EU-förhandlingar med Kanada innehåller delar av Acta-avtalet

I förra veckan röstades Acta ner i EU-parlamentet med överlägsen majoritet. Redan har det uppstått ett problem. I läckta dokument daterade februari 2012 kan man hitta flera kapitel som är kopierade ord för ord från Acta-avtalet i ett handelsavtal med Kanada kallat Ceta. Att textdelarna finns med i avtalet beror antagligen på att det förhandlats under en tid då alla inblandade förutsatt att Acta-avtalet skulle godkännas och att formuleringarna därmed skulle ha bäring på avtalet med Kanada.
Michael Geist befarar att om Ceta möter samma sorts proteststormar som Acta gjort, riskeras ett viktigt handelsavtal med Europa. Därför råder han Kanada att stryka Acta-delarna ur avtalet helt. Han är dessutom rädd för att EU-kommissionen kan komma att använda sig av detta som en bakdörr att krångla igenom Acta-avtalet.
EU-kommissionen skulle kunna använda sig av strategin att lyfta in Acta via Ceta, men i så fall var det med största sannolikhet inte planerat i Ceta-förhandlingarna. Det återstår att se vad avtalet med Kanada innehåller i kommande revideringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *