Arkiv för
Egypten

13 augusti

Mina guldkorn från OS i London (del1)

Två veckor av intensivt sporttittande är över. Vi har alla olika upplevelser av veckan, sett olika saker, känt olika saker. I en serie texter skriver Ajour-redaktionen sin upplevelse av hur de upplevt OS. Höjdpunkter, skämspunkter och intressanta länkar. Se alla delar här.


Tänk att springa 1500 meter och hålla andan samtidigt. Dessutom måste du också le och vara synkroniserad dina rörelser med andra. Det är vad konstsim går ut på. Sporten som ofta blivit ganska hånad kräver otroliga insatser från alla vältränade atleter. Det kanske är lätt att göra narr av dem men sporten betyder mer än man kan tro.
I år är Egypten med som enda arabland och tävlar i konstsimmet med sin 8-mannatrupp. Helt okontroversiellt är det inte att tävla som kvinna. Tjejerna får höra att det inte är lämpligt att tävla i den här sporten. Därför tycker jag det är extra häftigt att det egyptiska laget tog sig ända till London och lyckades uppnå sitt mål att inte komma sist i finalen.
Allt detta går att se i ett klipp om konstsim på Svt Play: Linds London

20 november

Mystisk Youtubepostare: "Ge mig 5 miljoner – annars avslöjar jag vad jag hittat i pyramiderna"

’https://www.youtube.com/watch?v=iM68NZ2vFHA” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Egypten är förmodligen det populärkulturellt mest mystiska landet i världen. Det senaste årets demokratikamp har flyttat en del av omvärldens fokus på landets förbannelser, mumier och fascinerande historia till de nu levande – och lidande – medborgarna i landet, men fortfarande dyker en och annan romantiskt Indiana Jones-doftande nyhet upp i flödet. Senast när Aftonbladet uppmärksammade att pyramiderna i Giza stängdes ”efter ritualrykten” den 11/11-11. Och helt i enlighet med den trenden har en person nu laddat upp en film på Youtube där man ser honom packa ned en radiostyrd kamerabil i sin väska, flyga till Egypten och släppa in den i en pyramid. Mer får man inte se. Men han lovar ladda upp resten av filmen 30 dagar efter uppladdningsdatumet – om inte $5 miljoner förs över till hans konto. ”Jag vill bara sälja min tystnad”, skriver han i klippets faktaruta, och taggar klippet med fantasieggande ord som ”secret”, ”ancient”, ”conspiracy” och ”discovery”. En tydlig fingervisning mot vad detta handlar om.
Läs vidare →

Rebecka Carlsson instängd i källare i två timmar efter tårgasattack i Kairo

Under fredagen samlades hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo för demonstrationer. Läget var lugnt, men på lördagen blev det våldsammare. Den egyptiska hälsomyndigheten rapporterar 700 skadade och en död. Enligt uppgifter på Twitter och Al Jazeera ska minst två personer ha dödats.
Vi har talat med Björn Lindgren och Rebecka Carlsson, båda språkrör för Grön Ungdom som befinner sig i Kairo för att stötta egyptiska ungdomspolitiker inför första omgången av parlamentsvalet som är sagt ska hållas den 28 november.
Läs vidare →