Julklappstips för nörden i ditt liv

Att säga att julen närmar sig med stormsteg känns väldigt träffande denna helg när vi laddar för både Berit och första advent.
Stressen över julklappsinköpen har inte riktigt infunnit sig än utan vi har fortfarande fokus på lämpligt tillfälle för att korka upp första glöggflaskan, lägga ut jul-löparen på köksbordet så den släkting man fått den av inte blir förolämpad när han kommer förbi och slutligen mortla mängder med kryddor till vörtbrödsbakandet. Hur vore det att vara ute i god tid för en gångs skull? Kan vi inte enas om att försöka nu direkt beta av listan med presenter? Och i år – låt oss köpa saker som vi vet att den andra personen vill ha, inte något som är att likställa med upphetsningen man känner av att få en ask Paradis där kakaofettet trängt ut ur pralinerna och bildat en skön vit hinna.
Jag vet inte vad ni gillar, jag vet inte vad de ni gillar gillar och jag vet knappt vad jag själv gillar, men om man i sin bekantskapskrets har en prylnörd, en manisk early adopter som till råga på allt har god smak så är frågan vad sjutton man ska ge? Här är fem tips. Listan får gärna utökas så tipsa friskt i kommentarerna.

1. En bok med dina tweets Ether Press har släppt en tjänst där man med ett par enkla handgrepp får alla tweets som finns i arkivet hos Twitter, instoppade i en bok, tryckt på äkta papper och skickad till lämplig adress. Allt till det facila priset av $10-25 plus frakt. Det finns två sätt att förhålla sig till det här – antingen så ger du personen i fråga en bok med dina tweets eller en bok med hennes tweets. Jag älskar när man flyttar det digital ut i den analoga världen och även om själva sättningen inte är optimal är det fortfarande något som jag kommer bli uppriktigt besviken om jag inte får av någon i julklapp.
2. Tree of Codes Kanske världens snyggaste bok. Jonathan Safran Foer tog den polska poeten Bruno Shulz’s bok The Street of Crocodiles, och kastade om texten för att skapa en helt ny bok. Men inte bara det – han har även förändrat hela fysiken i boken eftersom varje sida har partier utskurna där innehållet då hämtas från bakomliggande sidor. Det är som en intrikat labyrint där man snabbt förstår att det största problemet med att boken utgiven var att trycka den. Kolla bara hur det ser ut i det här klippet när man skapade en dummy.
3. LomoKino Det är klart att det är både enklare och billigare att använda en app som till exempel 8mm för att filma old school-style men handen på hjärtat – känns det inte bättre med lite äkta film? LomoKino är en 35 mm-kamera för riktig film. Ni vet sån där som inte består av ett minneskort. Pris? Under tusenlappen.
4. Det är inte superavancerat, men något tillbehör till den käraste gadgeten är aldrig fel. iStand är ett oerhört smart stöd till iPad för att få den att bibehålla den där perfekta vinkeln på frukostbordet. EarMuffs är äntligen ett par hörlurar anpassade till vårt (i vanliga fall) kylslagna klimat.
5. Du vet den där föräldern i bekantskapskretsen som alltid envisas med att försöka bygga något avancerat med barnens LEGO och alla blir sååå imponerade? Ge henne ett rejält mindfuck i julklapp efter att du köpt The LEGO Ideas Book, läst den, byggt något helt tokigt och gömt i hennes trädgård.
Och till barnen (läs: barnen och dig själv) så är det så klart en LEGO MindStorms eller en Arduino som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Filip says:

  Hörru, EarMuffs skeppas inte till Sverige från John Lewis. Lösning?

 2. Jocke says:

  Prylsamling: http://www.thisiswhyimbroke.com/
  Lösning för frakt internationellt finns det ett flertal exempel på, där en proxy är enklast om än inte billigast, bland annat box4me.com, forwardo.com eller shipito.com
  Have fun. 😉

 3. Janne says:

  I år skänker vi lite extra till några hjälporganisationer i stället för att tvinga fram julklappsidéer och önskemål från andra på prylar de säkerligen inte behöver… Plus att vår stressnivå minskar lite under december 😉 Win-Win. Vår lille kille som är nästan ett år vid jul kommer dock få några klappar.