Mystisk Youtubepostare: "Ge mig 5 miljoner – annars avslöjar jag vad jag hittat i pyramiderna"

’https://www.youtube.com/watch?v=iM68NZ2vFHA” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Egypten är förmodligen det populärkulturellt mest mystiska landet i världen. Det senaste årets demokratikamp har flyttat en del av omvärldens fokus på landets förbannelser, mumier och fascinerande historia till de nu levande – och lidande – medborgarna i landet, men fortfarande dyker en och annan romantiskt Indiana Jones-doftande nyhet upp i flödet. Senast när Aftonbladet uppmärksammade att pyramiderna i Giza stängdes ”efter ritualrykten” den 11/11-11. Och helt i enlighet med den trenden har en person nu laddat upp en film på Youtube där man ser honom packa ned en radiostyrd kamerabil i sin väska, flyga till Egypten och släppa in den i en pyramid. Mer får man inte se. Men han lovar ladda upp resten av filmen 30 dagar efter uppladdningsdatumet – om inte $5 miljoner förs över till hans konto. ”Jag vill bara sälja min tystnad”, skriver han i klippets faktaruta, och taggar klippet med fantasieggande ord som ”secret”, ”ancient”, ”conspiracy” och ”discovery”. En tydlig fingervisning mot vad detta handlar om.

Nedräkningen på hemsidan


Mannen bakom klippet, som hållit sig upptagen med att skaffa sin mystiska youtubefilm såväl en hemsida som en facebooksida och ett twitterkonto, ger inga övriga ledtrådar till vad hans upptäckt kan tänkas gå ut på. Men alla som är bekant med den äventyrsfilmsdramaturgi som hans påfund går i linje med, där mysterier i Egypten och gåtfulla pengaöverföringar är lag, inser att det här är lite för bra för att vara sant. Tankarna går till den virala kampanj som föregick jättesuccén Blair Witch Projekt, där en hemsida fick folk att tro att karaktärerna i filmen faktiskt var försvunna i spökskogen. Det doftar fejk, eller åtminstone reklamkampanj, för att vara ärlig. Men icke desto mindre pågår diskussionerna för fullt på forum världen över, bland annat på det kända foliehattstillhållet Above Top Secret, alternative reality gaming-forumet Unfiction och på vårt egna svenska Flashback. Och här sitter ju jag och skriver om det. Det vore dessutom en lögn att påstå att jag inte med spänning ser fram mot den 17 december, då youtubepostaren ju ska släppa resten av materialet om inga fem miljoner dykt upp på hans konto. Så nog har det fått lite genomslag alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. svärmor says:

    Dags för ”Tintin i Egypten”

  2. Joseph says:

    Jag blev mest imponerad över hur en person kan hantera den här formen av POV-filmande utan åtminstone en assistent eller en väldigt, väldigt dyr rigg. Sen håller kameran total fokus hela tiden trots konstant rörelse. Luktar påkostad fejk.

  3. Fredrik says:

    Att Nicolas Cage ska hålla på…