Varje år möts tusentals kristna i Kungsträdgården i Stockholm för en ”Jesusmanifestation” som ska visa på att man är många troende i landet. Men i år stannar det inte där. Klockan 20.00 ikväll mobiliserar tusentals kristna för att storma debattforum och tidningar på nätet.
– Vi gapskrattar. Det här var det knasigaste vi någonsin hört, säger Karin Lindblom, Aftonbladet debatt.
Initiativet kallas ”Jesusmanifestationen On-Line” och ska visa att kyrkan är närvarande på nätet.
– Vi kristna är kraftigt underrepresenterade online när det gäller att prata om vår tro. Det här är ett av säkert många olika sätt som man kan försöka få igång det, säger Johan Eriksson från Elimkyrkan i Stockholm som tagit initiativet.
De som ”tycker att Jesus behöver finnas mer på Internet” uppmanas i en utförlig manual gå till Aftonbladets och DN:s debattsidor, klicka på första artikeln på sidan och lägga upp sitt en berättelse från sitt kristna live, ett ”vittnesbörd”, i kommentarsfältet.
Aktionen går av stapeln kl. 20:00 och förutom Aftonbladet och DN siktar Jesusmanifestationen även in sig på forumet Familjeliv.se, Blocket samt fem av Sveriges största bloggar.
– Det här är inte för att provocera. Är man kristen så lever man med tron att Jesus är någonting som alla behöver. Då vill man självklart att fler ska upptäcka tron. Jag menar inte att vi sitter på ett svar på vad som är rätt sätt att göra saker på, men jag ser inte att vi gör något fel.
Finns det inte en risk att ni förmedlar en bild av kristna som påstridiga?
– Det tror jag är en risk, men kristna har inte fallit i påstridighetsdiket. Snarare tvärtom, säger Johan Eriksson.
Johan berättar att han kom till tro efter att en klasskompis i gymnasiet tjatat oavbrutet på honom om att följa med till kyrkan.
– Han tjatade säkert 30-40 gånger under loppet av några veckor, helt utan fingertoppskänsla. Nu är jag jättetacksam för det, men det är svårt att säga innan vad som är rätt och fel sätt.
När Ajour ringer upp Karin Lindblom, debattredaktör på Aftonbladet, och berättar om satsningen kallar hon på sin kollega.
– Vi gapskrattar. Det här var det knasigaste vi någonsin hört.
Även om vittnesbörden skulle vara helt irrelevanta för debattartiklarna så har Aftonbladet högt i tak.
– I och för sig står det i våra regler att kommentaren ska ha med saken att göra, men vi brukar vara ganska liberala. Så länge man inte är ”ful” och bryter mot andra regler så kan jag inte tänka mig att vi kommer reagera jättemycket. Det här låter som att det skulle vara kul att studera som ett experiment även från vår sida, säger Karin Lindblom och skrattar.
Har du något förslag på ett bättre sätt att sprida budskapet än att spamma nyhetssajter?
– Det här är väl en ganska bra idé? Jag tycker det låter som en rolig gerillaaktion. Men det är klart, vi har ju våra regler, så vi får väl se helt enkelt. Det beror på hur stort problemet är. Det händer ju ibland att vi blir utsatta för kampanjer, och då hanterar man dem allt eftersom.
TEXT: Johan Borg
Följ @moenia