Arkiv för
EU

17 juni

Roaming-avgifterna i EU nära att möta sitt slut

800px-Banderas_europeas_en_la_Comisión_Europea

Foto: Amio Cajander cc-by-sa-2.0


 
Ajour.se har tidigare skrivit om planerna i EU om att slopa de dyra så kallade ”roaming-avgifterna”, alltså den extra avgift teleoperatörerna tar ut när användare som befinner sig i utlandet ringer, SMS:ar och surfar via en annan operatörs nät. Efter att alla 27 EU-kommissionärer nu röstat i frågan som vice ordförande Neelie Kroes lagt fram, verkar det som att roaming-avgifterna en gång för alla möter sitt slut.
Läs vidare →

31 maj

EU förbereder för att förbjuda extra surfavgift utomlands

Foto: Leoprieto

Foto: Leoprieto


Nu ska det inte kosta extra för att surfa utomlands i Europa. Löftet kommer från EU-kommisionären Neelie Kroes i Bryssel idag. Telekomföretag ska inte få ta ut en extra avgift när kunden är utomlands och tvingas använda så kallad ”roaming”, surfa via en annan operatörs nät.
– Jag vill att vi ska visa medborgarna att EU är relevant i deras liv. Att vi ordnade så att de digitala reglerna kom ikapp deras rättmätiga förväntningar, sade Kroes som härmed vill förverkliga idén om en enda europeisk telekommarknad, sa Neelie Kroes i Europaparlamentet rapporterar DN.
Insikten kom spontant när hon förberedde sitt tal. Förhoppningen är att kunna göra klart ett förslag till påsk 2014.

– Inom telekom, av alla sektorer, finns det inte plats för barriärer. Det heter world wide web av en anledning. Det finns ingen annan sektor i den ofullständiga europiska enskilda marknaden där barriärerna är så obehövliga och så höga. Tiden för förändring är nu, enligt Neelie Kroes (DN)

 

10 juli

EU-förhandlingar med Kanada innehåller delar av Acta-avtalet

I förra veckan röstades Acta ner i EU-parlamentet med överlägsen majoritet. Redan har det uppstått ett problem. I läckta dokument daterade februari 2012 kan man hitta flera kapitel som är kopierade ord för ord från Acta-avtalet i ett handelsavtal med Kanada kallat Ceta. Att textdelarna finns med i avtalet beror antagligen på att det förhandlats under en tid då alla inblandade förutsatt att Acta-avtalet skulle godkännas och att formuleringarna därmed skulle ha bäring på avtalet med Kanada.
Michael Geist befarar att om Ceta möter samma sorts proteststormar som Acta gjort, riskeras ett viktigt handelsavtal med Europa. Därför råder han Kanada att stryka Acta-delarna ur avtalet helt. Han är dessutom rädd för att EU-kommissionen kan komma att använda sig av detta som en bakdörr att krångla igenom Acta-avtalet.
EU-kommissionen skulle kunna använda sig av strategin att lyfta in Acta via Ceta, men i så fall var det med största sannolikhet inte planerat i Ceta-förhandlingarna. Det återstår att se vad avtalet med Kanada innehåller i kommande revideringar.

24 juni

"Forskning är en tjej-grej"

Ett stort samtalsämne just nu är ”Science: It’s a girl thing”. Projektet lanserades i Bryssel i torsdags, med vackra modeller som rullade fram i genomskinliga plastbubblor med glitter och glam och avslutades med ett ”raveparty”. Ett som kan antas i grunden vara ett välmenat projekt, att locka fler kvinnor till forskningssektorn, presenteras med en orgie av ytlighet och fluff. Läs vidare →

21 mars

5 punkter om datalagringsdirektivet för nybörjare

Idag debatteras datalagringsdirektivet i riksdagen och eftersom det diskuteras mycket i sociala medier om den här händelsen har flera som inte är så insatta i vad direktivet innebär efterlyst en enkel förklaring. Jag tänkte därför försöka att lista upp några de olika problemställningarna här, så enkelt som möjligt. Fyll gärna på med frågor och förklaringar i kommentarsfältet. Läs vidare →

15 mars

Ett direktiv för de nyfikna

En internationell nyhetsförmedlare – News International – hackade telefoner (inklusive en telefon tillhörande ett barn som var saknat) för att få information till artiklar. De har erkänt att de betalat poliser för att få tillgång till data.
En kvinnlig polis i Irland avlyssnade sin ex-pojkväns telefon och kollade hans data insamlad under datalagringsdirektivet. (Hon arbetar nu i en anti-terroristgrupp i den irländska poliskåren.) Läs vidare →

15 februari