Microsoft lanserar ett eget socialt nätverk

Facebooks framgång verkar ha gjort de stora drakarna i IT-branschen lite skakiga. Först var det Google som skulle utmana med sitt Google+. Nu är det Microsoft som lanserar sitt So.cl (uttalas ”social”). Målgruppen för tjänsten är amerikanska högskolestudenter, men jag gissar att Microsoft har större planer för sin skapelse i framtiden.
So.cl är framför allt en social söktjänst. När du som användare skriver in en sökfras blir den samtidigt offentlig. Tanken är att studenter som jobbar med liknande saker ska dra nytta av varandras sökningar. Tekniken bygger på Microsofts sökmotor Bing. Precis som på Pinterest kan du samla och dela saker du gillar. Utöver den sociala sökfunktionen finns något som kallas Video Party. Det verkar vara en karbonkopia av Hangouts i Google+, alltså möjlighet att videochatta med många personer samtidigt.
Med tanke på att fokus ligger på socialt sök och videochatt, så tolkar jag det som att Microsoft framför allt vill konkurrera med Google+. Google håller på att integrera sociala aspekter i sin vanliga sökfunktion, vilket kommer förändra sättet vi söker på i framtiden. Det kommer bli allt viktigare att jobba med optimering av sociala profiler och nätverkande för att synas högt i Googles sökmotor. Denna trend vill nu Microsoft haka på.
Det jag själv tycker är tilltalande är att Microsoft väljer att separera socialt sök (So.cl) från vanligt sök (Bing). Det gör det enklare för mig som användare att välja om jag vill ha rekommendationer (So.cl) eller om jag vill ha en ren sökfunktion (Bing). Tyvärr är Microsofts sökmotor Bing inte lika bra som Googles sökmotor, men jag tycker det är positivt med konkurrens på detta område då Google är så dominerande.
Introduktionsfilm:

TEXT: Pontus Löf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hmm says:

  Känner också ett behov av ett alternativ till google. De är lite för styrda åt att föröka gissa vad det är jag vill ha så även när jag gör en avancerad sökning så är det plågsamt jobbigt att få de resultat som jag faktiskt vill ha och inte vad google tror att jag vill ha.

 2. Remi says:

  ”Facebooks framgång verkar ha gjort de stora drakarna i IT-branschen lite skakiga.”
  Vad? Microsoft äger och kontrollerar en röststark post i Facebook. Detta är anledningen till den täta integreringen mellan MSN Live, Bing och Facebook. Och anledningen till att Skype (som Microsoft äger) integrerats i Facebook.
  Pinsamt Ajour.

  • Pontus Löf says:

   Absolut, men det handlar inte artikeln om. Det som Microsoft vill haka på är den sociala trenden. De är rädda för att tappa mark om de inte hakar på den trend som Facebook skapat. Dels genom att köpa in sig i FB, dels genom att skapa so.cl.

  • Deeped says:

   Faktiskt inte samma sak. MS har redan tidigare ett tjog sociala nätverk.

 3. […] Det finns även en funktion för videochat, likt Google+ så kallade Hangout. Microsoft kallar själva So.cl för ”A new research experience for students”. Tanken är alltså att studenter som söker efter liknande saker ska hitta och lära av varandra. Se Microsofts introduktionsvideo och läs mer på t ex svenska nyhetssajten Ajour. […]