Mobbningssimulatorn – dagens garv eller ögonöppnare?

Idag har mobbningssimulatorn spridits som en löpeld på Facebook. Det är en app som gör att ens facebookvägg förvandlas till en plats där ens vänner skriver elaka saker om en, kommenterar bilder och lägger upp videos, bland annat en där man får se ens kompisar elda upp en bild föreställande en själv, och samtidigt säger en massa elaka saker.

Det är Friends som ligger bakom kampanjen som syftar till att man ska få förståelse och sätta sig in i hur det är att vara mobbad på nätet.

Simulatorn väcker såklart många tankar och känslor. Jag har sett många som delat och blivit väldigt illa berörda när de testat och fått ett gäng fula tillmälen kastade på sig. Tyvärr är det inte så jag känner. Tyvärr skrattar jag högt när jag testar simulatorn, eftersom de elakheter som postas är så osannolika och bisarra. Och jag har sett fler som reagerat på liknande sätt. Risken är att appen förlöjligar och tar fokus från det verkliga problemet och får stå för dagens flatgarv snarare än fungera som ögonöppnare.

Förmodligen är inte appen tänkt att användas av fyrtioåriga kvinnor, för det är då det blir så här märkligt. Eftersom appen använder slumpade bilder kan kombinationen av bild och kommentarer bli högst absurd, så att det är omöjligt att inte skratta. Dessutom går det fort. Det postas en stor mängd statusar, bilder och kommentarer på bara några minuter, och den överväldigande mängden gör det hela ännu mer absurt och skrattretande. Kanske fungerar den bättre på ungdomar, men även då är jag ytterst tveksam. Och måste få ställa frågan: varför är man facebookvän med personer som är så elaka mot en? Är det verklighetstroget?

Kanske är det bara jag som är cynisk och har rå humor. Jag skulle självklart inte skratta om jag såg autentiska exempel på nätmobbning. De gånger jag ramlar över sådant, vilket händer då och då, blir jag otroligt illa berörd.

Och om det på något sätt är oklart: skärmdumparna är alltså från generatorn. Ingen av personerna har skrivit påståendena själva, de har slumpats fram av generatorn.