Den nya upproret #kiwiriot sprider sig över hela Sverige

I natt skapades hashtaggen #kiwiriot på Twitter. Och idag skrivs det berättelser, bekännelser, upprörande, vackra, provocerande och upplysande, om att äta kiwi med skalet på i Sverige idag. Om kiwiskalsfobi, kärlek, mobbning, fördomar och om att komma ut som kiwiskalsätare, eller att inte våga göra det. Viktig läsning. Jag får gåshud när jag följer flödet.


Så jag kontaktar Soran Ismail, inititativtagare bakom denna folkrörelse som ser ut att växa på rekordtid. Han är stressad på grund av den enorma respons har har fått det senaste dygnet men tar sig efter viss övertalning tid att svara på några frågor.
Hur kommer det sig att du startade denna hashtagg?
– Jag är trött på att behöva skämmas för den jag är. Kiwiskal är ändå något naturligt. Jag vill kunna gå med huvudet högt och är trött på att behöva gå till ett annat rum när det är fruktstund.
Vad vill ni uppnå med #kiwiriot?
– Jag vill öka folks medvetande och upplysa om kiwiskalsätare. Vi är ändå en ganska stor grupp och har länge inte fått komma till tals. Det är därför vi lyfter denna fråga och vill få bort tabut. Samt få fler att prova på.
Vi har kunnat bevittna hundratals människor som det senaste dygnet berättat om sina upplevelser av att äta kiwi med skalet på. Hade du förväntat dig denna enorma respons?
– Responsen har varit överväldigande, och det är kul att så många vågar komma ut ur kiwiskalet. Ingen ska behöva bära på en sån hemlighet. Och man ska veta att vi är många och vi kommer inte låta oss tystas.

Det finns de som säger att det är äckligt med kiwiskalsätare, och jämför det med att stoppa in en hårig pung i munnen?
– Vad är det för fel med pung? Denna diskriminering måste få ett stopp. Alla får göra som de vill, vi vill inte tvinga på någon någonting. Men de är dumma i huvudet. Det är en fördom och jag föreslår att de plockar upp en bok och läser på. Mycket av smaken och näringen sitter i själva skalet.

Nej,  alla är inte glada över den uppmärksamhet som #kiwiriot har fått. Al Pitcher, en känd nya zeeländare bosatt i Sverige sedan några år tillbaka, är fullkomligt rasande och har startat taggen #nejkiwiriot. Kiwi är nämligen smeknamnet på nya zeeländare, och Al anser att man har en bättre rätt till uttrycket. Jag försöker kontakta Nya zeelands konsulat här i Stockholm men där vill man för närvarande inte uttala sig i ”denna delikata fråga”.
Några som också har reagerat är Socialstyrelsen som funderar på att gå ut med en allmän varning och  avråda samtliga konsumenter från att äta kiwi med skalet på då skalet kan innehålla spår av bekämpningsmedel. Något som kan skada mänskliga organ.
Soran Ismail är dock skeptisk.
– Det här är en hatpropaganda som har spridits i flera år. Det är besvärande att en myndighet sprider denna information vidare. Det är bara att tvätta kiwin, så är det lugnt. Man behöver inte äta 20 stycken. Det är vår livsstil. Vad jag gör med min kiwi är mellan mig och den. Det ska Göran Hägglund skita i.
Hur kan folk som är neutrala i frågan agera?
– Det finns också en viktig miljöaspekt. Man sparar på en sked som man inte behöver diska, och det blir mindre avfall. Vissa kanske låter bli att ställa bilen på tomgång när de sover, andra väljer att inte äta kiwi med sked.
Vad blir ditt nästa steg i denna kamp?
– Jag åker på turné den 7:e mars och detta tar jag med mig över hela Sverige. I min raider kräver jag kiwi med skal och gula M&M:s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Markus Larsson says:

    Detta är absolut den viktigaste hashtaggen på länge! Läs och lär om hur illa det egentligen är i vårt ”öppna” samhälle idag.