunna skada företaget. Skidåkningen är för övrigt en väldigt jämställd idrott där båda könen lyfts fram & har i princip samma möjligheter att tjäna pengar på sin idrott så därför känns kritiken en aningen obefogad.
  Tjejerna får lika mycket i prispengar än fast en klar majoritet som åker vasan är män. Orättvist? Ja på ett sätt nej på ett annat.
  Är man som jag dessutom insatt i skidsporten & vasaloppsveckan vet man att tjejerna har chans till en bil i tjejernas egna lopp Tjejvasan. Ett evenemang som jag övrigt fått äran att vara speaker för flertalet gånger för jag får ju så klart inte delta! Orättvist va? Vasaloppet för just tjejerna är i min mening inte helt rättvist eftersom tjejernas lopp beror mycket på vilka dom åker med. Så ska det vara rättvist ska isf tjejerna få sitt egan Vasalopp kanske? Men det är jag ytterst tveksam till att tjejerna verkligen vill. Vasaloppet är en klassiskt sportevenemang & det är självklart att de som är först i mål blir lite mer intressant.
  Men hur skulle det se ut om man började jämföra alla idrotter till höger & vänster? Damhockey & herrhockey är inte samma sak. & kajakpaddling & golf är inte samma sak. Så länge vi lever i ett samhälle där utbud & efterfrågan gäller kommer dessa spelregler till stor del även gälla idrott. Vill fler se tjejvasan & fler åker tjejvasan är det väl fullt rimligt att prispengarna bli större & det blir mer attraktivt att sponsra för diverse företag?
  Så jag tycker debatten hittills varit lite trångsynt, man har inte tänkt ett steg längre. Sen får du inte tro att jag är emot att @vibekeskofterud nu fick en bil. Hon är grym & jag vet hur snabb hon är eftersom jag själv åkte årets Vasalopp.
  /AJ