Sofia Mirjamsdotter och #prataomdet vinner Stora Journalistpriset


– Det här är ert pris. Alla ni hundratals som twittrat om det, och pratat om det.
Orden kommer från Ajours Sofia Mirjamsdotter, direkt från scenen där Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare just delats ut. Hon delar priset med Johanna Koljonen, för gräsrotskampanjen #prataomdet som började på Twitter för att sedan sprida sig ut i hela landet. De delar det i sin tur med alla de människor som twittrat under hashtaggen #prataomdet, alla som bloggat, och alla som berättat sina historier om den otydliga men ack så viktiga gråzonen i sex.
Motiveringen till priset lyder: ”För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det”. Sofia Mirjamsdotter har själv beskrivit processen som ledde fram till #prataomdet i Medievärlden: ”Vi tänkte inte journalistik. Ändå tror jag att metoden, och resultatet, har massor att lära oss om framtidens journalistroll. Om närhet till publiken, om mod att vara sig själv, om hur många människor tillsammans kan åstadkomma förändring i det lilla och kanske även i det stora. Om att de traditionella medierna inte längre styr över vad människor pratar om.”
https://www.youtube.com/watch?v=4O4e_vfH4Ok” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Vi på Ajour vill varmt gratulera vår kära vän, kollega och förebild Sofia till hennes så djupt välförtjänta pris, och vi är stolta över att få privilegiet att driva och utveckla Ajour i hennes sällskap.