Att vara kvinna är inte ett straff, kurder protesterar

fb-clothes

Foto: Kurd men for equality / Facebook


En domare i Iransk domstol  dömde under våren en man för att ha misshandlat sin fru. Straffet för mannen blev att bli skjutsad på ett flak och uppvisad av polisen på gatorna i staden Marivan, iklädd kvinnokläder.

Handlingen har upprört många kurder och som motreaktion till straffet har gruppen Kurd men for equality startats på Facebook. Under mottot” Att vara en kvinna är inte ett verktyg för att förnedra och straffa någon” laddar män upp bilder på sig själva där de bär traditionella kvinnokläder. Sedan starten 18 april har när 10 000 personer gillat gruppen och bilderna fortsätter att strömma in. Det är dock inte bara män som skickat in bilder, även kvinnor har fotat sig i kläder normalt burna av män.
Vidare skriver gruppen i sin beskrivning:

Den här gruppen startades efter en domares beslut att straffa några kriminella genom att klä dom i traditionell kurdisk kvinnoklädsel. Det beslutet var en våldshandling både mot kvinnor och den kurdiska kulturen. I den här domarens sinne, som jag tror är en Persisk domare, är det ett värre straff att klä en man i kvinnokläder än att utdöma ett riktigt straff. Sammanfattningsvis, vad alla texter och bilder i den här gruppen handlar om är att visa sitt stöd för kurdiska kvinnor och påtala att det inte är något skamset i att vara kvinna.

En av initiativtagarna till gruppen, Saman Rasoulpour säger i en intervju i tidningen Gay Star News att offentlig förnedring är ett vanligt straff för bråkmakare i Iran, men poängterar att det är första gången han upplevt den här typen av straff utdömas.
Även i Irans parlament har reaktioner synts. 17 stycken ledamöter har där skrivit under en protestlista som fördömer handlingen som ”förnedrande mot Muslimska kvinnor”.
Ännu har inget officiellt svar kommit från regimen kring händelsen, men säkerhetsstyrkor i Iran har starkt kritiserat kampanjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Charlotta Wallström says:

    Perfect protest!

  2. […] sitt stöd genom att ladda upp bilder på sig själva iklädda kvinnokläder. Jag skrev om det på Ajour.se i torsdags, men även SVT.se rapporterade kring […]