Grekland har valt in nazister i parlamentet – hur är det möjligt?


Jag läser förstrött uppdateringar och nyheter om valet i Grekland och hur högerextrema har tagit plats. Suckar och skakar på huvudet så där som man brukar. Men så länkar någon in mig på en artikel och jag fastnar, fasar, ryser.
Det är inte längre tal om smygrasister. Det här är människor som öppet talar om sitt hat för judar och som använder våld för att vinna makt.
Partiet heter Hrisi Avgi, ”Gyllene gryningen”, och har fått upp till sju procent av rösterna i det grekiska valet. Så mycket känns igen från ett annat val för 80 år sedan. När tyskarna befann sig i en liknande ekonomisk kris. Där de etablerade partierna hade förlorat förtroende hos medborgare och nya aktörer snabbt vann mark.
Jag ser partiflaggan. Kanske är det en slump? En liknande symbol, samma färger?

Jag ser ett klipp från partiets ledare som basunerar ut segern. Hur hans medarbetare hotfullt kräver att alla i salen ska stå upp när han kommer in. Hur retoriken känns igen.
http://www.youtube.com/watch?v=E4AXJx3IzdY
Jag läser mer. Fördjupar mig i partiets historia. Ingen tidigare koppling till nazisterna känns längre som en slump. Jag läser om hur synagogor förstörts och partisymboler sprejas på väggarna. Hur partiet bara vill tillsätta etniska greker (vad är det?) i maktposition. Hur partiet anammat den romerska saluten, den vi bättre känner som hitlerhälsning.
Jag ser ett klipp från 2009. Där partimedlemmar i motorcykelhjälmar från Gyllene gryningen avbryter ett möte som presenterar en Grekisk-makedonsk ordbok. Hur de skriker och river ner lokalen. Jag kan inte förstå att det har hänt, så nyligen.
http://www.youtube.com/watch?v=recU0ncODmA
Jag ser propagandafilmer. Massor av propagandafilmer. På unga män som går med stora flaggor och ogenerat gör nazisthälsningar. Det är så ogreppbart att det inte är en dokumentär om en liten gruppering. Att dessa representerar sju procent av Grekland.

http://www.youtube.com/watch?v=UpdUO0JjU7k&skipcontrinter=1
Jag läser rapporterar från Sveriges mest extrema nazistiska tidning. Om hur till och med de förvånas över hur ”radikala” Gyllene gryningen är. ”Solkors och segerhälsningar är inte ovanliga inslag i deras demonstrationer”, skriver de imponerat. De citerar en intervju med en aktivist från partiet.

”För något år sedan sa Mikis Theodorakis att Israel är ‘roten till all ondska’. En av väldigt få sanningar han sagt i sitt liv. Efter detta kom han självklart med dumma ursäkter och tog tillbaka sitt uttalande.”

Jag ser ett kort inslag av New york times. Där berättar partiföreträdare om hur de ställer upp för medborgare. Hur de med våld engagerat sig i grannskap som varit oroliga och hur de därefter blev ”säkrare och renare”. Reportern berättar hur flera partimedlemmar gripits för våld mot illegala invandrare.
http://www.youtube.com/watch?v=Gv4KqPaDXj0&feature=player_embedded
Och det gör så ont att läsa. Så ont att förstå. Att sådan utstuderad ondska, främlingsfientlighet får ta plats i ett land så nära oss. Hur går det till? Hur kan det ens vara möjligt bara 70 år efter att en annan nazist utplånat miljontals judar? Hur kan vansinnet motiveras?
Tänk att Killinggängets klassiska sketch skulle innehålla så mycket allvar, bara några år senare. Hur är det möjligt?

Uppdaterat: Efter denna text skrevs hålls ett omval i Grekland. Men det spelade ingen roll. Grekland hade inte vaknat. Gyllene gryningen fick bara 0,05 procent mindre röster i omvalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

117 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Robin says:

  Hejt sjukt, bra med alla klipp, det är nytt för mig! Expo skrev intressant inför valet tycker jag, http://expo.se/2012/nazister-kan-ta-plats-i-greklands-parlament_4988.html

 2. Roger says:

  Min mormor vänder sig i graven nu 🙁

 3. Carina Svendsen says:

  Hur det är möjligt?
  Först och främst blir ju antisemitism möjlig för att man skapar begreppet ”antisemitism”, men bestämmer alltså att det är förbjudet att kritisera en viss folkgrupp, utan att överhuvudtaget fråga sig om kritiken är befogad eller rimlig (man kan iofs anta att kritiken mot hela folkgruppen är onyanserad, problemet är att den distinktionen inte går att göra när förbudet är ett faktum, då är all kritik förbjuden)
  Då har man lagt grunden för underjordiska rörelser, som skulle vara så lätta att komma åt, upptäcka och ifrågasätta om dom inte var underjordiska.
  Idag gör vi samma sak med…allt…muslimer, får inte kritiseras, frågar man Breivik (och 50% av SD) så får inte ”högerextrema” grupper kritiseras.
  I det här ligger såklart en självpåtagen offerroll som passar ganska bra, för både judar, muslimer och högerextrema. Det stämmer bra in på den trend med lättkränkthet vi ser idag.
  Och vi tror alltså att vi löser problemet genom förbud. Det är så dissidenter och regimkritiker skapas, detta är begrepp som vi inte använder om våra egna kritiska röster, men de facto är det ingen skillnad. Skillnaden är att i andra länder hyllar vi ”regimkritiker”, här förbjuder vi dom.
  Att man öppet talar om sitt hat är väl helt rimligt. Vad menar du annars att vi ska göra med det? Förbjuda det?
  Igen, då har du skapat en Breivik, eller, det här kan man ju säga är den demokratiska versionen av samma fenomen, så du/ni vill inte ha Breivik (det vill självklart inte jag heller) men ni vill heller inte ha dom demokratiska formerna av protester?
  Och igen, aldrig vågar ni lyfta frågan om vem och vilka som faktiskt ska kritiseras, för det kan ju ALDRIG vara dom du/ni ”håller på”?
  Dom är goda, alla andra är onda.
  Känns kritiken och retoriken igen? Det är möjligt, det är SJÄLVKLART vad som händer när man inte vågar ta diskussionen, då höjs rösterna allt högre, och retoriken blir hårdare, för att sedan övergå i aktioner. Det är helt naturligt, och självklart.
  Igen, vi har inga problem med det här när det gäller ”dissidenter” och regimkritiker när ”regimen” inte är vår egen.
  Jag hörde en ljudsnutt med Carl Bildt häromdagen, han låter också lite som Hitler, Fredrik Reinfeldt gick också upp en oktav i tonläge vid en partiledardebatt för några månader sedan, på ett sätt som också påminner mycket om…(han som inte får nämnas vid namn)
  Sen kan man väl säga det att det ni idag kallar ”Nazister” inte har mer gemensamt än vad judar över hela världen har gemensamt. Det är ju ett skrämselord som inte har någon egentlig relevans idag. Möjligtvis är det just ”judehatet” man har gemensamt med forna ”Nazister”.
  Men om det är okej att ”hata” Nazister, varför är det då inte okej att hata ”Judar”?
  Vilka menar Emanuel Karlsten att grekerna får vara arga på? Grekland är ju i princip ett ockuperat land idag, man har haft demokratiska val, men om denna demokratiskt valda regering fattar ”fel beslut”, så kommer man (i mångt och mycket bankerna) att kräva omval.
  Grekerna beskrivs dessutom på ungefär samma nedlåtande sätt som judarna gjorde före 2:a världskriget lata, korrupta, osv. Känns retoriken igen? Är den bilden av Grekland okej?
  Det kan ju vara bra att ha i åtanke.
  2:a Världskriget inleddes med en liknande ockupation, där just judarna tvingades fly för att man inte underkastade sig det tyska bestämmandet.
  Hur hanterar du din egen rädssa Emanuel? Är det inte precis samma rädsla som du har för dessa människor som dom ger uttryck för?
  Rädsla är ju någonting helt naturligt, det är överlevnadsinstinkt. Du säger till andra att deras rädsla är ”fel”, samtidigt som du vädjar att man ska ta din rädsla på allvar. Tänk om det ÄR läge att vara rädd!? Tänk om du har lika mycket fel som dom, att deras rädsla är precis lika befogad som din?
  (Jag ska inte göra det här till en ”ekonomifilosofisk” diskussion som någon sa häromdagen, men när man motiverar svält, fattigdom, arbetslösheten, våldet, med att ”pengarna inte räcker”, då blir jag faktiskt arg. Vi tillverkar pengarna, av papper eller som oändliga digitala ettor och nollor, så det kan ALDRIG vara det som är problemet. Kan det då vara läge att kritisera dom som säger att pengarna inte räcker. Oavsett om människor ser detta faktum eller inte, så om/när man känner den inneboende falskheten i detta tomma argument, så är det väl SJÄLVKLART att man reagerar, och troligtvis instinktivt, eftersom denna ekonomiska realitet, att pengarna aldrig kan ta slut, inte vågar uttalas av någon, så inte ens här vågar man ta den riktiga frågan.)

  • Carina Svendsen says:

   Just det…du avslutar ditt inlägg med en nidbild av ”nazister”, som också påminner väldigt mycket av dom nidbilder som finns/fanns av judarna, och nu Grekerna.
   Det kan även vara bra att komma ihåg att ”han som inte får nämnas vid namn” var demokratiskt vald, när den demokratin inte gav det resultat man ville, så ändrade man reglerna för ”demokratin”.
   Vilket sydeuropeiskt land med semesteröar som Rhodos och Ios påminner det om?
   Sketchen är förvisso rolig, men knappast speciellt trovärdig. Snarare så var/är det väl just ”nidbilden” som är skrämmande, precis lika skrämmande som nidbilden av judar och greker.

   • Anders Westermark says:

    Ehm, på vilket sätt är någon nidbild av nazister farlig? Det skulle vara bilden av fete Herman, den tjocke, jovialiske och harmlöse nazisten då, som skyler hur farlig nazisten är!? Eller?
    Jag kan sympatisera med din argumentation mot censur, med din övriga argumentation är barock- judar och nazister är inte två grupper som går att jämföra. Judendomen är pga av sin sammankoppling religion/etnicitet livsfarlig att dra in i den här typen av svepande argument. Skilj på judar generellt och staten Israel. Jag känner massor med judar, inga av dem förtrycker palestinier eller vrålar Antisemit när vi kritiserar Israel. Jag tycker du får städa i tankegångarna.

   • siv says:

    Jag hoppas ni ser här att den här svendsen är en libertarian som hatar allt vänster om högerspöket Ron Paul, tror inte på att människor påverkar växthuseffekten, vill ha tillbaka guldmyntsfoten, han vill avskaffa staten, han är livrädd för feminismen etc. Allt grundar sig i något som han tror är ”naturligt” och biologiskt.
    Ganska obehagligt, men denna syn breder ut sig över europa med hemska följder.

    • Carina Svendsen says:

     Haha…det är första gången jag har blivit kallad ”libertarian”, så, tack.
     Jag kan därmed anses vara ”fulltecknad”,jag har tidigare kallats för kommunist, socialist, rasist och keynesian.
     Men det som är tydligt är att man _,måste_ välja någon av dessa, det enda som är farligare än det namngivna hotet, är det okända. Människor som tänker själv är farliga.
     Och det är intressant att dom där begreppen alltid använda offensivt, det är aldrig någon kommunist som har kallat mig kommunist, eller socialist som har kallat mig…kan det vara så att just ”libertarian” är det DU är rädd för?
     Jag tror absolut att människor påverkar växthuseffekten. Men jag anser att vi gör det med vår blotta närvaro, och att vi är ungefär dubbelt så många människor som vi borde. Jag anser att guldmyntsfoten är precis lika korkad som dagens ekonomiska politik/system, och den som tror att det finns ett faktiskt värde i guld idag är lika dum som den som tror att det finns ett faktiskt värde i pengar.
     Men uttrycker man det så vill man döda alla barn, troligtvis gasa ihjäl alla judar och förslava alla svarta. Livet har kommit att bli något som ska vara så långt som möjligt, vad det faktiskt består av är irrelevant,och att fortplanta sig är vårt främsta mål. Mer är bättre, det vi vet med bestämdhet är att den som har mest saker när han/hon dör vinner.
     Sen är jag för pragmatsik för att vara rädd för något överhuvudtaget, det är just alla våra rädslor som är så farliga, jag är inte rädd för feminister eftersom jag tycker att feminismen är trams, för ja, jag tror att det finns något som är naturligt, och att vetenskapen, religionen, staten, ekonomin, höger, vänster, fascism, kommunism, facebook, twitter osv. osv. tar oss allt längre bort från detta.
     Det enda jag egentligen är rädd för, är människor som inte klarar av att konfronteras med sina rädslor och fördomar utan att ta till skällsord och bli aggressiv och defensiv.
     Men så, nu vet du ju vad jag faktiskt tycker om dom där sakerna. Vad är du själv rädd för?

     • siv says:

      det jag är rädd för är den grupp internet-människor som växer väldigt fort just nu, som kallar sig libertarianermen egentligen är rasister. Libertarianismen är ngn logisk förklaring för att kunna dra referenser till naturligt.
      Så, förklara vad din naturlighet grundar sig i? Är du en smula brun i din själ? Röstade du på sd?

     • siv says:

      Mitt inledande inlägg var i prncip ett test som skulle gjort den sortens individ väldigt arg och omedelbart bekänt färg.

    • johan says:

     Vilken libertarian tar nazister i försvar? Jag tror Carinas politiska hemvist ligger mera åt det bruna hållet. Men obehagligt är det onekligen.

  • Anders says:

   Du frågar: ”Men om det är okej att ”hata” Nazister, varför är det då inte okej att hata ”Judar”?” Inom den politiska teorin skiljer man mellan att hata en persons åsikter (som de har valt), och att hata en persons etnicitet/ursprung (som de inte har valt).
   Men jag förstår inte ditt inledande argument: du menar att antisemitism kan vara befogad? Vilken kritik, riktad mot judar som grupp (dvs alla judar) är befogad? Kan du ge ngt exempel på det? Antiseminitism är ett reellt problem i många länder, och det har inneburit hundratals år av förföljelse och många miljoner människors död. Men du menar att begreppet är problematiskt, eftersom kritiken mot judar kan vara befogad?

   • Carina Svendsen says:

    Självklart kan kritik vara befogad.
    Det är ju du/ni som sätter etiketten ”nazister” på dom här människorna, då har dom självklart lika stor rätt att generalisera om gruppen ”judar”.
    Det här knyter ju dessutom an lite till den diskussion som var här på Ajour för någon vecka sedan om vem som är ”Miljöpartist”, den som är medlem i partiet eller den som sympatiserar/röstar med dom.
    Så jag kan självklart inte säga att det finns befogad kritik mot gruppen ”judar”, det blir i princip omöjligt i samma ögonblick som gruppen blir större än 2 personer, för då blir gruppen bara ett sätt att inte se individen, av rädsla, av ovilja, av hat…oavsett skäl. Men då blir det också orimligt för gruppen själv att kategorisera sig själva som grupp.
    Jag skulle dessutom vilja påstå att religion (judendomen är ju en religion) i allra högsta grad är en åsikt, ett val man gör.
    Självklart är begreppet problematiskt, eftersom det i princip omöjliggör kritik, och framförallt blir det problematiskt när den kritiserade gruppen själva använder det.
    Förbud mot omskärelse är ett exempel, som från min horisont är en medicinsk och human hänsyn, men som direkt blir ”antisemitiskt”.
    Då blir det helt plötsligt upp till den kritiserade gruppen själv att bestämma vad som är relevant kritik eller inte.
    Det leder idag till att vi censurerar Astrid Lindgren, Tintin, vi får inte säga Kinapuffar eller negerbollar, vilket skapar ett ohållbart samhälle, speciellt i en globaliserad värld, där allt man säger/skriver/gör kan ses/höras/upplevas av alla, för då är allt en kränkning gentemot någon.
    Förföljelse och död är inget problem specifikt för ”antisemitism”, vi dödar varandra med hänvisning till alla religioner (i princip), och även för pengar. Även gruppen judar förföljer och dödar.
    Det går väl inte att komma ifrån att judar/antisemitism i det här har en särställning, det går inte att kritisera en jude utan att det blir antisemitism och därmed ett lagbrott i många länder. Att ifrågasätta förintelsen är så vitt jag vet en av dom enda lagstiftade inskränkningarna i yttrandefriheten.
    När Salman Rushdie skriver Satansverserna och som resultat får en uttalad dödsdom, så invänder vi mot det, men när någon ifrågasätter den judiska historien/religionen, så är det helt rätt.
    Jag förstår inte denna rädsla för information, 2012. Om Breiviks idéer nu är så galna och tokiga, varför är dom då så farliga, varför får dom inte höras?
    Om det är så att en bestämmande minoritet ser en fara i dessa åsikter som inte delas av en majoritet av befolkningen, vem har då fel?
    Men man kan göra det enkelt, om vi är överens om att det finns grupper/grupperingar, så bör dessa självklart kunna kritiseras, detta gäller både judar som grupp, och nazister, och muslimer, och…
    Om inte, och vi istället väljer att se alla människor som individer, så får vi ju sluta använda alla begrepp som kategoriserar människor i grupp, facebook-användare är ingen enhetlig grupp, Ajour-läsare är ingen enhetlig grupp, muslimer…
    Om man väljer att gruppera sig med någon, så bör det rimligtvis även innebära att man på något sätt även tar ansvar för den personen, eller? Vad är grupperingen annars värd? Då blir det som med Grekland.
    EU är som en familj som överhuvudtaget inte vill ha med den besvärliga 15åriga sonen att göra, men gärna visar upp sig som en stor lycklig familj.
    (och i politiken används ju det här till förbannelse idag, där vi har 349 ledamöter som gärna fattar beslut som grupp, men när det ska utkrävas ansvar, så är alla individer utan eget ansvar)

    • Matias Lindblom says:

     Carina Svendsen skrev 7 maj, 2012 kl. 14:27
     ”Jag skulle dessutom vilja påstå att religion (judendomen är ju en religion) i allra högsta grad är en åsikt, ett val man gör.”

     Har man en Judisk mor så anses man vara en Jude. Vad är det för val man gör där? Det är ju liksom lite svårt att välja vem man ska bli född av.

     • Johan L says:

      Så finns det något sätt att kritisera judendomen som religion som inte är antisemitism, enligt det sättet att se på det?
      Eller kan judar, precis som alla andra, lämna sin religion?

     • Helena says:

      Kritik av en religion är inte samma sak som antisemitism. Antisemitism står för förföljelse och hatbrott gentemot judar och av fördomar och diskriminering gentemot dem. Att kritisera en aspekt av judendomen sakligt är inte antisemitiskt utan kritiskt.
      Att skandera ”död åt judar” eller att påpeka att alla judar är på ett visst sätt och att kritisera exempelvis omskärelse är två mycket skilda fenomen och ska inte sammanfogas i samma begrepp.

     • Matias Lindblom says:

      Om man ska kritisera den Judiska religionen så behöver man vara specifik på det. Judendomen är religion, etnicitet och även nationalitet. Sen är det ju såklart skillnad på kritik och kritik. När kritiken får toner av fördomar, hat och ”uppfattningar” – då pratar vi om antisemitism, inte kritik.

     • Carina Svendsen says:

      Fast det där är ju judarnas egna sätt att se det.
      (alltså, bara för att klargöra det, jag har överhuvudtaget inget emot vare sig judar eller muslimer, eller…)
      Frågar du mig så är en jude någon som tillskriver sig judendomen, på samma sätt som en muslim är någon som aktivt val Islam.
      Vart och vem man är född av är helt irrelevant. Samtidigt, om judarna väljer att definiera sig på det sättet, så bör även andra få göra det.
      Men jag tror att ni blir precis lika blinda i ert hat som ”nynazisterna”, om ni tittade på dessa människors faktiska handlingar, så skulle jag säga att det värsta som 99.9% av dom faktiskt har gjort är att nyttja sin demokratiska rättighet att rösta.
      Och religioner i allmänhet, utan att särskilja någon, står för betydligt mycket mer våld och förtryck än så.

     • ”Frågar du mig så är en jude någon som tillskriver sig judendomen, på samma sätt som en muslim är någon som aktivt val Islam.”
      Det här känns som ett mycket märkligt uttalande. Judisk identitet är enormt mycket mer komplicerat än det binära system du föreslår. Det är en mycket komplex fråga som berör personlig religionstillhörighet, genealogi, nationsmedborgarskap etc. Att hävda att den judiska identiteten är så simpel som att tillskriva sig judendomen ter sig för mig fullständigt barockt.

     • Carina Svendsen says:

      Mer komplicerad menar du än alla andra människors identiteter, eller?

  • Ingenjören says:

   ”Först och främst blir ju antisemitism möjlig för att man skapar begreppet ”antisemitism”, men bestämmer alltså att det är förbjudet att kritisera en viss folkgrupp, utan att överhuvudtaget fråga sig om kritiken är befogad eller rimlig (man kan iofs anta att kritiken mot hela folkgruppen är onyanserad, problemet är att den distinktionen inte går att göra när förbudet är ett faktum, då är all kritik förbjuden)”
   Problemet med detta påstående är att det är lögn. Begreppet ”Antisemitism” myntades just av antisemiterna för att beskriva deras ideologi. Närmare bestämt myntades det av antisemiten Wilhelm Marr, grundare av organisationen ”die Antisemitenliga” så det där med att det är ett uttryck uppfunnet för att förbjuda kritik av judarna är en lite väl uppenbar och grov lögn. Mitt tips är att inte ljuga om saker som är så enkla att kontrollera hädanefter, det besparar en mycket pinsamhet.

  • J says:

   Jag tror inte att gemene man tycker att Carl Bildt påminner om Hitler för att han talar i ett visst tonläge. Det är väl vad han säger som är relevant – och där kan jag tycka att deras åsikter inte är samma sak. Jag gillar också din ordlek med att ”hata” nazister och hata ”judar”. Fyndigt men osmakligt.
   Sen om du fortfarande inte kan förstå skillnaden på en åskådning av en politisk ideologi (i detta fall nazismen) som personen själv väljer att praktisera, vars syfte bara är att utrota en religion (judarna) för man tycker att alla av den ”rasen” skapar ondska – och att många av de som ligger i riskzonen (judeättlingar) för att utstå denna grupps hat (nazisterna) inte kan göra något för att undkomma detta då de är just judar. Då är det att bara beklaga men då är det dig jag är rädd för – inte en jude, nazist eller politiker.
   Sen förstår jag inte varför du väljer att skriva ”nazister” om ett parti vars ordförande säger att Israel är roten till all ondska. Det är i min värld en ganska klar syn på vad för människor vi har att göra med. Nazister.

 4. […] Ajour skriver såhär om det idag. […]

 5. Martin Eliasson says:

  Vi människor verkar aldrig lära oss av historien… 🙁

  • Stsimonoftrent says:

   Precis, Massmördarideologin Socialismen visade upp sitt fula tryne och satte sitt fotfäste i Frankrikes ledning igen, ur led är tiden!

   • Hanna says:

    när det gäller frankrike var det i mångt och mycket anhängarna till ”massmördarideologin socialismen” som engarerade sig i motståndet mot den nazistiska ockupationen. däremot var inte pétain, som samarbetade med nazisterna, någon större socialist, mig veterligen.
    inte så att jag har någon som helst respekt för tankar som ”proletariatets diktatur” eller för förtryckande mördarregimer som inte respekterar demokratiska principer eller varje människa värde.
    jag förstår bara inte hur hollande kan anses står närmare något sådant än sarkozy gjorde.

 6. Ulrica says:

  Tack för ett mycket bra och viktigt blogginlägg!

 7. Ingvar says:

  Arga proteströster kan nog förklara en stor del av resultatet. Tror inte att 8% av grekerna är nynazister..

 8. Ylva says:

  Yttrandefrihet och diskriminering är väl inte direkt samma sak, eller hur? Alla har rätt till en åsikt, men ingen har rätt till att kränka någon för dennes hudfärg, sexuella läggning eller kön. Så rasism och nazism är väl knappast någonting som ska accepteras och försvaras? I och med att främlingsfientliga personer uttrycker sina åsikter så kränker de och diskriminerar de människor på grund av någonting de inte själv har valt och det är ju inte på något sätt ett brott att ha en viss hudfärg till exempel. Och jag förstår inte varför folk är så rädda för att t.ex. den svenska nationaliteten och kulturen kommer att utrotas. Den kommer aldrig att utrotas, Sverige kommer alltid att vara Sverige, men Sverige kommer att berikas och utvecklas. Och om vi bara ska använda det som är ursvenskt så kommer vi få flytta ut i skogen, gå i träskor och äta rotmos varje dag. Tänk på det.

 9. Hmm says:

  Men Emanuel hur kan du bli förvånad över detta? Vi pratar om samma land som hade en ambassadör i Sverige som i ett officiellt mail uttalar sig fördömande ja riktigt illa om 50% av Sveriges befolkning dvs kvinnorna. Allt detta utan en offentlig ursäkt från sittande president i Grekland.

  • Hmm says:

   Du som trycker tumme ned till detta tycker tydligen också att alla svenska kvinnor är horor och får skylla sig själva att de blir våldtagna när de åker till Grekland och att alla svenska män ska skämmas för att de inte har bättre pli på sina kvinnor.

  • Victor says:

   @Hmm:Han var inte ambassadör och han förflyttades samma dag som som hans uttalande blivit känd kom ut.
   Vad han sa var att det finns turister (kvinnor) som anmäller för våldtäkt för att få pengar av sin försäkring..Ingeting om att svenska kvinnor är horor!1Naturligtvis var det olämpligt och generaliserade och därför blev han inkallat till Aten och hans karriär är över.
   Att det däremot har funnits människor som anmäler att de blivit rånade ,bestulna mm är känd se länge.Även våldtäkt ibland .Det enda som krävs är en anmälan och sen en kopia till försäkringsbolaget..

   • Hmm says:

    Viktor du har helt fel i vad som stod i mailet. Så här stod det bland annat.
    Många tittare reagerade starkt på nyheten, Jan Tordsson så pass att han skickade ett brev till grekiska ambassaden där han bland annat skrev att Grekland borde skämmas. Svaret från den grekiska handelsattachén Vassilios Bakalis förvånade honom.
    ”Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land”,
    Min kritik riktar sig till den Grekiske presidenten som valde att vara tyst och inte offentligt uttala sig. Tystnad är och talande och hade aldrig tolererats om utlandet hade gällt som här ovan tex judar. Då kan jag lova att Israel hade krävt en offentlig avbön och inte nöjt sig med mindre. Men Sverige är flata och tycker att våra kvinnor får minsann tåla lite.

 10. Hanna says:

  tack för det här inlägget! vi behöver få se vilka typer det här är, och din ärliga upprördhet är sympatisk.
  men är inte sketchen på slutet lite missvisande? nazisternas maktövertagande i tyskland var väl ändå inte demokratiskt..? jag kan detta dåligt men, är det inte ungefär så här: nazisterna blev visserligen största parti i valet -33 (efter att redan då ha utnyttjat tvivelaktiga metoder som att låta SA med våld störa andra partiers möten, tortera meningsmotståndare, med ett attentat som förevändning införa inskränkningar i konstitutionella rättigheter…), men de fick inte absolut makt genom val eller formellt korrekta parlamentariska manövrar. istället manipulerade de en omröstning i parlamentet genom att se till att ett antal kommunistiska ledamöter inte var på plats och att ett antal socialdemokrater hindrades från att rösta. på så sätt fick man igenom total makt. de konservativa som kritiserade gjorde man sig av med iom ”de långa knivarnas natt”.
  jag menar att ”tant” mycket väl kan ha röstat på något helt annat än nazisterna, eller röstat på nazisterna i tron att hon skulle kunna rösta bort dem i ett annat val. hon fick en nazistregering ändå.
  kanske finns det någon som kan sin historia bättre och kan fylla i…?
  hursomhelst: tack för ett mycket, mycket viktigt inlägg!

  • Sketchen är, för mig, mest en bild av hur bisarrt otänkbart att rösta på ett nazistiskt parti – men ändå göra det. Så otänkbart att det blir den mest skruvade ironi i en Killingsketch. Men nu är det verklighet.

   • Hanna says:

    ja, sketchen är kanske ännu mer talande för dagsläget — vi har ju liksom redan ett facit nu (till skillnad från trettiotalets tyska väljare).

 11. Carina Svendsen says:

  Men det är oerhört snyggt av er att ni får ett i princip ockuperat Grekland att handla om att det är ”synd om judarna”.
  Hur lyckas ni med det?

  • manen says:

   med tanke på hur öppna Ny Gryning är med sitt judehat har jag svårt att förstå att du ens frågar dig det

   • Carina Svendsen says:

    Jo fast hat är ju en sak. Det är en lika självklar del av livet som kärlek, på samma sätt som du måste känna sorg för förstå glädje.
    Vi talar om greker som lever i en verklighet där man inte har mat, inga jobb (och det här är ju ingenting som är unikt för Grekland, det gäller ju för hela 3:e världen.
    Och att då göra det här till huvudfrågan, det alla förfäras över, det är för mig oförståeligt.
    Jag hörde ett inslag i P1 Morgon nu på morgonen med bl.a. Lisa Bjurwald, och har aldrig känt mig mer övertygad om att vi står inför ett krig i Europa.
    Det förtryck, det hat, det skuldbeläggande man talar om att detta nynazistiska parti står för, är ju precis det förtryck, det hat, det skuldbeläggande man utsätter hela Grekland för.
    Hon efterlyste också att man istället skulle vända detta ”hat” mot dom styrande i Grekland. Men då har jag 2 frågor:
    Hur GÖR man det, i en demokrati, om inte just såhär?
    Och, om det är det man borde göra, varför görs inte det? Varför riktar hela världen denna skuld kollektiv mot Grekland och grekerna?

 12. […] med ett par Youtube-klipp på grekernas chock till oss trygga svenskar. Hittade dem via ajour. Dela det här:FlattrTumblrFacebookE-postTwitterStumbleUponRedditDiggMerSkriv utLike this:GillaBli […]

 13. […] Karlsten har gjort en bra tillika skrämmande genomgång av Gyllene grynings värderingar och framväxt. Frågan många ställer sig är: hur kommer det sig […]

 14. paul says:

  well, vild tanke, riktigt vild, men kan det ha något att göra med att allt 99% av allt antifascistiskt motstånd i europa idag sker i form av facebook-länkar, krönikor, nyckelskrammel och andra symboliska skenmanövrar? och när några mer handlingsorienterade krafter, typ AFA, gör sin grej, då haglar fördömandena. det enda greknazisterna behöver göra är att slå tillbaka mot sina lokala militanta antifascister, och sedan är det fri lejd förbi de lokala bloggarna och proffstyckarna som förtvivlat talar om hur illa ställt det är, ända till dess att det också blir förknippat med risk.

  • manen says:

   jo för ni i svarta blocket lyckas ju på ett oerhört bra sätt opponerar er mot sd und so weiter..

   • Andreas says:

    Det liberaler inte förstår det är att nazismens framväxt inte är ett polisiärt utan politiskt problem. Hade det inte varför för AFA och andra modiga människor hade nazisterna kunnat rekrytera folk på torgen under hela 90-talet och fram till idag. Då hade ännu fler människor i Sverige mördats, än de som redan sorgligt har gått bort. Men modiga människor som inser att de själva har ett ansvar, inför sig själva och andra, har konsekvent satt stopp för det. All heder åt dem – och all skam åt alla som sitter hemma och gnäller och ”inte förstår” hur någon kan bli nazist.

    • simon says:

     Vart är de modiga människorna inom AFA? Fegisar som attackerar oliktänkande under nätterna, slår sönder bilar och förstör allmän egendom bara för att folk inte håller med dem. De ser ”fascister” överallt, hos sossarna,hos KD hos centern och hos SD. AFA är inget annat än fegt slödder som inte kan något annat än att kasta sten på oliktänkade, röka hasch och ha sönder saker för att de hade en kass uppväxt och inte fick sin bokstavskombinationer behandlade. Ifall du stöttar AFA är du inte bättre än dem och då är du också en del av hotet mot demokratin!

  • Lisa says:

   Jag tycker ändå att medlen ska helga ändamålen, och inte tvärtom. Jag tror att AFA-metoderna förstör motståndet mer än det gagnar det.

 15. Tina says:

  Hmm, vi kanske inte ska vara så snabba med att döma ut Grekland. Jag vill minnas att Sverigedemokraterna tog hem ca 7% i förra riksdagsvalet och att övriga Europa förfasades över det hårda politiska klimatet i Sverige… De kanske är mindre radikala utåt än jämförelsen men så är vi svenskar väl också kända för att ha mindre hetsigt temperament och en något mer ”civiliserad” framtoning.

  • Fredrik says:

   Det var väl knappast så att det var fråga om fasa, mer en insikt om att Sverige faktiskt liknar resten av Europa.
   När Jörg Haider gjorde sitt succeval (FPÖ 27%, 1999), då förfasades EU. Toppmöten och sanktioner och grejer, en riktig fars.

 16. […] att frågan bör diskuteras och att det riskerar att explodera men inte problem-symptomanalysen. Sanningen ligger snarare någon helt annanstans: Partiet heter Hrisi Avgi, ”Gyllene gryningen”, och har fått upp till sju procent av rösterna […]

 17. Bra skrivet.
  Men för det första så representerar de inte några 7% av grekerna. Utan snarare 7% av de 30-40% som faktiskt röstade.
  Och tyvärr är det ju precis såhär det fungerar när vi låter europeiska storbanker krossa den grekiska ekonomin, då händer sådant

  • Kristoffer says:

   Europeiska storbanker har inte tvingat Grekland att låna pengar. Det har de bett om själva och fått beviljat genom att mörka en rutten olivekonomi. Även ”det vanliga folket” har stor skuld i detta. Hur kan man förvänta sig välfärd i toppklass samtidigt som man smiter från redan låga skatter.
   Det är dags för grekerna att sluta leva på sina tusenåriga meriter och vakna upp. Slut på siestakultur och välsmakande oliver.

   • Emil says:

    Varför röstar folk ned Kristoffer? Har han inte rätt?

    • Fredrik says:

     Sanningen svider, det är alltid lättare att skylla på politiker och bankirer.

     • Bankiren says:

      Och för en del är det lättare att identifiera sig med de starka även när man själv tillhör folket och betalar för dom…Stockholmssyndromet..

 18. Andreas says:

  Fint och sympatiskt inlägg. Men jag hoppas att denna oförståelse, leder till inspiration för kunskapsinhämtning om nazismens drivkrafter. Då som nu krisade kapitalismen – då som nu så fick vanliga människor ta hela smällen.Det som skiljer är att då tog en del av dem som orsakat problemen livet av sig – idag blir de ännu rikare på privatiseringar och välfärdsslakt.
  Nazisterna i Grekland hjälper människor som har det svårt, det gjorde även nazityskarna.De blir med andra ord ett reellt alternativ när liberalerna slaktar välfärden. Precis som Hamas blir i Palestina, när Israel slår ut de socialistiska alternativen. Ingenting är oförklarligt.

  • Anders says:

   Att lägga skulden på kapitalismen för att ett gäng politiker inte kan hantera en stadsbudget och lagstiftning var, eh intressant.
   Krisen i Tyskland grundades i att de fick betala dryga avgifter efter första världskriget och hade en industri som inte fungerade. Väldigt mycket politik och väldigt lite kapitalism.
   Grekland körde med dubbelbokföring och trixade sig in i eurosamarbetet samtidigt som de levde för pengar de inte hade och inte gjorde nödvändiga reformer för att vända skutan. Väldigt mycket politik och väldigt lite kapitalism.
   Bättre lyckat nästa gång du försöker lägga skulden på nazismens framfart på liberal politik.

 19. THE Banana says:

  Det är mer där till:
  partiet har öppet deklarerat sitt mål med att tvångsförflytta alla utlänningar till arbetsläger. Det också känt att Grekland är en av de europeiska portar där invandrare tar sig in via Turkiet. Då är det mest fotvandring och paddlande i uppblåsbara småbåtar som det handlar om. Detta vill GG förhindra genom att minera hela gränsen längst Turkiet.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2140686/Greek-elections-2012-Neo-Nazi-party-Golden-Dawn-want-force-immigrants-work-camps.html

 20. Nikos says:

  Jag som själv är grek lider personligen av detta, att främlingsfientliga partier uppstår i Grekland, då landet har en sån fin historia bakom sig, vart inte de minsta främlingsfientliga i i tidigare år.

 21. Simon says:

  Hej! Tycker att ditt inlägg är intressant. Men tycker det är väldigt motsägelsefullt att du väljer att censurerade vissa kommentarer nedan bara för att många tryckt på ”tummen ner” som det verkar.
  Nu säger jag inte att den som skrivit har varken rätt eller fel. Men deras inlägg bidrar ju ändå till debatten och tänk om alla som inte tillfredsställer den stora massan med sina åsikter skulle blivit tystade genom historien – ja, det hade inte varit så bra.
  Yttrandefriheten finns ju av en anledning.
  Hittade en hel del intressanta tankar när jag tillslut hittade knappen för att se de censurerade kommentarerna nedan.
  Jag tycker att det är lite svagt att skriva ett politiskt inlägg men inte öppna upp för diskussion på lika villkor. Även om jag i princip helt och hållet håller med dig i det du skriver.
  Simon

  • Hallå, jag har inte själv gått in och ”censurerat” något inlägg. Vår sajt har en automatisk funktion där läsarna får värdera om en kommentar tillför något eller inte. Får en kommentar tillräckligt många negativa kommentarer sorteras den automatiskt bort som spam.
   Men över hela kommentaren finns både länkar som fäller ut och förklarar allt det, så det borde vara enkelt för dig att hitta om du ändå vill läsa?

 22. alex says:

  Jag har ju sagt hela tiden att människor är dumma djur, väldigt dumma och har inte förändrats på 100år (hur skulle vi kunna göra det på så kort tid?). Vi har Internet men är fortfarande lika dumma, även om våra hjärnor håller på att förändras nu.

  • Toffe says:

   Men lugn nu gubben, och kolla upp evolutionen en sväng innan du kommer med påståenden som att vi inte förändrats på hundra (vart du fick den siffran från är oförståeligt) år, men att vi nu plötsligt har börjat få mutationer i hjärnan. Och påståendet om ”dumma djur” är även det lite knepigt, då vi uppenbarligen är den intelligentaste livsformen vi någonsin stött på. Jag begriper vad du menar, men formuleringen var väldigt skeptisk.

 23. fredrik kullberg says:

  Konsumentinformation: det som fick Ajour-skribenten att ”vakna” var traditionell journalistik utförd av äktmedia.

  • Ja? Ajour bedriver inte krig mot journalistik eller mediehus såklart. Vi vill komplettera och inspirera den. Och ha en plats att testa idéer där vi skriver om sådant som engagerar oss.

 24. Björn says:

  Gyllene Gryningens framgång bör väl ses i det perspektivet att man upplever att Grekland inte längre har någon nationell suveränitet, vilket ju är förståeligt, och reaktionen logisk. Jag förväntade mig nästan en högre siffra i valet. Det är nog mer ett svar på att man tycker landets ekonomiska politik vara ”ockuperade” och styrd av andra länders byråkrater, än att det handlar om en objekt ondskas återfödelse i historien 😉

 25. […] Grekland har valt in nazister i parlamentet, hur är det möjligt? Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this […]

 26. Folkvang says:

  Det grekiska folket har talet, respektera det.

 27. Nicadori says:

  Hur det är möjligt? Människor i Europa är oerhört trötta på massinvandringen till deras länder, de är trötta på journalister som ljuger folket rakt upp i ansiktet och daltar med kriminella invandrare.
  Grekland är en förebild för hela Europa. Ave, Europa, nostra vera patria!

  • Helena says:

   Hur är Grekland en förebild? Hur är det något att eftersträva att rösta in personer som uttryckligen vill spärra in folk i läger och placera landminor vid gränserna?

   • Nicadori says:

    Extrema situationer kräver extrema medel. Europa är ockuperat och förfaller dagligen. Europas kultur och historia skrivs om, vi behöver partier som kan sätta ner foten och stoppa vansinnet. Europa behöver vakna och återfå sin forna glans.

    • Helena says:

     Var finns det bevis på att Europa är ockuperat? Var skrivs historien om? Vilken är Europas kultur som nu försvinner? Med sådana uttalanden (dvs att det är OK att minera gränserna med de konsekvenser det medför) behöver man kunna backa upp sina uttalanden med konkret fakta. Inte något i stil med ”det vet alla” eller ”det är sånt som händer men som mörkas av allmänheten och PK-förtryckarna” eftersom det inte är argument som håller utan snarare visar på brist på verklig förankring för uppfattningen.

 28. Per says:

  Det nog samma personer som inte förstår hur grekerna kunde rösta på ett nazi-parti som inte heller förstår hur tyskarna kunde rösta på ett nazi-parti då det begav sig. Men saknar man den förståelsen (alltså, FÖRSTÅELSE, ej sympati) så kommer man aldrig vara rätt man att förhindra att det händer igen.

 29. Serf says:

  Jag kan glädja dig med att rapportera att Golden dawn inte är nazistisk eller fascistiskt, eller ens lite rasistiskt.
  Golden dawn är ett nationalistisk anti-rasistiskt parti som vill skapa ett Grekland för etniska Greker. Precis som Israel är ett land för Judar.
  Det har du väl inget emot? Att Judar har ett eget hemland? Eller är du nazze kanske? Dock vill Golden Dawn inte skapa en lika extrem stat som Israel, i Israel är det t.ex. olagligt för judar att gifta sig med icke judar. Något sådan ville inte Golden Dawn införa, inte heller vill Golden Dawn bygga sitt land på någon annans land, som Israel.
  Låt oss önska Golden Dawn lycka till, och hoppas de krossar de internationella mångkulturella fascisterna som har infekterar väst världen sen 60-talet.
  Ja, till global mångfald, nej till mångkulturell enfald.
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/not-jewish-enough-to-marry-a-cohen-1.150715
  http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Dawn_%28Greece%29#Accusations_of_neo-Nazism

  • Elise says:

   Wow, du läste verkligen inte artikeln du länkade till va? Den är fö skriven av israeler i en israelisk tidskrift, och diskuterar problematiken rörande rabinatets beslutsrätt kring Cohaniters äktenskap. Den lyfter även vägar att kringå detta.
   Ja, staten Israel är judarnas hemland, det gör inte att icke-judar inte får bosätta sig där, den biten hade du missförstått. Allt land har någon gång varit någon annans, och att Israel ligger där det ligger kan du tacka USA, England och Frankrike för.
   Jag har inga lyckönskningar till Golden Dawn, däremot hoppas jag att det grekiska folket snabbt ska få bättre levnadsförhållanden, och att de ska se Golden Dawn för vad de verkligen är: små arga snorungar som vill skylla reella problem på fiktiva skurkar.

 30. Torsten says:

  Din hjärntvättade människa. FÖRINTELSEN HAR INTE HÄNT SÅ SOM BESKRIVET I HISTORIEBÖCKERNA! DET VAR KRIGSPROPAGANDA!
  Läs ”Förintelsen skärskådad”, finns gratis på svenska, bara sök.

  • Tommy says:

   JA, DET STÅR JU PÅ INTERNET SÅ DET MÅSTE VARA SANT!
   Idiot.

  • Martin says:

   Oj, jag trodde nog faktiskt inte ni fanns på riktigt…

   • Kristoffer says:

    Jag är absolut ingen förintelseförnekare men tror mig förstå vad Torsten i sitt vredesmod menar. Krigshistoria skrivs av vinnarna och många detaljer förvärras/förskönas för att ge vinnaren en lite mer ärofull seger. Så behöver inte vara fallet med förintelsen, men det har förekommit i så gott som alla konflikter.
    Om det senaste Irakkriget hade utspelat sig på 60-talet så hade nog världen fortfarande stått bakom krigets vinnare (och tyckt att det var rätt) med motiveringen att Irak hade utvecklat massförstörelsevapen. En medveten lögn av vinnarna för att legitimera kriget och göra sig själva till hjältar.
    (kan ge mig fan på att jag får skit för det här uttalandet)

  • Mikael Kjell says:

   Det är ett fantastiskt påstående. Hur gammal är du? Kanske vet du detta lika väl som de som överlevde? Ditt sjuka påstående vill påskina att de överlevare som har berättat ljuger. Du är beredd att stjäla deras sorg, deras upplevelser, allt som nazisterna stal från dem? Du framstår bara som en fjant.

  • Toffe says:

   Hahahahaha! Shit, att det verkligen finns sådana som du i verkligheten!

 31. Stsimonoftrent says:

  Jag slår mig för pannan när jag läser hur du förfäras över Grekernas demokratiska val, det är faktiskt bara att acceptera att inte alla Europeer tillber Mammon i Wallstreet/Bryssel före Herren och ger sitt fosterland rätt äresbetygelser. Det tycks mig som om du behöver läsa mer Europeisk historik, istället för att späka dig inför imaginära historiska händelser.
  Grekerna visar vägen, hur illa det än smakar för de neo-liberala könsneutrala ”tyckarna”. Om Västerländsk kultur ska kunna vara en hjälp till resten av Världen, måste den finnas. Det är realitet, att blunda för det är självförnekelse och självmord.

  • Toffe says:

   Men din idiot… Så många sjuka påståenden i ditt inlägg att jag inte ens vet vad som kan vara fel på dig…

 32. Ringo Star says:

  Kära judinna Hen Emanuela! Grekland har vaknat upp ordentligt! Nu är det Sveriges tur!

 33. Maria says:

  Du kanske skulle lyssna lite på Mikis vad han säger. Kolla historiskt sett vilka som vann på den ekonomiska kollapsen då och vilka som gör det nu. Vilka vill härska genom söndring och delning? Visst låter jag paranoid men skänk tanken några sekunder, bankjudarna vad vinner de? Hur kan det komma sig att det av den lilla gruppen på 12 miljoner individer sitter i alla parlament, styrelser och äger 80% av bankerna?

  • Helena says:

   Ehm, är det några som vill härska genom söndring och delning är det väl de som vill spärra in folk i läger pga härkomst? Eller hur menar du att de enar landet?
   Och ”bankjudar”? Vad är det för begrepp och vad lägger du i det? Judar som äger banker är alltså något annat än personer med andra religioner som äger banker. Hur då?

  • Martin Eliasson says:

   Jag kan upplysa dig om att det är fler kristna i alla parlament, styrelser och i ägandet av banker än det är judar. Antalet kristna i världen är nämligen 2,1 miljarder människor, till skillnad från judendomens 14 miljoner. Om nu religionen har någon betydelse, vilket den inte har.
   Bara för att människor har samma trosuppfattning betyder det inte att det är en homogen grupp. Bara för att någon är kristen betyder det inte att den personen är i maskopi med en tredjedel av världens befolkning.

 34. Mats says:

  Jag är inte rasist..ja så börjar Vissa sina inlägg men det är klart dom är det, fast inte öppet utan på nätet med någon fånig pseudonym, nazismens fula tryne dyker alltid upp

 35. Björn says:

  Jaha så Nationell.nu är Sveriges ”mest extrema nazistiska tidning”.
  Vilken är då Sveriges minst extrema nazistiska tidning.
  Fjant. Vad hade du för betyg i svenska?

 36. Elias says:

  Är själv grek och stolt över att folket börjar vakna.

  • Nikos says:

   ama eisai ellinas, tote na min eisai nazistikos re vlaka, ti les re c, h ellada den katastreftikai gia kseni oi ksenous, h ellada katastreftikai gia malakes pou einai/itane mesa stin vouli.

 37. hd says:

  Riktigt skrämmande att det är i ett land som så sent som på 1970-talet plågades under en fascistisk diktatur!

 38. Deeped says:

  Helt off-topic not: hur kommer det sig att alla nationalister har en sån förkärlek för att börja saker med versaler?

 39. Adam says:

  Utan tvivel ser vi resultatet här, och i Frankrike, av den förda nyliberala politiken. När det är dom fattigaste i samhället som ska betala för dom rikas kris så blir tyvärr t o m nazister ett alternativ. Hoppas Hollande kan påverka EU att föra en annan sorts krispolitik. Men å andra sidan så gick väl 72% av rösterna till vänster? Så dom flesta verkar ha dragit rätt slutsatser.

 40. Carl-Gustaf Hedén says:

  Bra blogg om något som borde stämma till eftertanke och kamp mot rasismen!

 41. Mikael Kjell says:

  Intressant artikel, och jag kommenterar absolut inte för att vända ut och in på saker, men du undrar hur detta kan hända så pass nära inpå förintelsen. Del av förklaringen ligger nog i två saker, och på lite olika sätt. Först och främst lär vi människor oss väldigt lite av historien, och det vi lär oss hamnar i allra bästa fall som någon sorts varning som man försök er använda på tonåringar för att de ska ha större förståelse för hur galet det är med rasism. Mycket rart, men lika klandervärt eftersom tonåringar på inget vis är korkade då de inte alls kopplar rasism till massmord. Man måste kunna skilja på patriotism, nationalism och rasism, men detta lärs inte ut i skolorna. Där är dessa tre begrepp exakt desamma. Historia är däremot något som mycket mer kan användas av förtryckare, vilket har visat sig tillräckligt många gånger för att kunna kallas fakta.
  Det, återigen, och då även historiskt sett, uttalade hatet mot Israel bör knappast heller vara nämnvärt förvånande i detta. Av någon orsak har just judarna varit varit oerhört ansatta genom tiderna. Det får aldrig bli rätt att förfölja ett folk, och jag vill inte att mina ord ska missförstås nu. Under nazityskland skapades SS-förband som skulle stå för de grövsta brotten mot mänskligheten. Ett av dessa förband bestod av enbart muslimer. Varför? Samma agenda, helt enkelt. Mycket svårare är det inte. Inga hemligheter. När ett land som Grekland nu står mitt i en ekonomisk kris som med allra största säkerhet kommer förvärras betydligt, så blev jag självklart förfärad, om än inte ett dugg förvånad. Detta nazistiska parti har tagit till sig historia på det destruktiva sätt som många knappt trodde var möjligt idag. Men faktum är ju att en situation som denna direkt öppnar dörrar som annars hålls stängda av folket. Nu är dessa öppna, aktioner och uttal görs i det öppna. Likaväl får de röster. Nästa steg kan mycket väl bli en förstärkning från muslimskt håll, och nu tänker jag INTE försöka dra in varje muslim i hat-soppan, men tillräckligt många har verkligen åsikten att Adolf Hitler var en riktigt hyvens kille, tro det eller ej. Det är dessutom något som för mig inte verkar helt ovanligt, då jag har fått dessa ord rakt in i mina öron vid ett otal tillfällen från muslimer jag känner. Nåväl, jag vet mycket väl hur mina ord riskerar att läsas, men man får lov att tro vad man vill nu. Den enda raka sanningen, som ingen borde bortse från, är att det endast behövs rätt tillfälle och rätt förutsättningar för att ett nazistiskt parti ska kunna komma fram såsom i Grekland idag. Idag är det relativt sällsynt att dessa blomstrande tider uppstår för de som vet hur man drar nytta av situationen, och verkligen spelar ut sina kort i det öppna.
  Helt utan att vara politiskt kunnig, så vill jag nog ändå påstå att det stora och mäktiga EU enkelt hade kunnat stoppa eländet om det fanns ett antal öppna ögon och vilja att åtminstone kväsa nazismen i dess linda innan den får fäste hos vanliga, vänliga människor. Nu har det mest snackats, dividerats och diskuterats om vem som bär ansvaret för Greklands tillstånd. Medans de fortsätter med detta kommer hela EU få stå till svars för att vi tillåtit en eventuell resning av en ideologi som de flesta av oss aldrig ville se i aktion igen. Men nu står detta parti där och svinar ner både ett land och ett folk som greppar varje halmstrå för att få tillbaka sina liv. Det kan inte vara så svårt för politikerna att lyckas dra glasklara paralleller mellan 30-talets Tyskland och Greklands svåra stund. Inte heller ska det vara svårt att förstå att människan aldrig förändras. Mera tramsande med Grekland från Eu, så kommer detta nazistiska parti göra jämförelser med Versaille-freden, och peka på hur illa Grekland behandlas av EU. Då har EU:s länder ingen rätt att sova gott om nätterna längre…

 42. NS says:

  Slaskjournalisters oro inför detta är som tjuvens, när han inser att han är på väg att bli upptäckt och fruktar att straffas för sina brott…

  • Anders Westermark says:

   Europas tid är förbi, Nico! Sic Gloria Transit Mundi, vi lever på gamla lagrar sedan länge. Inget, inte massinvandring(vilken då, för övrigt?), inte kunturskymning, inte gayäktenskap, feminism, könspoliser eller islamisering(as if) ändrar på det. Allt det här är kosmetik i förhållande till ekonomi, som nämligen inte bryr sig om hudfärg, etnicitet eller sexuell läggning. Pengarna är jävligt toleranta, helt enkelt.

 43. Alice says:

  Riktigt bra blogginlägg men jag blir på riktigt rädd nu, alldrig att jag hade kunnat tänka mig att något sånt här skulle kunna hända på allvar i våra tider. Antar att man har blundat för rasismen lite men det här var en ögonöppnare.

 44. Jesper says:

  En bra inlägg om något onyanserat. I Sverige pågår en odemokratisk och systematisk förföljelse av oliktänkande, dessa ”främlingsfientliga” ska helst inte ha några rättigheter”? Hur ska man då se på folkets samlade vilja, om denna inte sammanfaller med vår elitistiska filantropi? Öppenhet – ja, respekt för allas lika värde – ja. Fast när man blandar alltför stor delar olika kulturer i en smältdegel blir det alltid, på ren svenska, kattskit. Lika barn leka bäst.

  • Helena says:

   Vilka rättigheter är det som de enligt dig förvägras? Ett ifrågasättande av åsikter är inte samma sak som förföljelse, speciellt inte systematisk sådan. Förekommer här åsiktsregistrering, bortförande, trakasserier av staten mot dessa individer? Mig veterligen har vi representation av de som du kallar ”främlingsfientliga” i riksdagen (om det nur är dem du menar) så systematisk förföljelse av statsmakten verkar det inte vara fråga om. Att personer som inte delar deras åsikter på egen hand går till handgripligheter mot dem är mer än beklagligt, men de har sin beskärda del av våldsverkan också. Att kalla det för systematisk förföljelse är att urholka begreppet och försöka skapa en polariserad bild av samhället som inte är korrekt.

 45. Marianka says:

  Den här artikeln tänker då jag göra allt för att sprida och jag hoppas fler gör det! Folk måste vakna och förstå att vi INTE kan tillåta att historien går igen knappa 70 år senare….Partiflaggan är ingen slump alls, inte snacket heller. Ondska och främlingsfientlighet ska bekämpas var den än dyker upp!

 46. Ett synnerligen bra inlägg. Jag har haft lite svårt att greppa nyheterna men reagerade, liksom artikelskrivaren, på inslaget om att journalisterna tvingades ställa sig upp. Tack för informationen, jag har lärt mig massor. Dessutom är det nog det vi måste göra – läsa på!

 47. Tomp says:

  7% av ca 60% snarare, ljug inte din nolla.

 48. Olle Jernberg says:

  Skarpt och intressant. De som yrar om att det är vänsterns extremister vi borde se upp med har nu mer skäl än någonsin att tänka om. En tydlig indikation på vad det är för vindar som blåser i EU och världen.

 49. Marcus says:

  Usch, det här var dåligt påläst. Du måste vara mer insatt innan du börjar svänga dig med termer som är väldigt grova och kränkande. Mihaliakos har påtalat flertalet gånger att hans parti har inte något med nazismen att göra.
  Angående partisymbolen är det en uråldrig grekisk symbol som syns som på flaggan eller i spegelvänd form. Har du någon gång varit i Grekland så kan du inte ha missat den på många gamla antika byggnader.
  Nu orkade jag inte läsa allt du har skrivit för det var redan från början så många faktafel. Hade du varit lite påläst hade du känt till den makedonska namnkonflikten (om det nu var det som det där klippet handlade om) där över 200 experter på antikens historia har gett grekerna rätt och bett USA:s president snarast lösa den otroligt känsliga namnkonflikten om Makedonien. Jag hoppas innerligt att du är medveten om att det finns en region i Grekland som heter just Makedonien!!
  Så bli mer insatt i ämnet innan du svärtar ner Mihaliakos.
  När du ändå är inne på utsatta folk så hade det kanske varit på sin plats med ett inlägg om hur de få serber som är kvar i Kosovo fick största militära skydd för att överhuvudtaget kunna rösta i helgen som gick. Serber vars kyrkor har förstörts, serber som har skändats. Jag förmodar att du anser att våldet mot ortodoxa är lika hemskt??

 50. […] Sajten, en facebooksida som ofta är underhållande (och som Bara Metal skrivit om tidigare), hade uppmärksammat via metal-media att en grekisk black metal-snubbe röstats in i grekiska parlamentet. ”Awesome” lät kommentaren. Jag var inte den ende som reagerade på att detta var långt ifrån ”awesome”, snarare ”terrible”, eftersom människan i fråga inte bara lär ha stått och gjort Heil Hitler-hälsningar under en Marduk-konsert i Grekland, utan också är partimedlem i grekiska nazistpartiet Gyllene Gryningen. Ni kan läsa om dem här, på ajour. […]

 51. […] Förhoppningsvis kommer det aldrig att gå så långt. Förhoppningsvis. Samtidigt är det svårt att undvika en känsla av deja vú när grekiska riksdagsledamöter går runt och heilar (Karlsten). […]

 52. […] ett europeiskt land har ett nynazistiskt parti – som delar alldeles för många särdrag med 30-talets fascister och nazister – alltså kommit in i. Tyvärr är detta ingen isolerad […]

 53. […] ett europeiskt land har ett nynazistiskt parti – som delar alldeles för många särdrag med 30-talets fascister och nazister – alltså kommit in i. Tyvärr är detta ingen isolerad […]

 54. Natalie says:

  Vänta lite nu, ja är grek och jag själv är stolt för mitt hemland, jag är stolt över att Grekland tar tag i den krisen dom är i och gör något åt den fattigdom och svält de lever i nu.
  Har du åkt till landet för att själv se hur situationen ligger till?
  Hur kan du påstå något sådant, du som inte vet hur det ligger till egentligen?
  Folk svälter, ber om hjälp men ingen i regeringen orkar eller vill rösa sina feta arlsen och hjälpa sina medborgare, hur ska de då bara sitta och se å när deras hemland sedan bombaderas av invandrare från Afrika och allt de vill är att förstöra vårt land, de vill smuggla in illegala saker, de vill jobba svart!
  Hur ska Grekland försörja sig på sådana människor?
  Du har all rätt i världen att påstå vad du tycker om de nya händelser som sker nere i mitt land, men skriv inte att du, som är en svenne och gjort vadå för ditt land under andra världskriget?
  Jo, suttit och tittat på när så många länder har förtagits av Tyskarna, du kan inte komma med ett sådant ologiskt påstående och säga att Grekland är nazister, allt de vill är sin frihet tillbaka, som de förlorat på vägen.
  Jag tycker det var högt respektlöst av dig att ”sitta och skaka på huvudet och sucka” över något som inte ens angår dig och ditt hemland.
  Greklands medborgare gör allt för att överleva varje dag, det är inte deras fel att regeringen blåst dem på pengar!

 55. […] Emanuel Karlsten på Ajour.se skriver riktigt bra om den skrämmande situation som utspelar sig där…. […]