Mobbningssimulatorn – dagens garv eller ögonöppnare?

Idag har mobbningssimulatorn spridits som en löpeld på Facebook. Det är en app som gör att ens facebookvägg förvandlas till en plats där ens vänner skriver elaka saker om en, kommenterar bilder och lägger upp videos, bland annat en där man får se ens kompisar elda upp en bild föreställande en själv, och samtidigt säger en massa elaka saker.
Det är Friends som ligger bakom kampanjen som syftar till att man ska få förståelse och sätta sig in i hur det är att vara mobbad på nätet.
Simulatorn väcker såklart många tankar och känslor. Jag har sett många som delat och blivit väldigt illa berörda när de testat och fått ett gäng fula tillmälen kastade på sig. Tyvärr är det inte så jag känner. Tyvärr skrattar jag högt när jag testar simulatorn, eftersom de elakheter som postas är så osannolika och bisarra. Och jag har sett fler som reagerat på liknande sätt. Risken är att appen förlöjligar och tar fokus från det verkliga problemet och får stå för dagens flatgarv snarare än fungera som ögonöppnare.Förmodligen är inte appen tänkt att användas av fyrtioåriga kvinnor, för det är då det blir så här märkligt. Eftersom appen använder slumpade bilder kan kombinationen av bild och kommentarer bli högst absurd, så att det är omöjligt att inte skratta. Dessutom går det fort. Det postas en stor mängd statusar, bilder och kommentarer på bara några minuter, och den överväldigande mängden gör det hela ännu mer absurt och skrattretande. Kanske fungerar den bättre på ungdomar, men även då är jag ytterst tveksam. Och måste få ställa frågan: varför är man facebookvän med personer som är så elaka mot en? Är det verklighetstroget?
Kanske är det bara jag som är cynisk och har rå humor. Jag skulle självklart inte skratta om jag såg autentiska exempel på nätmobbning. De gånger jag ramlar över sådant, vilket händer då och då, blir jag otroligt illa berörd.
Och om det på något sätt är oklart: skärmdumparna är alltså från generatorn. Ingen av personerna har skrivit påståendena själva, de har slumpats fram av generatorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. C says:

  För mig som har varit med om det när jag var liten, om än i analog form, så var det definitivt inget jag skrattade åt. Det är klart att det blir absurt när folk man känner plötsligt säger helt out-of-contextgrejor (eller som i mitt fall med rätt många vänner som inte pratar svenska, men som plötsligt är duktiga på svenska förolämpningar), men testa istället att titta på någon annans Mobbningsapp-genererade flöde.

  • Mmm jag förstår absolut att den sortens igenkänning gör det svårt att skratta. Grejen är väl att appen riktar sig till personer utan liknande erfarenheter, för att de ska förstå/sätta sig in i. Jag ska be sonen testa senare så jag kan kolla hur det ser ut i annan kontext.

 2. Olle Cox says:

  Vi vill visa hur det kan se ut för barn och unga, vi vill beröra och på det sättet få människor att reagera och agera.
  En person som tidigare varit utsatt sa till oss när hon testat mobbningssimulatorn ”Det var precis så här jag hade det – tack för att ni visar min verklighet”. Det får i alla fall mig att sätta skrattet i halsen.
  /Olle Cox, Nätexpert på Stiftelsen Friends

  • C says:

   Det kan vara som Sofia skriver här ovan, att det som är självklart för den som varit med om det, inte går fram för den som aldrig upplevt det.

 3. Molly says:

  Du skriver att du skrattar när du använder simulatorns…. För att hela situationen är så bisarr och overklig. Nätmobbning är verklighet. Det du skrattar åt är många, många barns vardag.
  Stöd Friends i deras kamp mot mobbning istället för att förlöjliga den. Att den lilla flickan på sparken skulle kallas hora verkar otroligt för dig, men det är en chans att det är precis vad någon kommer skriva på hennes profilbild på nätet om 10 år. Nätmobbning är inte så långt bort som du verkar tro.