Guide till Instagram för alla Android-användare

Instagram har älskats av Iphone-användare sedan oktober 2010, men det är först i veckan den släpptes som applikation till Android. På bara några dagar har appen laddats ner över fem miljoner gånger! Fantastiska siffror för en fantastisk app. Och Ajour vill vara med och fira! Det gör vi genom att låta Instagramkramaren Helen Alfvegrenskriva ihop en guide till de allra bästa funktionerna till appen!
Instagram förklaras enklast som ett Twitter för bilder där du scrollar bland bilder istället för text. Följ dina vänner och de personer vars motiv du gillar och blir glad, imponerad eller inspirerad av för att skapa ett mysigt nätverk inne i appen. Du visar din uppskattning genom att gilla med ett hjärta eller skriva en kommentar och precis som på Twitter använder du mentions för att fånga dina vänners uppmärksamhet (@ framför deras namn) och taggar för att kategorisera och sortera bilder (# innan ett utvalt sökord).
När du installerar appen och kopplar den till Facebook eller Twitter får dina vänner en notis om att du har skapat ett konto. Då kan de välja att följa dig men du kan också få fler följare om du taggar dina bilder med relevanta sökord för de som kan vara intresserade. Dela de bilder du tar till Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr osv eller håll dig helt enkelt till ditt nya nätverk inne i appen. Ju mer du syns i dina vanliga sociala kanaler och ju finare bilder du tar desto fler följare får du, ungefär så.
En stor del av charmen är det kvadratiska formatet som känns igen från Hipstamatic och både Anna-Carin Carnebro och Hans Kullin har flera bra tips på hur du kan tänka kring motiv och de filter man har att välja bland. Filter piffar till vilken alldaglig bild som helst och du kan även använda andra fotoappar först innan du laddar upp bilden till Instagram.
Geotagga de bilder du vill för att visa var du är. På så sätt samlas de bilder som har taggats på den platsen, klicka på adressen ovanför bilden för att se alla. De flesta platser du besöker har troligtvis redan ett namn eftersom Instagram jobbar tillsammans med FourSquare men du kan även lägga till egna. Vill du se vilka bilder som fått flest hjärtan klickar du på Popular och för att se vilka dina vänner gillar och börjat följa klickar du på News. Där ser du även vilka som gillat, kommenterat och börjat följa dig.
Märkligt nog har Instagram ingen egen webbklient, dvs dina bilder finns inte samlade på Instagr.am, så om du vill se dina bilder samlade på nätet och inte bara via en länk får du ta hjälp av andra tjänster. Här kommer mina bästa tips:

Tänk på att nästan alla kräver att man är inloggad när man tittar på bilderna så om du vill länka till en vän som inte använder appen är det Copygr.am som gäller.

Dina fina kvadratiska bilder samlas i fotorullen tillsammans med dina vanliga bilder men du kan även välja att tanka ner alla Instagram-bilder i en och samma mapp på datorn med hjälp av Instaport. Om du vill framkalla bilderna använder du enklast din vanliga fotoleverantör men det finns även tjänster som Prinstagram som låter dig framkalla ministickers, planscher, små böcker mm.  Kom gärna med fler tips i kommentarsfältet!
TEXT: Helen Alfvegren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Inatagram är utan tvekan det sociala nätverk som jag får mest feedback på! Bara en sån sak.
  Jag skulle tro att det är så för de flesta.
  Jag gillar att fotografera enkla, positiva, allmängiltiga motiv och har alltid gjort det. Jag är medveten om att det är en smula naivt. Men sån är jag. Och på Instagram gillas sådana motiv särskilt mycket.
  Känner också att Instagram är annorlunda mot Twitter på flera sätt. Känner att där finns färre anledningar att följa folk som inte följer tillbaka så därför försvinner nog @rockspindeln ur mitt flöde snart…
  Exempel på sådana motiv är blommor, solnedgångar, stränder, vyer, bebisar…

  • Emanuel Karlsten says:

   Jag följer väldigt få på instagram. Tycker, precis som du, att det är mest belönande att följa de man känner. Så tänker jag inte om twitter, tex.

   • Nja, inte bara de man känner, tycker jag. Då blir det mer som ett extra Facebook. Men ser det som att det sociala i Instagram uppstår i att man följer varandras bildflöden och ger feedback med gilla-hjärtan och kommentarer. Jag som gillar att resa tycker att det är kul att dela bilder med folk från hela världen trots att jag skriver texterna på svenska (men taggar på engelska).
    Twitter är helt annorlunda. Där uppstår det sociala i samtalen oavsett om de man följer följer tillbaka.

 2. Joakim says:

  Man är tvungen att regga sig så det går fetbort.
  Jag raderade skiten direkt.

 3. Mia* says:

  Det påstås både här och på andra ställen att man kan dela ut sina bilder till Flickr, men det finns banne mig ingen Flickr i min Android-version i alla fall. Facebook, Twitter, Foursquare och Tumblr finns att välja på men ingen Flickr. Eller vad har jag missat? Det känns lite surt eftersom det är främst Flickr jag vill dela till…

 4. […] Instagram-gängets skull. Sen 2010 har jag älskat deras app och så sent som i går publicerade Ajour en guide jag skrivit om varför Android-användarna bör ta appen till sitt hjärta. Nu är jag […]

 5. Emma says:

  Jag är så OTROLIGT glad att Instagram äntligen kommit till Android!! Jag använder det typ hela tiden, har nog blivit lite av en Instagramnörd.. Men men!
  Jag vet inte om jag kommer få något svar här men jag chansar. Har nämligen stött på ett problem. När jag ska lägga upp bilder från mitt telefonalbum (alltså inte ta ett nytt kort via Instagram) står det ”the photo is too small”. Jag kan alltså inte ladda upp bilden på Instagram.
  (Jag har en Wildfire S)
  I övrigt sätt tycker jag detta är en helt underbar och rolig app!!

 6. Jag har laddat ner instagram till min android telefon, men när jag ska försöka ladda upp ett foto så står det att ”processen com.instagram.android för programmet instagram stoppades oväntat. försök igen.”
  och så kommer det upp varje gång jag har försökt, vad ska jag göra? 🙁

 7. Emma says:

  Hej! Vet du om man tar bort instagram appen och sedan laddar ner den igen , hur gör man då om man inte kommer ihåg sitt lösenord? Kommer det upp att man ska klicka på ”glömt lösenord” så skickas de till mejlen?
  Min iPhone krånglar så men är rädd att om jag tar bort och installerar igen att det inte fungerar att komma in?
  Är väldigt vänlig för svar, går bra att mejla svar också!
  Tack!

 8. emmaandersson says:

  hur addar man folk på instagram?

  • Klicka på ikonen längst till höger i nederkant, klicka på ikonen längst till höger i överkant (ser ut som en mutter) där kan du leta efter vänner från andra kanaler och lägga till folk.

 9. Marielle says:

  Hejhallå, är kanske lite sen med hela den här instagram-hypen, men bestämde mig för att ladda ner den idag i varje fall. Jag har en HTC sensation XL, och kunde innan jag uppdaterade den till icecream sandwich (andriod version 4.0) ladda ner appen. Nu står det bara ”Enheten är inte kompatibel med den här versionen.” Är det kört för mig? Kommer jag inte kunna skaffa instagram nu, eller? Skulle bli väldigt glad för svar 🙂

 10. melina says:

  min instagram går så HIMLA sakta?! någon som vet varför?

 11. emma says:

  Hur tar man bort bilder? 🙂 Tacksam för svar!

 12. Carolina says:

  Om en person skriver en kommentar och taggar mitt namn i kommentaren. Hur tar jag då bort taggen? En som feltaggat mitt namn i en elak mening och jag vill absolut inte förknippas med människan…

 13. Rosa says:

  Har ett problem med instagram och facebook på min HTC Desire.
  När jag skall hämta mina vänner från Facebook blir det på finska och jag kommer inte vidare, någon som haft detta problem?
  Någon som har någon lösning?

 14. Lovisa says:

  Jag kan inte ha instagram på min Sony xperia s 🙁 står att enheten inte är kompatibel med den här versionen!!! har de med att instagram inte är anpassad efter min skärm typ eller vad?
  Snälla skriv om det finns något jag kan göra åt de!!!!!!!!!!!!O_=

 15. HJÄLP says:

  Jag har råkat klicka på att inte tillåta att instagram ska kunna komma åt mina bilder från bilder appen så nu kan jag inte ladda upp några gamla bilder!!! HJÄLP MIG

 16. HJÄLP says:

  SNÄLLA HJÄLP MIG DET HÄR ÄR EN KATASTROF!!!!! Jag råkade klicka på att Instagram inte skulle kunna komma åt mina bilder i libary och nu så kan jag inte ändra tillbaka det så jag kommer aldrig kunna ladda upp en bild mer!! Det står bara ” This app does not have acess to your photos or videos. You can enable access in Privacy Settings.”

 17. Karin says:

  Hi!
  When I try to upload pictures I get this message;
  ”This app does not have access to your photos or videos. You can enable access in privacy settings”
  But I can’t find where to do this?
  I have an IPhone.
  Regards
  Karin.

 18. emil says:

  Hej, det har hänt något med min instagram! När folket gillar mina bilder kommer de upp på mina hädelser men de syns inte under bilden?? vad är felet?

 19. Nickie says:

  men hur tar man bort komentaret på HTC eller någon anan android mobil helst HTC

 20. Lina says:

  Hej hur redigerar man bild texten på instagram?

 21. Lina says:

  Hur redigerar man Bild text alltså harshtag namn å sånt om man har skrivit fel ?

 22. Lina says:

  Hej! Hur redigerar man text bild på instagram alltså harshtag namn å sånt om man har skrivit fel

 23. Sara says:

  Hej! vad ska man göra om man har glömt lösenordet och skrivit en fel e-post adress som man ej vet kod eller något till? hur kommer man in då?

 24. Katrin says:

  Hej! När jag laddade ner Instagram så råkade jag ta bort så att jag inte kunde tagga mer. Kan jag få tillbaka den funktionen, isåfall hur får jag tillbaka den?
  tacksam för svar!! 😀