Uppdaterad: 91-åriga Ganna får stanna – så hjälpte Sverige hennes fall

Uppdaterat 15.00: Aftonbladet rapporterar precis att Ganna, 91 får stanna, tills vidare. Hennes fall kommer nu att omprövas. Alla mejl, telefonsamtal, grupper, tweets, artiklar och sändningar (se länkar här nedan) har därmed gett resultat.
I dag grips hela internet av den otroligt tragiska historien med Ganna Chyzhevska, 91, som ska utvisas till Ukraina. Trots att hon är dement, trots att hon kan visa upp läkartintyg som visar på att hon med en flygresa riskerar döden. Aftonbladet bevakar det just nu väldigt bra.
Många greppar efter sätt att engagera sig, kanalisera sin frustration. En Facebookgrupp är startad med ett växande antal medlemmar, just nu 7 000.
På Twitter har @sweettoothannie försökt samla människor för att på flygplatsterminalen på Arlanda stoppa utvisningsförsöket. Följ gärna henne.

Klockan 15.55 ska planet lyfta. Här följer du vad Sverige just nu försöker göra för Ganna. Delta själv genom att twittra #Ganna:
Uppdaterat 23.50: Twitterflödet nedan har nu helt tagits över av engelsmän som skriver ”ganna”. Men jag låter flödet vara kvar här eftersom topplistorna fortfarande sammanfattar många av reaktionerna. Här nedan är en ny med bara hashtaggen #ganna

Uppdaterat 13.58: @sweettoothannie sänder just nu från deras aktion på Arlanda för att stoppa utvisningen.

Missa heller inte Aftonbladets webbtv om Ganna:

Har du mer information, länkar? Fyll på i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hejke says:

  7000 i Facebookgruppen men drygt 30 här på Arlanda. Komigen!

 2. Sören Backman says:

  Det är värt mkt för mig att visa min åsikt sen att jag inte kan åka 30 mil idag är väl inte så jxxla konstigt!!! Att tala om vad man tycker är viktigt, sen om forumet är facebook eller nåt annat spelar väl mindre roll??

  • Fast det är precis det jag tycker, att det spelar stor roll vilket forum man väljer.
   Det finns många sätt att engagera sig, att försöka förändra och att påverka. Att klicka ”attend” eller ”like” på en FB-grupp med ett visst namn tar ca 2 sekunder. Sen kan man alltså rättfärdiga för sig själv att man åstadkommit något, att man bryr sig.
   Ja, det finns fall där man varken har tid eller ork att göra så mycket mer än att gå med i en FB-grupp. Det är mycket möjligt att din situation gjort så att det här är vad du orkar göra. Inget fel med det.
   Men det är när 30 personer gör något, t ex åker till arlanda och 7000 (antagligen ökande) väljer att bara trycka ”like” som det blir ett problem. Kan man rättfärdiga för sig själv att man bryr sig genom en knapptryckning, och att det slutar med att nästan alla enbart använder sig av det som metod, blir det kontraproduktivt.
   Färre folk som gör något, eftersom de ”redan gjort något”.
   Förstår du min poäng?

   • Även om du har en liten poäng skulle jag vilja säga att antalet personer som engagerar sig i en Facbeookgrupp har betydelse inte minst när det gäller att sprida information. Kanske kan Facebookgruppen ha engagerat någon att faktiskt ta sig till Arlanda, som inte skulle gjort det annars? Även om det inte var så i detta fall så tror jag absolut att sådant händer titt som tätt.

    • Jag har aldrig sagt att ett stort antal deltagare i FB-grupper är något dåligt. Tvärtom är det definitivt något bra. Det är när man nöjer sig med att trycka ”like” som det blir ett problem.
     Som gajjex säger under: Engagerad nog att markera vad man tycker, men inte nog engagerad för att faktiskt göra något åt det.

   • gajjex says:

    Slacktivism. Att vara engagerad nog att markera vad man tycker, men inte nog engagerad för att faktiskt göra något åt det. Sen så finns det självklart undantagsfall i allt.

   • Du har en vettig poäng. Jag vill dock påpeka att _jag_ personligen gör stor skillnad på att trycka på knapparna *Gilla* och att *Kommer delta*.
    För mig är det en milsvid skillnad och jag hoppas att andra också förstår det…

 3. inger malmström says:

  En dement person klarar sig inte själv, hon är på en tvåårings nivå och det är vansinnigt att ens låta henne flyga.

 4. Eva says:

  Hade min 2-åring på planet för några veckor sedan, Det gick utmärkt

  • Helena says:

   Jag antar att din tvååring inte åkte ensam? Det är ju vad Ganna hade fått göra. Onödig kommentar.

 5. Ytterligare en person riskerar i dagarna att utvisas. Denna gång till en trolig avrättning i Kongo enligt uppgifter http://www.stefansward.se/2011/10/17/breaking-news-vi-planerar-for-demonstration-i-marsta/
  #kongopastorn

 6. Kul att se att så många engagerar sig, men tråkigt att se att så många och särkilt de politiker och andra opinionsbildare som Anna Otto och Ulrika kontaktade för flera veckor sen väntat till idag när TV-kamerorna är påslagna.
  Men, är det jag som är kollrig eller var kommer siffran 7000 i facebookgruppen från? Länken leder till en nystartad grupp med 3262 medlemmar. Är det den sammanlagda mängden för alla facebookpages och grupper du menar?

  • Oj, väldigt intressant. Gruppen hade 7 000 medlemmar – lovar! – när jag postade den. Kan det vara så att de gått ur när hon fick stanna?

   • Jag tror dig. Det vore ju faktiskt en intressant fenomen om folk valde att gå gruppen – förtjänar kanske ett gräv om mekanismerna bakom slacktivism vid tillfälle.

    • Eller kanske ännu troligare; att folk går ut direkt ur grupper de blir tillagda till utan deras medgivande – kan tänka mig att det var så det gick till i stor del igår.

     • Precis, det där är intressant, Siffran på medlemmar i gruppen är ju hur många som blivit tillagda, inte bara hur många som valt att vara med. Att gå med i en facebookgrupp är ungefär som forntidens skriva på en namninsamling, det är viktigt och betyder att jag håller med men det betyder inte aktivt engagemang.