Wikipedias grundare förnekar att de letar efter Snowden

Jimmy Wales på prisutdelning 2011. Foto: Thomas Entzeroth, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jimmy Wales på prisutdelning 2011. Foto: Thomas Entzeroth, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons


Igår meddelade den tyska tidningen Der Spiegel att Wikipedias grundare, Jimmy Wales, letar efter whistleblowern Edward Snowden. Inom loppet av någon timme hade flera tyska tidningar rapporterat om händelsen. Snart kom artiklar som tydde på att Wikipedia samarbetar med NSA för att avslöja Snowden. Men Jimmy Wales förnekar att han försökt att ”outa” Snowden, och om man går tillbaka till de ursprungliga källorna får man en annan historia.
Enligt Jimmy Wales diskussionssida på Wikipedia läste han en artikel i Ars Technica där det stod att Snowden skrivit artiklar för just Ars Technica. Han ställde därför följande fråga:

I’m sure this has been discussed somewhere. In the media there have been reports of user accounts used on various tech discussion sites by Edward Snowden. He was apparently quite an active person online, particularly a few years back when he was younger. It seems highly likely to me that he would have edited Wikipedia – most people who fit his profile (tech savvy, internet activist types) will have done so. Do we have any evidence of that, or suspicions about that?

Wales diskussionssida är en av de mest besökta, så diskussioner uppstod och snart fanns det två tolkningar på den frågan. Den ena var att Wales försökte bryta mot Wikipedias regler om att ”outa” en användare. Den andra, som Wales upprepade var den rätta flera gånger senare i diskussionen, var att han undrade om någon annan hade outat Snowden baserat på den information som finns tillgängligt öppet, till exempel i Ars Technica, något som i så fall borde föranleda en öppen diskussion på Wikipedia.
Diskussionen upptäcktes av marknadsundersökaren Gregory Kohs som sedan 2006 driver olika Wikipedia-kritiska webbsajter, och även skriver för The Examiner. Kohs öppet aggressiva hållning till Wikipedia uppstod efter att han startat ett företag som tagit betalt att skriva om andra företag på Wikipedia, något som bryter mot Wikipedias neutralitetsprinciper. Kohs skrev en artikel, baserad på tolkningen att Wales försökte outa Snowden, och det är den artikeln som de tyska tidningarna utgått ifrån i sin rapportering.
Efter att media börjat uppmärksamma Kohs artikel bemötte Wales anklagelserna. På en mailinglista skriver Wales:

1. I am not conducting a search for accounts of Edward Snowden.
2. I am opposed to ”outing” as a general principle.
3. I did ask if there had been any discussion about this on Wikipedia, based on public reports of his activities on Ars Technica.
4. I am a strong supporter of open public discussion of publicly available information.
There is no hunt for Snowden at Wikipedia.

Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia, har också varit en av de få domänägarna på topp tio-listan över de mest besökta webbplatserna som inte har knutits samman med NSA. Istället har de annonserat att de överlåter åt wikipedianerna att bestämma hur de ska agera.
TEXT: Lennart Guldbrandsson, författare och skrivcoach sedan 2001, som bloggar under namnet Mr Chapel. Är aktiv på Wikipedia sedan 2005, var med och grundade Wikimedia Sverige och är Sveriges förste statliga wikipedian. Har träffat Jimmy Wales vid flera tillfällen. Finns på Twitter som @aliasHannibal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *