Dagensskiva.com lägger ner


Efter 13 år och 6348 recensioner stänger en institution på internet ner. Dagensskiva.com publicerade idag sitt sista inlägg. Varför just nu? Vi frågade grundaren Patrik Hamberg varför.
– Att det blev just idag beror på att vi ville sluta samma dag som vi började, fast 13 år senare. Beslutet tog vi för några månader sedan, så för oss var det ingen nyhet. Vi kände att det var dags för något nytt. Vi har försökt förnya oss inom ramen för dagensskiva.com, men utan någon större framgång. Arvet väger lite för tungt, namnet förpliktigar. Dagensskiva.com är en skivrecension om dagen. Allt utanför det har ofta varit en konstruktion. 
Hur har musikbranschen och lyssnandet förändrats över de här 13 åren ni har hållit på?
– Det går inte att jämföra musikvärlden idag med hur den såg ut 99. Det finns mer av allt idag. Mer musik. Fler som skriver om den.
Jag köpte inte cd-skivor alls under ett par år (2007-2010 ungefär). Men förra året fick cd-skivan en liten revival hos mig. Jag köpte de tio jag lyssnat mest på under året och några till som kom under året. De album jag köpte under årets gång hade alla det gemensamt att de kom med något mer än en cd-skiva, oftast en bok (de fina albumen av Mattias Alkberg och Goran Kajfes till exempel). Mitt eget favoritformat är annars vinyl+mp3, det är det allra bästa.
Lyssnar folk på album nu för tiden?
–  Jag gör det i alla fall. Jag tror att det gäller för de flesta i redaktionen. Den stora skillnaden idag jämfört med 1999 när vi började är att det är så oändligt mycket lättare att lyssna själv och bilda sig en uppfattning om musiken idag.
Vad har Spotifys intåg betytt?
–  För mig personligen har det inneburit att antalet album jag lyssnar på upprepade gånger har minskat. Jag lyssnar på mer musik, men gör färre upprepningar.
Vilka är dina favoritrecensioner?
– Det vet jag inte om jag klarar att plocka fram just nu. Någon gång ska jag titta igenom de 865 jag hann skriva och försöka lista tio favoriter. Men om jag ska plocka fram en jag är nöjd med så blir det förmodligen texten om M.I.A.s debut ”Arular”. Min mest kommenterade och den som flest verkar minnas är en helt annan. En som jag kanske har ett lite mer kluvet förhållande till idag, den koncisa recensionen av Modern Talkings ”Victory -The 11th Album”.
Startar ni något nytt nu?
– Det kommer nog något nytt. Vi är inte riktigt överens om vad än bara, inte ens överens om namnet. Flera av de bekanta namnen kommer att vara med. Kanske blir det redan under måndag 14 maj. Trots att klockan är halv tolv 13 maj när jag skriver det här är jag faktiskt helt ärlig när jag skriver att jag inte vet hur och vad det blir. Vi börjar med en vit sida och så bygger vi något av det. På något vis ska vi väl förvalta de 6348 recensionerna också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Dagens Skiva lägger ned. [ajour.se] poäng | Postat maj 17 av Erik Starck […]