Guide till Instagram för alla Android-användare

Instagram har älskats av Iphone-användare sedan oktober 2010, men det är först i veckan den släpptes som applikation till Android. På bara några dagar har appen laddats ner över fem miljoner gånger! Fantastiska siffror för en fantastisk app. Och Ajour vill vara med och fira! Det gör vi genom att låta Instagramkramaren Helen Alfvegrenskriva ihop en guide till de allra bästa funktionerna till appen!

Instagram förklaras enklast som ett Twitter för bilder där du scrollar bland bilder istället för text. Följ dina vänner och de personer vars motiv du gillar och blir glad, imponerad eller inspirerad av för att skapa ett mysigt nätverk inne i appen. Du visar din uppskattning genom att gilla med ett hjärta eller skriva en kommentar och precis som på Twitter använder du mentions för att fånga dina vänners uppmärksamhet (@ framför deras namn) och taggar för att kategorisera och sortera bilder (# innan ett utvalt sökord).

När du installerar appen och kopplar den till Facebook eller Twitter får dina vänner en notis om att du har skapat ett konto. Då kan de välja att följa dig men du kan också få fler följare om du taggar dina bilder med relevanta sökord för de som kan vara intresserade. Dela de bilder du tar till Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr osv eller håll dig helt enkelt till ditt nya nätverk inne i appen. Ju mer du syns i dina vanliga sociala kanaler och ju finare bilder du tar desto fler följare får du, ungefär så.

En stor del av charmen är det kvadratiska formatet som känns igen från Hipstamatic och både Anna-Carin Carnebro och Hans Kullin har flera bra tips på hur du kan tänka kring motiv och de filter man har att välja bland. Filter piffar till vilken alldaglig bild som helst och du kan även använda andra fotoappar först innan du laddar upp bilden till Instagram.

Geotagga de bilder du vill för att visa var du är. På så sätt samlas de bilder som har taggats på den platsen, klicka på adressen ovanför bilden för att se alla. De flesta platser du besöker har troligtvis redan ett namn eftersom Instagram jobbar tillsammans med FourSquare men du kan även lägga till egna. Vill du se vilka bilder som fått flest hjärtan klickar du på Popular och för att se vilka dina vänner gillar och börjat följa klickar du på News. Där ser du även vilka som gillat, kommenterat och börjat följa dig.

Märkligt nog har Instagram ingen egen webbklient, dvs dina bilder finns inte samlade på Instagr.am, så om du vill se dina bilder samlade på nätet och inte bara via en länk får du ta hjälp av andra tjänster. Här kommer mina bästa tips:

Tänk på att nästan alla kräver att man är inloggad när man tittar på bilderna så om du vill länka till en vän som inte använder appen är det Copygr.am som gäller.

Dina fina kvadratiska bilder samlas i fotorullen tillsammans med dina vanliga bilder men du kan även välja att tanka ner alla Instagram-bilder i en och samma mapp på datorn med hjälp av Instaport. Om du vill framkalla bilderna använder du enklast din vanliga fotoleverantör men det finns även tjänster som Prinstagram som låter dig framkalla ministickers, planscher, små böcker mm.  Kom gärna med fler tips i kommentarsfältet!

TEXT: Helen Alfvegren