Med Timbuktu som vapen mot rasismen

Idag har jag och många med mig delat det här klippet från Youtube, där demonstrerande nationalsocialister bombas med Timbuktus och Promoes fantastiska antirasistiska låt, Ge oss Sverige tillbaka.

Jag ställde några frågor till Nikke Lindqvist, som spelade in och lade upp klippet.

Varför gjorde du detta?

– Jag tycker verkligen illa om att se fascistiska organisationer marschera och brukar protestera mot dem under paroller som ”inga nazister på våra gator”. Jag tillhör inte de maskerade stenkastarna utan brukar snarare utgöra ett vuxet, lugnande inslag. På senare tid har ett barnvagnsburet sound system använts vid olika demonstrationer med påskriften ”den ljudiska konspirationen”. Det var från dem jag hämtade inspirationen i lördags.

– På lördagsmorgonen råkade jag, i Twitter-flödet få syn på en tweet från något av polisens konton om att en icke namngiven organisation hade fått tillstånd till en demonstration i mina kvarter och att man väntade eventuella motdemonstrationer. När jag frågade Twitter om vilka det var och fick svaret att det var Nationalsocialisterna som skulle marschera bestämde jag mig omedelbart för att använda mitt vardagsrumsfönster.

Berätta om genomförandet?

– Jag och sonen (@love_lin) möblerade om lite tillfälligt och ställde mina hyfsat kraftiga högtalare i vardagsrumsfönstret som vätter mot Fleminggatan. När demonstrationen kom runt hörnet från Kronobergsgatan satte Love på Promoes och Timbuktus Ge oss Sverige tillbaka på nästintill högsta volym.

Vilka blev reaktionerna?

– Reaktionerna från demonstranterna ser man tydligt på filmen. Jag tycker extra mycket om de två som tar ett par tveksamma danssteg. Det man inte ser, är reaktionerna från krogen under oss. Där klappade man i takt, bad oss höja volymen, och stod och dansade. När tåget gått förbi och låten var slut ställde sig folk och applåderade åt oss.

– Yngste sonen, som var ute i skärgården ringde hem och berättade att flera killar i hans handbollslag hade varit i krokarna och genast ringt upp honom för att säga vilken cool familj han har.

Tror du att detta är framtidens sätt att markera mot främlingsfientlighet och hatiska strömningar?

– Jag hoppas verkligen att vår insats kan inspirera fler framöver. Det vore ju fantastiskt om alla boende längs en demonstrationsgata ställde ut sina högtalare i fönstret. Tänk om man till och med kunde samordna musiken? Kanske med hjälp av en iPhone/Android-app mot Spotify-APIet kopplad till förstärkarna?