Rebecka Carlsson instängd i källare i två timmar efter tårgasattack i Kairo

Under fredagen samlades hundratusentals människor på Tahrirtorget i Kairo för demonstrationer. Läget var lugnt, men på lördagen blev det våldsammare. Den egyptiska hälsomyndigheten rapporterar 700 skadade och en död. Enligt uppgifter på Twitter och Al Jazeera ska minst två personer ha dödats.
Vi har talat med Björn Lindgren och Rebecka Carlsson, båda språkrör för Grön Ungdom som befinner sig i Kairo för att stötta egyptiska ungdomspolitiker inför första omgången av parlamentsvalet som är sagt ska hållas den 28 november.

De var på Tahrirtorget natten till lördagen och då var det lugnt trots de enorma mängder människor som funnits där under fredagen.
– Jag blev nästan lite besviken för att där var så lite folk och tänkte att revolutionen kanske håller på att tappa kraft, säger Rebecka Carlsson.

På lördagen var det mer folk ute, och när Rebecka kom till torget på eftermiddagen såg hon en polisbil med sönderslagna rutor som ej funnits där under natten. Demonstranterna var till skillnad från under fredagen utrustade med gasmasker och diverse tillhyggen, och det fanns högar med stenar som de kastade på varandra.
– Ett problem är att det pratas om folk som skickas ut bland demonstranterna, civilklädda poliser, som är där för att trappa upp våldet, säger Rebecka. Det är ingen som vet vem som börjar.
Rebecka stannade på torget och filmade när våldsamheterna trappades upp, men när det blev för våldsamt sprang hon därifrån och tog sin in på ett café några hundra meter från torget. Polis kom efter och började skjuta tårgas utanför som trängde in i caféet.
– Jag kände hur det började sticka i halsen och blev svårt att andas. De som ägde caféet bommade för med plåt och ställde sig redo med basebollträn. Sedan fick alla i caféet gå ner i källaren, där vi väntade i två timmar. Där fanns ingen internetuppkoppling, vi såg ingenting, hörde bara att folk bultade på utanför.

Var du rädd?
– Jag fick så mycket adrenalin och var förvånansvärt lugn när jag var där.
Efter ett par timmar släpptes Rebecka och de andra som var instängda i caféet ut och då var det betydligt lugnare. Då begav sig också Björn Lindgren ner till Tahrirtorget och då var det lugnt, och han kunde gå omkring och prata med folk som var där.
– Men vi är oroliga för flera av våra vänner som vi vet befann sig där de värsta sammandrabbningarna var. Vi vet också att de inte är de som ger sig och springer därifrån i första taget.
Militärrådet som tagit över makten efter Mubaraks avgång har lovat att lämna ifrån sig makten efter demokratiska val som alltså ska inledas nästa helg. Men nu talas det om att skjuta upp valet, och det är många som inte litar på att de ska lämna ifrån sig makten. Dessutom är det fortfarande flera av Mubaraks nyckelpersoner som sitter kvar och som även höjt sina löner vilket uppfattas som provocerande. Samtidigt är transparensen undermålig, medborgarna får bristfällig information och medierna är väldigt vinklade och styrda av militärrådet.
– Demonstranterna är också upprörda över att civila ställs till svars i militärdomstol, något som inte är acceptabelt i ett demokratiskt land, säger Rebecka Carlsson. Jag trodde ju att revolutionen ägde rum i våras, men inser nu att den pågår än och kanske kommer att fortsätta i åratal.
– Det är väldigt viktigt för egyptierna och demokratiprocessen att omvärlden inte glömmer utan fortsätter hålla koll och sätta press, säger Björn Lindgren. Det är därför vi är här, för att stötta våra vänner men också för att uppmärksamma omvärlden på vad som händer här. Revolutionen är långt ifrån över.
Rebecka uppdaterar i sin blogg här, och finns på Twitter. Bilden ovan är tagen av Rebecka Carlsson. Björn twittrar också.
Dokumentationen och flödet kring vad som hänt på runt om Tahrirtorget är ganska omfattande. Egyptisk TV har sänt live från området nästan hela kvällen. På Bambuser finns ett antal klipp och livesändningar ploppar upp hela tiden. Mosa’ab Elshamy befann sig mitt i kravallerna och har delat med sig av en mängd foton på Flickr.
Al Jazeera rapporterar löpande i sin liveblogg.
På plats finns / har funnits ett gäng twittrare. Bland dem bör nämnas Gregg Carlstrom från Al Jazeera, Egyptocracy som fotat på ett fältsjukhus, Bel Trew som är frilansjournalist i Kairo och Moataz Shaaban som är på väg tillbaka till torget just nu.
Från svenskt håll har vi sett reaktioner från bland andra utrikesminister Carl Bildt.

Uppdaterat 02.40: Följ också bloggaren/journalisten Wael Abbas. Han twittrade precis denna tweet:

Och strax efteråt denna:

För omfattande witterflöde från Tahrirtorget finns hashtaggen #tahrir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Rebecka Carlsson instängd i källare i två timmar efter tårgasattack i Kairo […]

  2. […] Ajour: Rebecka Carlsson instängd i källare i två timmar efter tårgasattack i Kairo […]

  3. […] Första omgången av parlamentsvalet i Egypten närmar sig, och med det ökar också oroligheterna bland demonstranter på Tahrirtorget. Här en del från gårdagen och natten. […]