Med Timbuktu som vapen mot rasismen

Idag har jag och många med mig delat det här klippet från Youtube, där demonstrerande nationalsocialister bombas med Timbuktus och Promoes fantastiska antirasistiska låt, Ge oss Sverige tillbaka.

Jag ställde några frågor till Nikke Lindqvist, som spelade in och lade upp klippet.

Varför gjorde du detta?

– Jag tycker verkligen illa om att se fascistiska organisationer marschera och brukar protestera mot dem under paroller som ”inga nazister på våra gator”. Jag tillhör inte de maskerade stenkastarna utan brukar snarare utgöra ett vuxet, lugnande inslag. På senare tid har ett barnvagnsburet sound system använts vid olika demonstrationer med påskriften ”den ljudiska konspirationen”. Det var från dem jag hämtade inspirationen i lördags.
– På lördagsmorgonen råkade jag, i Twitter-flödet få syn på en tweet från något av polisens konton om att en icke namngiven organisation hade fått tillstånd till en demonstration i mina kvarter och att man väntade eventuella motdemonstrationer. När jag frågade Twitter om vilka det var och fick svaret att det var Nationalsocialisterna som skulle marschera bestämde jag mig omedelbart för att använda mitt vardagsrumsfönster.
Berätta om genomförandet?

– Jag och sonen (@love_lin) möblerade om lite tillfälligt och ställde mina hyfsat kraftiga högtalare i vardagsrumsfönstret som vätter mot Fleminggatan. När demonstrationen kom runt hörnet från Kronobergsgatan satte Love på Promoes och Timbuktus Ge oss Sverige tillbaka på nästintill högsta volym.
Vilka blev reaktionerna?

– Reaktionerna från demonstranterna ser man tydligt på filmen. Jag tycker extra mycket om de två som tar ett par tveksamma danssteg. Det man inte ser, är reaktionerna från krogen under oss. Där klappade man i takt, bad oss höja volymen, och stod och dansade. När tåget gått förbi och låten var slut ställde sig folk och applåderade åt oss.
– Yngste sonen, som var ute i skärgården ringde hem och berättade att flera killar i hans handbollslag hade varit i krokarna och genast ringt upp honom för att säga vilken cool familj han har.
Tror du att detta är framtidens sätt att markera mot främlingsfientlighet och hatiska strömningar?

– Jag hoppas verkligen att vår insats kan inspirera fler framöver. Det vore ju fantastiskt om alla boende längs en demonstrationsgata ställde ut sina högtalare i fönstret. Tänk om man till och med kunde samordna musiken? Kanske med hjälp av en iPhone/Android-app mot Spotify-APIet kopplad till förstärkarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. MrArboc says:

  *applåder*

 2. Fru Uggla says:

  trevlig grej, bra låt och tummen upp. Vänder mig dock mot titeln på videon ”Nazistsvin på Flemingsgatan”. Man kallar inte människor för svin -just för att inte använda nazismens kategorisering av att vissa inte skulle vara att betrakta som människor (utan svin, grisar, ohyra, lägre stående etc etc).

  • Niclas says:

   Att kalla andra för ”svin” bidrar bara till avhumanisering och ökade motsättningar.
   Mjuka musikprotester av den här sorten slår långt hårdare än gatstenar.

   • Pi Enell says:

    Det verkar som nikkelins främst intresse är att jsut skapa motsättningar och konflikter. Inte ens SD eller andra nationalistiska partiet kallar sina meningsmotståndare för svin eller liknande. Pinsamt, nikkelin.

  • Fru Uggla says:

   Jag är nyfiken vad tummen ner vänder sig mot. Är det mot att jag tyckte den musikaliska motdemonstrationen var ett bra initiativ eller var det att jag påpekade den obetänksamma titeln ”nazistsvin”? Jag förstår att man kan uppröras av nazister, råa kapitalister, diktatorer, mördare etc etc, och ta till kraftuttryck i stundens hetta, men faktum kvartsår: Själva kärnan i en antinazistisk hållning måste ju vara att man inte omänskliggör andra människor genom att kalla dem svin, apor, kackerlackor, råttor, monster, grisar, hundar, nummer eller liknande. Det var ju just det synsättet på människor som möjliggjorde förintelsen. Det är för de flesta tabu att döda en annan människa. En gris eller ett nummer kan man däremot ”avliva”. För de som inte tror på våld och splittring utan förståelse och allas lika värde är det av yttersta vikt hur språket används för det är den metod vi har.
   Lisa Åstrand

   • Jon says:

    Liknelser mellan människor och djur är vanliga i en rad sammanhang, utan att det för den skull är avhumaniserande och syfta till avlivning – det handlar om metaforer. Så också i detta fall. Det är en helt annan sak att peka ut en grupp människor och kalla dem ohyra eller parasiter – och faktiskt bokstavligt talat mena det. Så det blir tummen upp från mig för användningen av ”Nazistsvin” även om det inte är speciellt trevligt – för det är vad de är, bildligt talat. Den benämningen har det historiskt gjort sig förtjänta av.

    • Paradigm says:

     Med risk för att bli lite språkpolis så är det knappast någon som kallar en grupp människor för ohyra och menar det bokstavligen. I så fall menar man ju att gruppen ifråga bokstavligt talat är insekter. Och då skulle man snarare vända sig till Anticimex med sina klagomål : )

     • Paradigm: (med risk för att bli historiepolis)Jo. Nazister gjorde det. Och utrotade de icke-önskvärda ”arterna” med Zyklon B. Det är ju helt obegripligt och så fruktansvärt ledsamt att man beter sig som anticimex mot andra människor men de gjorde faktiskt det. Därför är det så viktigt när man debatterar mot nazism att man inte själv använder såna metaforer. Av respekt för offren.
      Holocaust är ju det yttersta beviset på var man hamnar när man demon/animaliserar människor. Därför viktigt när man debatterar nazism att vara gott föredöme. F.ö tycker jag Nikkelins motdemonstration var föredömlig får jag understryka.

     • Paradigm says:

      Nej, nej och nej. Bokstavligt betyder i ordets direkta och ursprungliga mening. Och du verkar ju lite medveten om detta när du skriver att det är viktigt att ”man inte själv använder såna metaforer”. Problemet här är att Jon använder uttrycket ”bokstavligt talat” som en förstärking. Som kvinnan i matlagningsprogrammet i tv som sa ”I’m literally cooking for my life here” eller när sportreporten sa att någon bokstavligt talat petat ned Tiger Woods från förstaplatsen och så vidare. Ingen dödar kvinnan om hon lagar dålig mat, ingen knuffade på Woods och ingen nazist trodde att judarna var insekter, annat än någon enstaka psykotisk typ kanske.

     • Jon says:

      Ohyra syftar nu inte enbart på insekter. Antisemiten Paul Lagarde (död 1891) förklarade till exempel att judarna var ”ohyra” och skrev: ”Med trikiner och baciller förhandlar man inte. Trikiner och baciller uppfostras inte heller, de förintas så snabbt och grundligt som möjligt.” Logiskt nog användes Zyklon B, ett bekämpningsmedel för skadedjur, senare av nazisterna för att döda judar mfl. Tyder detta på en bokstavlig eller metaforisk användning av ordet ”ohyra”?

     • Paradigm says:

      Ja, jag anser det självklart att Lagarde talar bildligt. Alternativet är en föreställning om primitiva organismer som kan tala, tänka, skaffa sig högre utbildning och bli listiga bankirer. Det faller på sin egen orimlighet. Om han menar bokstavligen så är han ju rimligen sinnesförvirrad och hamnar långt från nazisternas ståndpunkt som ju var att judarna var en underlägsen ras, alltså människor.

    • Ja absolut kan man använda djurmetaforer utan att mena att man prompt måste avliva, utrota, jag använder ordet svin själv titt som tätt när jag tyckt någon varit riktigt taskig, även jag för alldel inte tycker det är så moget av mig. Men jag är noga med att inte använda det språket just om jag vill hävda en antinazistisk ståndpunkt. Eftersom nazismen går ut på att devalvera människovärdet så bör man i kritk av just den företeelsen vara noga med att hävda människovärdet och inte hamna i samma logik som de. Nazismens brott och ideologi är för stort och allvarligt för att sänka sig till deras mentala retorik. Smutskastning av deras ideologi, javisst, där ska man inte hålla inne med sin avsky, men inte förväxla ideologin med människan. Nuförtiden håller ju t.o.m SD inne med såna djurmetaforer för att bli betraktade som rumsrena. Låt inte oss inte vara sämre än de. Blev mycket de och vi här…

     • Linnea says:

      Jag tycker inte att djurmetaforer per automatik är mer ”avhumaniserande” än vanliga icke-djurrelaterade tillmälen – det är ganska stor skillnad på att kalla någon svin, och att kalla någon kackerlacka eller ohyra. Ett svin är någon som beter sig svinigt, i paritet med ord som skitstövel eller idiot kanske, definitivt ett agerande subjekt. Ohyra däremot… helt andra konnotationer – något som genom sin blotta existens är äckligt och oönskat, och som behöver utrotas. I paritet (för att lämna djurvärlden) med ”cancersvulst” och ”smuts”.
      Jag kan tycka (och ibland säga) att folk (jag undviker att göra några skarpa gruppindelningar här) är skitstövlar, eller puckon, eller svin ( – men aldrig cancersvulster, kackerlackor eller smuts!). Men jag ser dem inte som mindre berättigade (till sina åsikter och till sina liv) eller mindre mänskliga för det. Och jag vågar nog påstå att det inte är någon slippery slope som till slut kommer leda till att jag börjar bygga gaskammare.

     • Niclas says:

      Niclas Sennertegs bok Ord som dödar: Om folkmord och propaganda
      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2792&artikel=4062051

     • Linnea says:

      Okej jag ska sluta säga svin så jag inte råkar börja folkmörda. Men skitstövel går bra eller?

     • Linnea says:

      (Du får ursäkta att jag raljerar, men jag tycker att ditt sätt att svara, och vad du implicerar, var snudd på oförskämt (även om du säkert inte menade det så). Jag håller med om att det finns all anledning att fundera över hur man uttrycker sig. ”Skjut en snut” eller ”döda Reinfeldt” tycker jag inte är acceptabelt, liksom att kalla en folkgrupp för ohyra. Men jag tycker också att man ska vara försiktig med vilka anklagelser, implicita eller direkta, man slungar ur sig. ”Nu gör du som nazisterna gjorde”, till exempel. Eller ”sådär börjar ett folkmord”. Sådana tunga paralleller bör man vara försiktig med att dra – och när de flödar så fort någon säger ”svin” (är det verkligen där gränsen för ”hatretorik” går? råder det konsensus om det?) undrar jag om vi inte har en situation där det ropas varg. Ännu mer så när de dyker upp bara jag (hyfsat sakligt) DISKUTERAR användandet av ordet.
      Som sagt. Jag tycker det är bra och viktigt att fortlöpande diskutera språkbruk. Men man kan ju försöka att inte dra in Förintelsen om det inte är absolut nödvändigt. Ingen vill bli mätt med den måttstocken.)

 3. Han är härlig den där Nikke!
  Hur är det med facebook-kopplingen? Det ska ju gå att lyssna mer eller mindre samtidigt genom att klicka på play när det står att någon lyssnar på en låt. Hur exakt är den?

 4. Pi Enell says:

  Herregud vilket non-event. En vänstertwittrare spelar lite musik framför en ännu mer ointressant demonstration – och twittereliten blir eld och lågor. Ajour framstår än mer som en patetisk kulturrelativistisk sörja för bloggvänstern att frottera i…
  Vilka är det som demonstrerar, förresten?

  • Läs beskrivningen på YouTube-klippet så ser du nog. Och vänster? Allt till vänster om KD i din värld eller?

   • Pi Enell says:

    Det framgick att du tyckte att det handlade om svin, åtminstone.
    ”Det är två grupper som demonstrerar Nationalsocialisterna och Right Wing Recistance.”
    Jag googlar men hittar inget vettigt. Nationalsocialisterna – syftar du på NSF, Nationaldemokraterna, eller något annat? När jag söker på Right Wing Resistance (snygg felstavning av dig), får jag bara träffar som säger att det är en fejkgrupp?

    • Helena says:

     Läser du mer än de första fyra posterna på Google (varav två dessutom är flashbacktrådar…) ser du att det verkar finnas ganska mycket evidens för att det finns en sådan organisation. Dock ej baserad i Sverige vad det verkar.

    • Jon says:

     Av fanorna att döma så är det Svenskarnas Parti som går med gamla fanor från tiden då de fortfarande hette Nationalsocialistisk Front, förutsatt att bilderna är nya. Nazister alltså. Svin i min värld i alla fall, bildligt talat.

 5. Andreas says:

  Finna en app i spotify som heter soundrop som fixar det han efterfrågar.

 6. Fredrik says:

  Där argumenten tar slut tar musiken vid? Helt klart ett intellektuellt uppsving jämfört med de vuvuzelor och stenar som vänstern brukar vanligtvis.

 7. […] Mymlans artikel om Nikke Lindqvists motdemonstrationen här! Dela det här:TwitterFacebookGillaGillaBli först att gilla Det här inlägget postades i fint!, […]

 8. Helena says:

  Fantastiskt bra! Eloge till Nikke Lindqvist!

 9. maia hirasawa says:

  frågan är dock om ord som svin osv gör att folk lägger nazismen på hyllan. Jag tror inte det

 10. Kurt says:

  Gillar Promoes textdel ”jag vill inte ha era traditioner”, om jag skulle säga det fast menat mot t.ex. somalier och andra invandrare hade det blivit hus i helvete.
  Vi behöver faktiskt inte självhata oss bara för att vi är svenskar, vi har många fina traditioner. Gillar inte rasism, speciellt inte självrasismen som många svenska har.
  Mvh och en riktigt skön motdemonstration (minus på att du sträckte ut fingret, du är fem år?)

 11. Alice says:

  Så sjuukt bra gjort!!