Veckans måsteläsning


Den här veckan har varit en av de mest omtumlande för mig på länge, så jag hoppas att ni ursäktar om jag lyckats missa något viktigt. (det har jag alldeles säkert)
Ni får hjälpa mig – fyll på med länkar i kommentarsfältet!

 
Allmänt:
Teve-eken, eller radio-eken som den även kallas, har fällts. Själv har jag inte engagerat mig eller orkat följa med i debatten, men tycker att Johan Ingerö skriver vettigt i SvD.
Sverigedemokraternas landsdagar pågår i helgen, och de har bland annat presenterat ett förslag om att dela in människor i tre olika grupper beroende på hur svenska de är. Jag hoppas verkligen att deras sympatisörer fattar allvaret. Alex Bengtsson säger det bra.
Det har även varit en del uppmärksamhet kring Tomas Östros som i förra veckans Agenda vägrade uttala förtroende för sin partiledare Håkan Juholt. Läs gärna Eric Rosén och Jonas Morian.
Tidningen Fokus har traditionsenligt listat Sveriges hundra mäktigaste personer.
Peter Englund presenterar stolt SAOL-appen för iPhone och Android.
Många är det som har reagerat på nyheten att en elallergiker kan komma att orsaka radio/mobil/teveskugga i Mora.
 
Vårdskandalen:
Det här är måsteläsning i ordets rätta bemärkelse; Kristian Petri om sin pappas sista tid i livet.
 
Debatt:
Minns ni Johan Hakelius text om Etiopiensvenskarna från förra veckan? Johan Wirfelt kommenterar, som en del i Amnestys bloggstafett om yttrandefrihet. Det har skrivits mycket bra, jag rekommenderar er att läsa även Axel Andén, om att kampen för yttrandefrihet måste föras varje dag, här och nu.
Det är mycket i utvecklingen runt om i världen som oroar nu. Inte bara allt fler höjda röster om inskränkt yttrandefrihet. Kjell Häglund har skrivit en artikel med skrämmande innehåll. Du vill inte läsa den, men du måste. Opassande tipsar om hur du kan agera för att protestera mot det vansinniga.
Vår fina videokrönikör Sonja Abrahamsson har skrivit om barnklädesvanvettet hos Lindex.
 
Media:
Bonnierskandalen som briserade i onsdags är häpnadsväckande. två och en halv miljon betalande kunder.
 
Det var vad jag hade att komma med den här veckan – så hjälp mig gärna med tips och länkar i kommentarsfältet!
Varför min vecka varit omtumlande? Därför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Ger mig på att än en gång fylla i med veckans måsten att ha koll på inom fotbollsvärlden.
  Men först – Stort Grattis till dig Sofia 🙂 Grymt med Stora Journalistpriset ju!!!
  Ok rakt in i hetluften; Tisdagen och onsdagen handlade om Champions Leauge och näst sista gruppspelomgången. Andra lag får ursäkta men den stora matchen var den mellan AC Milan och FC Barcelona på San Siro i Milano. Eller som många skrev, Zlatan vs Barca. Första gången som Milan, med Zlatan på plan, skulle möta hans gamla lag och dessutom efter det att hans bok släppts där han var allt annat än diplomatisk mot Pep Guardiola, Barcelonas tränare. Twitter, Tidningar, TV-kanaler hade laddat länge för detta och för Zlatan började det strålande då han gjorde Milans första mål som kvitterade till 1-1. I slutändan stod Barcelona som segrare med 3-2 i en match som bara hade prestige på spel då dessa giganter redan var klara för slutspelet av Champions. Men det var en riktigt härlig fotbollsmatch.
  http://youtu.be/BV–GGlAZCk
  Kort om resten – Engelska lag hackar och Real Madrid ångar på. De och Barca får stå som favoriter till slutsegern, iaf just nu.
  I helgen var det ligafotboll och de som är stora i Champions är också stora i sina inhemska ligor. Med andra ord Real Madrid vinner allt i La Liga, i lördags krossade man i derbyt mot Atletico Madrid http://youtu.be/7iEa6s8L0E4 medans just Barca stod för omgångens bottennapp och förlorade borta med 1-0 mot Getafe.
  Första förlusten för Barcelona sedan den 30:e april!
  Några påstår redan nu att ligan är avgjord, jag är inte en av dem. http://bit.ly/tNktsS
  I Premier League så var skrällen att Manchester United spelade oavgjort hemma mot Newcastle, 1-1. Där snacket efteråt handlade om en felaktigt dömd straff för Newcastle. http://youtu.be/gu-GPXlkhGg
  Det blå Manchesterlaget, Man City, åkte till Anfiled Road i Liverpool för att fortsätta sin segerrad och rycka i täten men spelade oavgjort i en match som Pool var närmare segern sedan Balotelli i City blev utvisad i 2:a halvlek. http://bit.ly/tZk4fS
  Alla stora lag är fortfarande med i leken så ännu finns ingen solklar favorit.
  I vackra Italien spelade Juventus återigen vackert och bortaslog Serie A tvåan Lazzio med 1-0. Stärker därmed greppet om Scudetton (det heter så när man vinner Serie A i Italien) och blir svårstoppade framöver. Vad som drog mest kommentarer och till och med gav ett extra insatt TV-program i TV4Sport i söndags kväll var att Zlatan Ibrahimovitc gjorde både sitt hundrade och hundraförsta mål i Itaienska ligan. Stort grattis till GRANDE IBRA!
  http://bit.ly/rCdxTD
  Avslutningsvis så färgades söndagen svart av att Wales Manger och fd storspelare i bla Leeds United, Gary Speed hade hittats död i hemmet efter ett självmord. Tysta minuter och spelare, med nära anknytning till Gary, som strök sig ur laguppställningar präglade, inte bara i StorBrittanien, utan alla arenor som hade match denna dag.
  Gary blev bara 42 år gammal. http://bit.ly/sfewlw
  Tragiskt.
  R.I.P Gary Speed – Cheers!

 2. Stort fan says:

  Avslöjandet av den falska gräsrotskampanjen #prataomdet:
  https://www.flashback.org/t1433249
  Mycket intressant läsning speciellt denna post:
  https://www.flashback.org/sp34213787

 3. Och när vi ändå är inne på Spotify är det väl inte mer än rätt att låta sammanfatta ett urval av den senaste veckans spotifierade musik.
  Veckan inledde med stor, och mycket välkommen, kvinnodominans när 1) Kate Bush lät sin stora lilla röst falla över oss i ett tungt snötäcke, 2) Lady Gaga visade på sin oklanderliga förmåga att välja remixare, 3) Rihanna sexade upp oss och 4) Mary J. Blige försökte återupptäcka sig själv.
  Mobb Deep återtog positionen som östkustens gangstarapkungar.
  Fransyskan Mari Posa electroflörtade med Stockholm och schweiziskan Kate Wax försökte göra armékniv av The Knife.
  Chris Cornell spelade ut hela sitt röst- och låtregister till en akustisk gitarr.
  True Dream var överepisk och kom undan med det.
  Planningtorocks beroendeframkallande stötande stråkar i ”Living It Out” fick förlängd livslängd tack vare inte mindre än sex omarbetade versioner.
  Kingdom hackade i r&b och hiphop i sin delikata elektroniska soppa. Och för dig som tyckte att den var för starkt kryddad, så lättade Sapphire Slows upp smakerna.
  High Highs nådde, naturligtvis, hisnande vackra höjder – liksom Victor Håkansson och hans The Culture In Memoriam. Tobias Isakssons Azure Blue föste därefter in oss kammaren.
  Radiohead och ceo tog farväl av sina senaste fullängdare med varsin fulländad remixepilog.
  Prince gjorde samma misstag som Mary J. Blige.
  Svenskarna Owlmother och Newtimers singeldebuterade med hedern i behåll.
  Medan Giraffage fångade oss, trasslade in oss, i sina elektroniska beats lät Ford & Lopatin ett par pikanta gästartister göra grovjobbet.
  EMA avslöjade, med den briljanta singel-b-sida ”Angelo”, att hennes lyckade debutskiva lämnade mer att lyckas med.
  Avslutningsvis, Guided By Voices hittade äntligen hem.