Dokumentär får Alex Schulman att radera blogginlägg om SVT-journalist


Under några månader har SVT-journalisten Johan Ripås arbetat med en dokumentär om hur Googles sökresultat får allt större inflytande på våra liv. Idén är att visa hur folks som har synder i det förflutna, eller har blivit baktalade, inte kan skaka sig loss från sitt Google-resultat. Istället ligger det kvar som ständiga påminnelser vid en googlesökning.
Men mest intressant har det varit att följa Johan Ripås egen googletvättning. Med hjälp av en av Sveriges absolut bästa sökmotor-experter, Nikke Lindqvist, har en del av dokumentären också handlat om att tvätta det egna sökresultatet. Nikke har dokumenterat en stor del av sitt arbete på sin blogg.
Mest handlar tvättningen om att dränka information med egen information. Skapa konton på sociala nätverk, registrera domäner, bygga bloggar och så vidare.
Men problemet är att den som skrivit de värsta sakerna om Johan Ripås är Aftonbladet-bloggaren och krönikören Alex Schulman. Som menar sig ha blivit oschysst behandlad av SVT-journalisten.
En google-sökning på Johan Ripås namn leder direkt till Schulmans bloggpost. Bloggen ”Rykteshantering” kontaktade Alex Schulman för en intervju, där Schulman menar att saken skulle kunna redas ut om journalisten bara bad om ursäkt, och att Schulman inte tänker särskilt mycket på Ripås.
Nikke valde då att blogga om de gånger under året Schulman twittrat om Ripås, med rubriken ”Mobbaren Alex Schulman”. I dag tog han kontakt med Nikke och meddelade att han raderat inlägget om Johan Ripås.
Uppdaterat: Alex Schulman berättar i sin blogg om varför han raderat inlägget: ”Man ska inte gå runt och vara långsint.”
Saken innebär att Johan Ripås därmed snart kommer att äga sitt eget sökresultat, efter månader av idogt googletvättande.
På torsdag sänds dokumentären. Jag gissar att det blir ändringar in i det sista.
Här är trailern:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Hanna says:

    Schulman ger ju, på sin blogg, en lite annan syn på varför inlägget är borta – vore det inte lämpligt att länka och citera det också?

  2. […] Dokumentär får Alex Schulman att radera blogginlägg om SVT-journalist | Ajour Under några månader har SVT-journalisten Johan Ripås arbetat med en dokumentär om hur Googles sökresultat får allt större inflytande på våra liv. Idén är att visa hur […]

  3. […] Pyramidrivning: Nu inträffade en fas som vi befinner oss i slutet av och som jag faktiskt (skam till sägandes) inte hade räknat med. Att var och varannan SEO-personlighet gärna själv skulle vilja synas i Johan Ripås sökresultat. Just nu är det fyra bloggposter som gärna vill synas, och en av dem har faktiskt intagit förstaplatsen nu. Det vi däremot hade räknat med var att exempelvis Schulman skulle skriva en ny bloggpost om den gamla åkte ner, och det gjorde han också, men tog sedan bort den igen. […]

  4. Karl says:

    Kollade på trailern nu – och blir lite frågande.
    Uppenbarligen så står det några mindre bra saker om denna herren på nätet. Men det låter inte på honom som att det är obefogat?
    Om han har skingrat pengar (ett exempel…) så kan det väl vara på sin plats att framtida företag får reda på det?
    Samtidigt så skall man (kanske inte alla) ju kunna få en andra chans.
    Är lite splittrad, känner jag.

    • Kanske trenden med alla dessa fjompsiga hitte på-efternamn nu kommer att avta; det är inte alltid en fördel att heta något väldigt unikt som Adlerfjun eller Schyrrborre. Ibland räcker det fint med Olsson eller Svensson.

  5. Carina Svendsen says:

    ”Saken innebär att Johan Ripås därmed snart kommer att äga sitt eget
    sökresultat, efter månader av idogt googletvättande”
    Jag tycker mig uppfatta en viss beundran från Emanuel Karlsten gentemot den här insatsten och Johan Ripås, och kanske till och med en framtida affärsidé? Eller är jag ett steg efter när jag säger ”framtida”?
    Så det här är det internet Emanuel Karlsten vill ha, där den resurser får ljuga, var inte tanken att internet skulle vara något annorlunda?
    En samvetsfråga: Skulle Emanuel Karlsten kunna tänka sig att jobba en månad med att ”tvätta” någons internetrykte om han inte hade andra uppdrag som betalar räkningarna?
    Är det någon skillnad på att tvätta bort en befintlig ”identitet” och att skapa en falsk från scratch?
    Det är ju det internet handlar om idag, ni känner ju inte människor ni skriver om som ska utvisas t.ex, och det ni gör är att ”blogga fram” en positiv bild.