Orrenius har skrivit årets bästa sportreportage – om okände Benny Lekström


Det var fullmåne i natt och jag kunde inte sova. Låg och vred och vände mig tills jag till slut tog upp mobiltelefonen och läste varenda länk jag kom över. I mejl, Facebook och på Twitter. Det var då jag ramlade över Johan Orrenius blogg.
Johan Orrenius är sportkrönikör på Expressen. Alltid väldigt bra, skarp och med nya perspektiv. Han har börjat blogga på senare tid och har en annorlunda ingång på bloggen. Skriver högpresterande inlägg, sällan nåt hafsigt, eller på slentrian.
Så också med hans långa bloggpost ”Balladen om Benny”.
Det handlar om fotbollsmålvakten Benny Lekström. Okänd för de flesta utom de mest inbitna, eller hammarbyarna. Spelat i Allsvenskan ett tag, men fick inte förlängt kontrakt. Han blev kontraktlös. Orrenius sympatiserar med Benny. Till den grad att han känner sig jävig, närmast oförmögen att porträttera honom eller situationen rättvis.
I ett stycke i bloggposten skriver han:

Kanske spelade det in att jag visste att ingen av mina chefer skulle tända på ett reportage om en arbetslös målvakt som till slut tvingas lägga av och försöka återvända till snickeriet. Om det fanns jobb där, vill säga.
Dessutom kände jag mig inte som en journalist när jag pratade med Benny. Jag gillade honom verkligen. Hans lågmälda sätt tilltalade mig och hans kamp för ett jobb var drabbande. Med åren har jag träffat mängder av bortskämda spelare som fikar sig igenom dagarna och ändå gnäller över tillvaron. Benny var något helt annat. Som vilken kämpande arbetslös pappa som helst, bara det att han råkade vara fotbollsspelare.

Så Johan Orrenius publicerar inte reportaget. Det är fortfarande inte publicerat.
Men det är det vackraste sportreportage jag läst i år.
Det handlar inte så mycket om sport, det handlar mer om en bransch, om känslor, om en kamp och en person som inte kan värja sig från att involveras.
Det är en uppvisning om hur vackert saker blir när reportern och hans känslor själv får tar plats i reportaget. Får bli jävig, får skriva om sådant som berör just den reportern.
Tänk så mycket mer vi borde ha av det här, så mycket mer jag vill läsa sådant här.
Läs – det är fängslande från första stund.
http://bloggar.expressen.se/orrenius/2012/02/balladen-om-benny/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Sc says:

  Ja, han är knappast så okänd för oss bajare

 2. Mjömark says:

  Jag hoppas att du inte insuinerar att fullmånen hade något med dina sömnproblem att göra? Det finns inga bevis för att månens faser skulle påverka nattsömnen. Snarare är det som så att man glömmer fälla ner persiennerna isåfall. 🙂

 3. Markus Welin says:

  Stort tack för artikeltipset! Hade sannolikt missat den annars. Riktigt kul att höra att det gått bra för Benny, det är han verkligen värd. Han var en profil på Sös, även om han kunde vara lite svajig i målet.

 4. Henrik says:

  Du vet om att bara för att du missat det betyder det inte att det är nytt va? Orrenius har bloggat ganska länge. Sporadiskt förvisso, men i alla fall.