Facebook raderar kvinnohats-tweets

BO-nN1sCMAQn3JW”Vi har tagit bort detta från Facebook eftersom det bryter mot våra gemenskapshetsregler”.
Så stod det när Julia Mjörnstedt loggade in på Facebook idag. Det förklarades också att hon nu är avstängd från Facebook i tolv timmar.
Igår postade Julia bilden som Jack Werner hade twittrat: Hur ett gäng manliga twittrare skrev nedsättande och sexistiskt om fotbollslandslaget. Julia Mjörnstedt postade bilden på Facebook med några meningar om att det var en vidrig attityd, men sedan ingenting mer.
Bilden fick en enorm spridning. I morse hade bilden över tusen kommentarer och mer än fem tusen delningar.
Samma bild har fått tusentals delningar även för andra som postat bilden. Men det är bara Julias bild som är borttagen.
Och det är bara Julia som är spärrad från Facebook.
Uppdaterad: När Ajour når svenska Facebooks talesperson, Jan B Fredriksson, ber han först om tid att utreda. Sedan återkommer han med ett svar från högkvarteret i Dublin.
– Facebook Dublin (HQ) har dubbelkollat. Det är omständigheter i fallet som gör att blockeringen på 12 timmar skedde. Exempel på omständigheter som kan spela in i fall som detta är saker relaterade till själva fotot – vilken/vilka som pekas ut, hur de pekas ut, hur fotot rapporteras till Facebook, etcetera, säger Jan B Fredriksson.
I Facebooks gemenskapsregler kan man finna flera regler om att man ska bete sig hyfsat och inte posta hatiskt innehåll. Däremot är det inte särskilt klart vilka regler som gällde för avstängning här.
Idag, lördag, är Julia inte längre avstängd från Facebook.
Upppdaterad 15/7: Även skärmdumpsskaparen Jack Werner är nu avstängd från Facebook.
Transparens: Julia Mjörnstedt är undertecknads fästmö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Elin says:

  Bra att hon blev avstängd. Alla har rätt att tycka och kritisera utan att behöva bli uthängda av folk som tror de är mer värda än andra.

  • Martin says:

   Tycker du att de där kommentarerna var att ”tycka och kritisera”? De var rent och skärt kvinnohat, inget annat. Och kommentarerna var redan offentliga på twitter, går de ut med sina egna namn får de vara beredda på att ta smällen, och förhoppningsvis skämmas för att de ens tänkte som de skrev.

   • Alexander says:

    Ni är så jävla dåliga..
    Klagar på sajter som hänger ut människor och sen gör samma sak själva.. Det är en vanlig regel att sudda bort namnen på på screenshots av facebookuppdateringar och tweets, även när det är ofarliga skämt.
    Rätt att hon blev avstängd, samma regler ska gälla alla.
    Och glöm inte bort att ni ville ha censur på facebook, borttagning av ”kvinnohat”, och ni har fått det ni ville. Eller vill ni att feministerna ska få hata fritt på Facebook medan männen blir avstängda?

    • Christer Ö says:

     Tyvärr är samhället så att kvinnor får hata eller bete sig som riktiga svin och är det någon som kritiserar det skall dom förgöras.
     Facebook har agerat korrekt med avstängningen och ”queerfeminister” ska inte försätta jämställdheten ur spel. Yttrandefrihet har alla men det är inte nödvändigt att trakassera eller på annat sätt försöka vinna fördel när alla redan vet att självhävdelsen bottnar i något helt annat …

     • Alexander says:

      Japp, se bara dislikes.
      De har inga som helst argument, kvinnor och män behandlas olika i Sverige och feminism bidrar till det. Vi har olika krav på oss och sen klagas det på att män beter sig annorlunda i olika situationer.
      Vänsterfeminism måste bekämpas, har inget emot liberala feminister för de kan ibland ha vettiga åsikter och argument som håller. Men vänsterfeministerna med sin könskvotering och särbehandling av kvinnor måste bekämpas. Jämställdhet är inte en tävling mellan könen, när ska feministerna förstå det?
      Och visst, sanningen gör ont men jag har varnat er. Sluta propagera för censur, annars riskerar ni att censurera bort annat som är inte allvarliga dödshot. Det är på grund av ER som Facebook har börjat censurera allt som kan uppfattas som näthat.

    • Beelzebjörn says:

     Inte för att jag tycker att uthängningen är helt oproblematisk. Finns mycket man kan säga om huruvida det är en god idé eller inte. Kunde historien ha berättats lika bra utan de tios skärmdumpar som illustration? Troligen.
     Men faktum kvarstår att samtliga skärmdumpar är från det offentliga sociala mediet Twitter, vilket innebär att de faktiskt hängt ut sig själva.

   • Ola says:

    Hat är ju en känsla. Du kan omöjligt tala för vilka känslor andra har.
    Vill ni ha ett internet utan känslor? Eller vill ni ha ett internet där man bara får uttrycka ”lovey-dovey” känslor?
    Det första är ju helt omöjligt och knappast önskvärt, det andra är precis lika lite möjligt och önskvärt. Vill ni ha en låtsasvärld att leka i kan ni väl köpa ett dockhus att leka med, och låta vanliga, riktiga människor ha internet i fred.

    • Frida Fälth says:

     Jag tycker att man ska få säga sitt så länge det inte kränker någon på grund av kön, religion eller etnicitet. Jag blir chockad när Alexander skriver att ”sanningen gör ont men jag har varnat er. Sluta propagera för censur” och Ola för att han drar paralleller med att hat är likvärdig all andra känsloyttringar som vi civiliserade människor kan yttra. Det är inte OK att bli hatad eller hotad för att man är tjej. Självklart ska inte brudar hata killar bara för att de är killar. Men nog sjutton blir jag förbannad om någon hotar eller hatar en bara för att man har ”fel” kön mellan benen. Alex och Ola, jag hoppas att ni kan hålla med mig om det.

  • Conny says:

   Jadu, Elin. Förhoppningsvis skojar du med ditt inlägg eller så får du tänka till ett par extra gånger…

 2. Alexander says:

  Feminister ville ha censur på facebook och när de får det så är det också fel..
  Feminism har gått för långt..