Stor ökning av politiskt bloggande i Sverige

Keyboard
Med drygt ett år kvar till riksdagsvalet 2014 verkar det politiska bloggandet idag vara mycket större än vid motsvarande tid innan riksdagsvalet 2010. Ökningen ligger på 43 procent, eller 9 400 blogginlägg per månad. Detta enligt en ny rapport sammanställd av Unionen och Twingly.
Twitter och Facebook ersätter inte
I Unionens första rapport om den politiska bloggosfären i Sverige konstaterade man att det aldrig har bloggats så mycket politiskt i Sverige som inför riksdagsvalet 2010. Sedan pekade kurvan nedåt och många drog slutsatsen att politiskt bloggande delvis ersatts av Twitter och Facebook.
Den nya rapporten visar dock att det finns anledning att ifrågasätta den bilden. När man extrapolerar hur många blogginlägg vi kan vänta oss 2013 från politiska bloggare blir siffran över 270 000 blogginlägg, vilket är mer än förra året.
Miljö, invandring/integration, EU, arbetslöshet samt företagande är de vanligast förekommande ämnesområdena i dessa inlägg.
Fler oberoende bloggar
Ytterligare en slutsats som man kan dra av siffrorna från Twingly är att antalet oberoende bloggare som inte ser sig kopplade till ett parti har ökat de senaste åren. I år har en majoritet (56 procent) av de politiska blogginläggen publicerats av bloggare utan en partipolitisk koppling. Motsvarande siffra 2007 var 35 procent.
Ibland förekommer uppfattningen att traditionella medier inte längre är intresserade av vad bloggar skriver, utan endast refererar till Facebook och Twitter. Det stämmer inte om man tittar på hur ofta traditionella medier nämner bloggar i artiklar.
Sedan 2009 har siffran pendlat mellan cirka 4 000 och 6 000 omnämnanden per månad.
Hela rapporten hittar du här. Läs även gärna: Svenska bloggandet har aldrig varit större än nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *