Känd programledare kritiseras hårt för närgånget våldtäktsskämt

Daniel Tosh. Foto: Wikipedia


Humor är allvarliga saker. Under en ståupp-show på klubben Laugh Factory i Los Angeles, Kalifornien, gjorde programledaren Daniel Tosh ett framträdande som i efterhand orsakat en hel del rabalder. Under showen ska han ha skämtat om våldtäkt, och sagt att våldtäktsskämt alltid är roligt. En kvinna i publiken höll inte med om detta och ropade ut det i lokalen. I USA är ”hecklers”, det vill säga häcklare, ett inte helt ovanligt inslag i ståuppkomik och komikern förväntas ofta komma med ett rappt och vasst svar när hen blivit åthutad från publiken. I detta fall vände sig Tosh direkt till kvinnan som invänt, och sa ”vore det inte kul om den där tjejen blev gruppvåldtagen precis just nu av typ fem killar?”.
Kvinnan som blev tilltalad har nu beskrivit händelsen i ett blogginlägg på sin vänninas Tumblr, och där berättar hon vidare att skämtet fick henne och väninnan så illa berörda att de omedelbart lämnade lokalen. Hennes blogginlägg har nu fått stor viral spridning, så till den grad att Daniel Tosh igår själv gick ut på Twitter och bad om ursäkt – även om han i samma andetag påminde om att bloggaren inte berättat om skämtets kontext.

Men Daniel Tosh – som fick sitt genombrott som ståuppare i David Lettermans soffprogram och senare blev programledaren för Comedy Central-internethumorprogrammet Tosh.0 – kom inte undan så lätt. Kontroversen har fortsatt rasa, och många kritiserar Tosh för tilltaget. ”Tosh skämtade inte bara”, skriver till exempel Elissa Bassist för The Daily Beast och fortsätter (i min egen översättning) ”Han var arg. Hans ’skämt’ var en reaktion på den så kallade häcklaren som drog ner brallorna på honom inför publik. Han använde då humor för att slå ner henne, påminna henne om hennes sårbarhet och påminna om sin egen maktposition”. Vid sidan av kritiken har dock Tosh också fått stöd från såväl andra professionella ståuppkomiker som Laugh Factorys egna ägare, som till Daily Mail säger att ”om du inte vill bli förolämpad ska du inte gå på komedishower”.
Kvinnan själv reagerade igår kväll på uppståndelsen med att på sin väninnas Tumblr tacka för allt stöd hon upplevt, och understryka att hon inte tänker inleda någon process mot Tosh. Däremot tänker hon fortsätta gå på komedishower – om än efter att i fortsättningen alltid kolla upp komikerna hon ska se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. a says:

  ”komikern förväntas ofta komma med ett rappt och vasst svar när denne blivit åthutad från publiken.”

 2. Hmm says:

  ”….”Laugh Factorys egna ägare, som till Daily Mail säger att ”om du inte vill bli förolämpad ska du inte gå på komedishower”
  Lite skillnad på att bli förolämpad och att andra runt omkring uppmanas till att begå ett av de vidrigaste brotten som finns mot häcklaren. Ser man inte den dissektionen så ska man kanske inte syssla med komik?

 3. Inte Petter says:

  Moralpaniken når nya höjder.
  https://twitter.com/petterbristav/
  I Petter Bristavs twitter-flöde hittar man kommentarer från flera av världens störrre komiker om det här. Alla i princip rörande överens.
  När dom enda som står för sunt förnuft och kritiskt tänkande är komiker, så ser det inte så bra ut för resten av världen.
  (Runt den 10-11 Juli, från Doug Stanhope, Jim Norton, Ricky Gervais, Louis CK och Anthony Jeselnik)

  • Hmm says:

   Ja visst är det morlapanik!!! Det hade ju varit lika kul om du som jude fick kastat i huvudet att du nu på en gång skulle gasas ihjäl av publiken. eller att du som förälder skulle få se ditt barn slitas i stycken av samma publik eller, eller…… not
   Jag citerar en i twitteflrödet…
   ”Ricky Gervais ‏@rickygervais
   There is no SUBJECT that you can’t joke about. It depends ENTIRELY on what the actual joke is.”

  • Hmm says:

   Förresten så är jag riktigt trött på att man slänger sig med ord som moralpanik när det som egentligen pågår en en brist på respekt och folk som inte kan se längre än till sig själv.

   • Johannes says:

    ”Sticks and stones may break my bones (but words will never hurt me)…”
    Respekt fungerar ju att båda hållen, du bör rimligtvis respektera min yttrandefrihet, du bör också som publik respektera den plats du är på…ditt sätt att resonera leder ju till att ingen kan säga någonting, för det finns alltid någon som kan reagera på något man säger….
    Och aldrig har det varit mer sant än idag, när allt vi säger faktiskt kan höras av alla..
    Alla kulturyttringar, all kultur, allt…blir omöjligt…
    Det är du som är fascisten, för det är du som kräver att alla anpassar sig till _dig_

    • Hmm says:

     Du har fundamentalt missat vad yttrandefrihet går ut på. I alla fall i Sverige. Yttrandefrihet innebär inte att du får säga vad som helst när som helst. För att ge dig exempel på vad som inte är tillåtet och som du förmodligen känner till så finns tex förtal. Förtal är det även om det du säger är sanning men din avsikt är att skada den andres namn/ rykte. Du får heller inte ängar dig åt vad som kan ses som hets mot folkgrupp tex säga att alla homosexuelle ska enligt dig avrättas och att du uppmanar alla till att följa ditt exempel. Etc.
     Helt ärligt så tror jag inte att någon vill leva i en värld där man får säga vad som helst bara för att man känner för det. Och om du mot all förmodan skulle vara en av dem som tycker det så får du finna dig i att du lever i en demokrati där majoriteten inte tycker som du. Alternativet skulle innebära anarki.

    • Hmm says:

     Förresten Johannes så hade det varit rätt kul att se om du vågade säga samma sak som ”komikern” gjorde till kvinnan i en anarki. Där hade inte eventuell anmälan lagts ner pga brits på pengar och tid från åklagern utan förmodligen lett till att du fått en rejäl smäll på käften. Om inte från kvinnan själv så från hennes eventuella man. 🙂

 4. André says:

  Att kalla henne för häcklare är nog lite missvisande. Hennes ingång var ”rape’s not funny”, medan häcklare är mer åt ”you suck!” – eller?